Drugi športi

Garnbretova za konec sezone na stopničkah v seštevku svetovnega pokala

Seul, 06. 10. 2024 14.53 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Plezalka Janja Garnbret je sezono končala še z eno uvrstitvijo na stopničke. Bogato spomladansko-poletno bero je obogatila še z jesensko trgatvijo, ko je z drugim mestom končala na stopničkah v končnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti. Edina slovenska finalistka danes v Seulu Rosa Rekar je na zadnji tekmi sezone osvojila šesto mesto.

Janja Garnbret je v letu 2024 osvojila vse, kar je načrtovala, in je po zmagi na domači tekmi v težavnosti v Kopru končala sezono. Zmagala je na vseh tekmah, na katerih je nastopila, z vrhuncem sezone to je olimpijskimi igrami v Parizu, kjer je upravičila pričakovanja in še drugič postala olimpijska prvakinja v kombinaciji športnega plezanja.

Po igrah v Parizu je v začetku septembra nastopila zgolj še pred domačimi navijači v Kopru ter zmagala na tekmi svetovnega pokala v težavnosti. To je bila že njena 46. zmaga v karieri v svetovnem pokalu, tretja letos v težavnosti, s čimer si je zagotovila prednost tudi v seštevku sezone.

Za rekordni šesti naslov zmagovalke seštevka v težavnosti, po letih 2016, 2017, 2018, 2021 in 2022, se ni izšlo. Avstrijki Jessici Pilz je prav v finalu zadnje tekme sezone, sicer ob odsotnosti najboljših dveh, ob Garnbretovi je manjkala tudi olimpijska podprvakinja Američanka Brooke Raboutou, uspela najboljša predstava za sploh prvo zmago v sezoni.

Janja Garnbret
Janja Garnbret FOTO: Damjan Žibert

Bronasta olimpijka iz Pariza je še drugo sezono po vrsti sezono končala kot zmagovalka seštevka v težavnosti. Zaostanek 780 točk za Garnbretovo je lahko izničila zgolj z drugim mestom oziroma zmago, kar ji je tudi uspelo.

Najboljša Slovenka na zadnji tekmi sezone je bila 19-letnica iz Most pri Žirovnici Rosa Rekar. V kvalifikacijah je bila 21., finale si je zagotovila s petim dosežkom, v finalu je bila šesta z višino 39. Gorenjka je letos navdušila že s četrtim mestom na tekmi svetovnega pokala v Brianconu.

Mia Krampl in Sara Čopar sta v polfinalu končali na 15. oziroma 17. mestu. V moški konkurenci v težavnosti Slovenci v Seulu niso tekmovali.

Pilzova je na zadnji tekmi prvo zmago v sezoni osvojila z višino 48, druga je bila Japonka Ai Mori (46), Američanka Anastasia Sanders (45) je bila tretja.

Pilzova je v seštevku sezone za 220 točk prehitela Garnbretovo, ta ostaja pri 3000 točkah. Garnbretova je sezono drugo leto po vrsti končala kot druga v seštevku.

Kramplova je sezono končala kot deseta v seštevku sezone, Rekarjeva je 16., Čopar, 26. Vita Lukan 28., Lucija Tarkuš 29. in Jennifer Buckley 31.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

3320.
06. 10. 2024 17.11
💪🏻Janja💪🏻, nima konkurence, nikjer.
Betuul
06. 10. 2024 16.32
Včasih je potrebno pogledati nase! 👏Čestitke za odlično Janjino sezono 👏