Drugi športi

Garnbretova si želi nastopiti tudi olimpijskih igrah v Los Angelesu

Velenje, 10. 09. 2024 18.54 | Posodobljeno pred 6 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dvakratna olimpijska prvakinja v športnem plezanju Janja Garnbret je ob robu sprejema na Pikinem festivalu v Velenju dejala, da si želi nastopiti na olimpijskih igrah leta 2028 v Los Angelesu. Ob tem je izpostavila, da je do tam še štiri leta, v katerih se lahko zgodi marsikaj nepričakovanega.

Janja Garnbret
Janja Garnbret FOTO: Damjan Žibert

Janja Garnbret je na novinarsko vprašanje o načrtih za nastop na igrah v Los Angelesu odgovorila: "Morda je še prezgodaj govoriti o tem, kaj se bo zgodilo v Los Angelesu, vsekakor pa je moja želja, da tam nastopim. Toda štiri leta niso kratko obdobje." Povedala je še, da ne bo nastopila na bližajočem se državnem prvenstvu v Celju, saj bo v sredo odpotovala v Francijo, kjer jo čaka preizkušnja na naravni skalnati steni.

Na sprejemu v okviru Pikinega festivala jo je na Titovem trgu v Velenju pričakalo več sto otrok, kar jo zelo veseli. "Že po zlati medalji v Tokiu sem začela opažati, da se za plezanje navdušuje vedno več otrok, ki se zanj tudi odločijo. Mislim, da bo plezanje kmalu postalo eden izmed najpopularnejših športov na svetu, če ne celo najbolj popularen," je bila o prihodnosti omenjenega športa optimistična Garnbretova.

Ob tem je izpostavila, da optimizem črpa iz dejstva, da je v zadnjem času spoznala veliko ljudi, ki so povezani s plezanjem oziroma vsaj poznajo koga, ki pleza.

Sprejem Janje Garnbret v Slovenj Gradcu
Sprejem Janje Garnbret v Slovenj Gradcu FOTO: Damjan Žibert

Dvakratna olimpijska prvakinja je vzor številnim mladim plezalkam in plezalcem, pri čemer je tudi sama v mladih letih imela vzornico. "To je bila Mina Markovič, ki je tedaj bila v samem svetovnem vrhu. Želela sem si doseči rezultate, ki jih je dosegla ona. Opazovala sem njen stil plezanja, pa tudi vse ostale. Mislim, da je nekaj neverjetnega, da sem zdaj sama v tej poziciji," je o svoji vzornici iz mladih let dejala Garnbretova.

Njeni uspehi niso pozitivno vplivali le na vpis otrok v plezalne klube, temveč tudi na razvoj infrastrukture, saj je v Sloveniji v zadnjem času zraslo kar nekaj novih plezalnih centrov. "Moram reči, da sem vse izmed njih že preizkusila, a glede na to, kako skokovito se ta šport razvija, bi si želela še kakšnega več," je o infrastrukturnem vidiku svojih uspehov razmišljala Garnbretova.

Za njene dosežke ji je v Velenju čestital tudi tamkajšnji župan Peter Dermol. "Za nas je izjemna čast, da se Janja vedno vrne v kraje, ki so tako ali drugače povezani z njeno športno potjo. Mislim, da gre za osebo, ki je uspehi niso spremenili, saj je še vedno preprosta in takšna, kot smo jo poznali v preteklosti. Velenjčanke in Velenjčani smo izjemno ponosni, da smo del te zgodbe," je sklenil Dermol.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rookoko
10. 09. 2024 21.05
Pocasi naj zacne razmisljati o druzini.
Betuul
10. 09. 2024 19.50
+0
Z ozirom na Pikin velejski festival?🙃 Ja Janja, do tja boš morala pojesti še ogromno “čalapink”
Bagzii
10. 09. 2024 19.48
+2
Braavo Janja, edina stvar bo motivacija-z motivacijo je medalja zagotovljena. Vprašanje pa je, Kroooe, Ai-morinin pa v 4 letih nove plezalke- izredno cenim vsako izmed njih-borke. Ter pa čustva, veselje zase in za prijeteljice (taka je karavana v manjših športih). Ta čustveni vidik pa je lepši za gledat pri puncah kot fantih-ne skrivajo čustevasolz sreče, solz žalosti-izjemnno 🔥
Betuul
10. 09. 2024 19.47
Bomo 🙃gledali Janjo na OI LA 2028!Pa vendar najprej malo počitka ⛵️🏝
bohinj je zakon
10. 09. 2024 19.43
Take punce v tem športu še ni bilo. To bo še veliko zmag.
Pujček
10. 09. 2024 19.25
+0
Pravilna odločitev. Vse dobro.
Mio56
10. 09. 2024 19.22
-1
Kdo bo pa nastopal če ne Janja??? Edina sposobna za medalje, ostali so sli le na plačan dopust!
setisfekšn
10. 09. 2024 19.20
+1
Bravo dekle bravo!!!