Drugi športi

Boom zbolel in končal Tour, Cancellara se vrača na Vuelti

Pau, 14. 07. 2015 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kazahstanska kolesarska ekipa Astana je sporočila, da je dirko po Franciji zaradi bolezni, ki ga muči že dva dni, končal Nizozemec Lars Boom. Devetindvajsetletnik se je v težavah znašel še pred začetkom Toura, saj je test pokazal prenizko raven kortizola, zaradi česar mu je grozila izključitev še pred startom francoske pentlje.

Nizozemski kolesar je imel že pred začetkom Toura prenizko raven kortizola.
Nizozemski kolesar je imel že pred začetkom Toura prenizko raven kortizola. FOTO: Reuters

Lars Boom ni prestal zdravstvene preiskave, ki jo med kolesarji z namenom zaščite njihovega zdravja izvaja Gibanje za čisto kolesarstvo oziroma Mouvement Pour un Cyclisme Credible (MPCC). Test je pokazal prenizko raven tako imenovanega stresnega hormona kortizola v krvi, kar bi lahko nakazovalo, da si je kolesar pomagal z nedovoljeno pomočjo prepovedanih snovi. Nizozemec sicer ni prekršil dopinških pravil, saj ni nujno, da bi prenizka raven kortizona nakazovala zlorabo dopinga. Prenizka raven bi lahko bila posledica tudi pretreniranosti, utrujenosti ali kakšnega drugega bolezenskega stanja.

Po pravilih MPCC bi moral Boom počivati, Astana pa ga zamenjati, vendar to zaradi časovne stiske ni bilo mogoče. Nizozemec je vseeno startal, kazahstanska ekipa je sporočila, da se je raven kortizola vrnila v normalno stanje, kot vzrok so navedli inhalator za astmo, MPCC pa je Astano začasno suspendiral.

"Na žalost ne bom startal. Dan pred ponedeljkovim prostim dnem sem dobil vročino in gripo," je na družbenem omrežju twitter zapisal Boom.

Cancellara, ki se je poškodoval na tretji etapi, naj bi se kmalu vrnil na kolo.
Cancellara, ki se je poškodoval na tretji etapi, naj bi se kmalu vrnil na kolo. FOTO: Reuters

Med prostim dnem so iz ekipe Trek prišle dobre novice o zdravstvenem stanju Švicarja Fabiana Cancellare. Ta je bil eden od udeležencev grozovite nesreče v tretji etapi, ko si je med padcem zlomil dve vretenci v spodnjem delu hrbta. Cancellara naj bi bil že kmalu na kolesu, tekmovalno vrnitev pa načrtuje za septembrsko dirko po Španiji.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.