Nogomet

Številni sanjajo olimpijske igre, nogometaši pa se jim izmikajo

Pariz, 28. 07. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anže Mlakar
Komentarji
7

Medtem ko je velik del športnega sveta zajela olimpijska evforija, je stanje v nogometu povsem drugačno. Nogometne reprezentance na največjem športnem dogodku na svetu zastopajo v glavnem nepoznani mladeniči, odmevnih imen iz sveta najpopularnejšega športa na planetu pa v Parizu praktično ni.

Olimpijske igre že leta predstavljajo oder za dokazovanje mladih nogometašev, veliko izmed njih pa se jih je razvilo v svetovne zvezdnike. Med njimi so Lionel Messi, Neymar Junior in Sergio Aguero, vsem izmed navedenih je uspelo osvojiti olimpijsko zlato, ki pa je ob naštevanju njihovih dosežkov le redkokdaj omenjeno. In zakaj je tako?

Lionel Messi in Sergio Aguero sta leta 2008 v Pekingu osvojila olimpijsko zlato.
Lionel Messi in Sergio Aguero sta leta 2008 v Pekingu osvojila olimpijsko zlato. FOTO: AP

Na prvih olimpijskih igrah leta 1896 nogomet ni bil priznan kot uraden šport, od vključitve na seznam disciplin leta 1908 pa se je njegova pomembnost do danes močno spremenila.

Do začetka 30. let prejšnjega stoletja so bile olimpijske zelenice glavni oder za dokazovanje nogometašev, premierno svetovno prvenstvo pa je zadevo močno spremenilo. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je s prvim mundialom, ki je bil odigran leta 1930 v Urugvaju, želela prevzeti vlogo najpomembnejšega nogometnega tekmovanja, kar jim je tudi uspelo, saj je bil nogomet na poletnih olimpijskih igrah dve leti pozneje odstranjen s seznama športov.

Na letošnjih olimpijskih igrah tekmuje 16 reprezentanc, stavnice pa največ možnosti za zmago pripisujejo Franciji.
Na letošnjih olimpijskih igrah tekmuje 16 reprezentanc, stavnice pa največ možnosti za zmago pripisujejo Franciji. FOTO: AP

Štiri leta kasneje se je prvi šport sveta ponovno vrnil na olimpijske igre, leta 1984 pa sta se Fifa in Mednarodni olimpijski komite (Mok) dogovorila, da na olimpijskih igrah ne bodo smeli nastopati nogometaši, ki so predhodno igrali na svetovnem prvenstvu.

Novi dogovor sta Fifa in Mok dosegla leta 1992, ko je začelo veljati pravilo, da lahko na olimpijskih igrah nastopajo zgolj nogometaši do 23. leta starosti. To je do današnjega dne ostalo skorajda povsem enako, edina sprememba je, da lahko na olimpijskih igrah v vsaki reprezentanci zdaj igrajo trije nogometaši, starejši od 23 let.

Čeprav bi lahko na olimpijskih igrah nastopali številni talentirani igralci, ki so si v preteklih letih z izjemnimi predstavami ustvarili ime v nogometnem svetu, pa je teh iz iger v igre manj. Razlog za to je pred začetkom 33. poletnih olimpijskih iger dobro ubesedil francoski selektor Thierry Henry. "Toliko zavrnitev sem nazadnje prejel na fakulteti. Tukaj ne pride niti do pogajanj. Prideš tja, vprašaš, rečejo ne in odideš," je povedal o pogovorih s klubi o nastopu njihovih nogometašev na olimpijskih igrah.

Thierry Henry na olimpijskih igrah v Parizu.
Thierry Henry na olimpijskih igrah v Parizu. FOTO: AP

V zadnjih letih so številni igralci in trenerji opozarjali na preobremenjenost in preveliko število tekem v koledarskem letu, zato je logično, da veliki klubi svojih pomembnih nogometašev v edinem obdobju v letu, ko si ti lahko odpočijejo ter s klubom v miru pripravijo na novo sezono, ne bodo spustili na tekmovanje, ki je v nogometnem svetu izjemno majhnega pomena.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lepdanvsakdan
29. 07. 2024 10.06
+1
iz Euro pa kar na Olimpijske še ane?
VR tak Urbin sin
28. 07. 2024 17.01
+3
Ko greš na OI na olimpijske igre, greš po zlato. Kako nepomembna je ta lovorika ponavadi ne govorijo tisti, ki se jih ne udeležijo in ne tisti, ki so jo osvojili ampak tisti, ki so se jih udeležili in izviseli. Če je to tako nepomembna lovorika potem lahko rečemo, da taki odžirajo potem mesta tistim, ki pa si želijo tekmovati ma OI. Pravemu Ronaldu recimo olimpijski bron pomeni vse, za Cristiana pa ne bomo nikoli zvedeli
kritika1
28. 07. 2024 10.54
+3
Če bi želeli najboljše nogometaše, bi sprostili omejitve, to je dejstvo. Spomnite se košarke, kdo je kraljeval dokler niso dovolili nastopanja zveznikom lige NBA! Ista zgodba.
Hitri Zigi 78
28. 07. 2024 10.08
-2
Kakšne neumnosti pa vi pišete. Dejstvo da ni najboljših nogometašev je v tem, da bi vsi ostali športi ostali v ozadju, saj vemo kaj nogomet pomeni svetu.
Hitri Zigi 78
28. 07. 2024 10.09
-1
Zato pa je dovoljen nastop do 23 leta + 3 nad 23 let
Bananistanec
28. 07. 2024 08.58
+8
Nogomet .... šport kjer se vse vrti okoli €€€€€, razen pri vaških klubih
V SHESHELJ
28. 07. 2024 09.35
+0
Misliš pri slovenskih? No ja vaških...prav imaš