Nogomet

Nemočna Olimpija pred polnimi Stožicami ni bila kos Galatasarayu

Ljubljana, 08. 08. 2023 22.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
7

Sanje o skupinskem delu Lige prvakov so še žive, a resnici na ljubo bo Olimpija v gosteh proti zvezdnikom Galatasaraya potrebovala veliko več od želje in borbenosti. Po porazu 3:0 v polnih Stožicah bodo Ljubljančani za napredovanje v playoff kvalifikacij za Ligo prvakov v Istanbulu potrebovali nov slovenski športni čudež.

Po latvijski Valmieri in bolgarskemu Ludogorcu je v Ljubljano pripotovala nova priložnost za dokazovanje. Evropska jesen je z nastopi v skupinskem delu Konferenčne lige že zagotovljena. Do zdaj največja ovira na poti Olimpije do Lige prvakov pa se lahko pohvali z Driesom Mertensom, Wilfriedom Zaho, Jusufom Demirjem, Maurom Icardijem, Lucasom Torreiro, Cedricom Bakambujem in Angelinom. Ni kontroverzno reči, da aktualni slovenski prvaki o takih imenih v svojem moštvu lahko le sanjajo, a nogomet vedno znova preseneča.

Prvo presenečenje je za ljubljansko občinstvo pripravil trener Galatasaraya Okan Buruk, ki je od omenjenih igralcev v prvo postavo uvrstil zgolj Mertensa in Bakambuja. Zaha in Zaniolo mu zaradi poškodbe nista bila na voljo, kljub temu pa so Icardi, Angelino in Torreira tekmo začeli na klopi za rezerviste.

Trener Olimpije Joao Henriques se je odločil za postavo: Matevž Vidovšek, Jorge Silva, Marcel Ratnik, Ahmet Muhamedbegović, David Sualehe, Rui Pedro, Svit Sešlar, Ivan Posavec, Timi Max Elšnik, Saar Fedida in Admir Bristrić v konici napada.

Tekmo si je v družbi predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar ogledal tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin
Tekmo si je v družbi predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar ogledal tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin FOTO: Luka Kotnik

Ljubljančani so se uglednim nasprotnikom v uvodnih minutah dobro zoperstavili, v prvih sedmih minutah so si celo pripravili nekaj obetavnih priložnosti. Stožice so bile na krilih pogumne igre svojih ljubljencev glasne, kot že dolgo niso bile. Vse do devete minute in napake Davida Sualeheja, ki je v obrambi z žogo v svoji posesti predolgo sanjaril in jo prelahko izgubil. Baris Yilmaz je darilo v stilu najbolj učinkovitih poštarjev hitro posredoval naprej do Kerema Akturkogluja, ki je žogo izjemno natančno poslal mimo nemočnega Vidovška.

Stadion je utihnil. Tudi izjemno živahni gostujoči navijači, ki so z rdeče-oranžno barvo preplavili tudi dobršen del tribune ob tisti, ki je bila uradno namenjena najbolj zvestim navijačem Galatasarayja, so po uvodnem slavju obmolknili. Šok je še nekaj časa odmeval tudi na zelenici, kjer je dinamična igra prepustila mesto bolj umirjeni in počasni izmenjavi podaj na obeh straneh.

Zadetek, ki ga ni bilo

Igralci Olimpije so počasi znova zbirali pogum, ki jih je zapustil po zadetku gostov, in v 20. minuti je bila njihova potrpežljivost nagrajena. Tako se je vsaj sprva zdelo, saj je Admir Bristrić po hitrem protinapadu pobegnil branilcu gostov Victorju Nelssonu, spretno obšel izkušenega vratarja Fernanda Muslero in zatresel mrežo. A slavje ni trajalo dolgo, saj ga je z žvižgom hitro ustavil švedski sodnik Andreas Ekberg. Trdil je, da je Olimpijin napadalec nasprotnika na tla spravil s prekrškom, čeprav so bili dvomi ljubljanskega občinstva v njegovo odločitev vsaj malo upravičeni. Kljub temu nizozemski sodnik v sobi za VAR Dennis Higler po ogledu posnetkov ni videl dovolj tehtnega razloga za spremembo odločitve in izid je ostal 1:0.

Tehnika nogometašev turškega moštva je bila pričakovano na veliko višji ravni od Olimpijinih nasprotnikov v slovenski Prvi ligi in okoli 30. minute v prvem polčasu se je v telesa igralcev Olimpije vidno prikradla tako fizična kot psihična utrujenost. Kljub temu so domači zdržali in polčas dočakali z minimalnim zaostankom. 

"Neutemeljeno" slavje nesojenega strelca izenačujočega gola za Olimpijo Admirja Bristrića
"Neutemeljeno" slavje nesojenega strelca izenačujočega gola za Olimpijo Admirja Bristrića FOTO: Luka Kotnik

Gostje takoj pokazali zobe

Oddih v drobovju Stožic so domači nogometaši vsekakor potrebovali, čeprav je bilo hitro jasno, da so ga odlično izkoristili tudi gostujoči nogometaši. V 47. minuti je Dries Mertens izkoristil zmedo v ljubljanski obrambi in premagal Vidovška ter povišal vodstvo na 2:0. Trener gostov je svojim varovancem med polčasom očitno poslal jasno sporočilo in Olimpija ni bila več tako enakovreden nasprotnik kot v prvem polčasu. V 52. minuti je bil Galatasaray izjemno blizu vodstvu, ki bi verjetno bilo že odločilno. Bakambu je z odličnega položaja v domačem kazenskem prostoru močno ustrelil, vendar je njegove načrte z neverjetno spretno potezo ustavil Vidovšek, ki je svoje moštvo ohranil med živimi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Upanje Ljubljanskega občinstva je trajalo do 57. minute, ko se je Vidovškova mreža znova zatresla. A tokrat so sodniki v sobi za VAR vendarle posredovali in glavni sodnik je po ogledu počasnega posnetka ugotovil, da se je branilec gostov Nelsson ob podaji Mertensa iz prostega strela znašel v prepovedanem položaju, zato je tretji zadetek na tekmi razveljavil. Galatasaray je bil neizprosen in v 64. minuti je žoga znova letela mimo nemočnega Vidovška, ampak glavni sodnik je zadetek preklical, tokrat brez pomoči sodnikov v sobi za VAR. 

Turški nasprotniki so v tem obdobju vedno znova zlahka prišli pred ljubljanskega vratarja, a ponovno zbujeni ljubljanski navijači so domače moštvo obudili in sledilo je bolj obetavno obdobje, ki pa ni obrodilo otipljivih rezultatov. Vsaj ne za Olimpijo. V prvi minuti sodnikovega dodatka je po podaji strelca prvega zadetka Akturkogluja tretji gol na tekmi dosegel rezervist Halil Dervisoglu.

Olimpija - Galatasaray
Olimpija - Galatasaray FOTO: Sofascore.com

Izidi prvih tekem 3. kroga kvalifikacij:

Rakow – Aris 2:1 (1:0)

Koebenhavn – Sparta Praga 0:0

PSV – Sturm Gradec 4:1 (3:1)

Klaksvik – Molde 2:1 (0:0)

Olimpija – Galatasaray 0:3 (0:1)

Braga – Bačka Topola 3:0 (2:0)

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

štajerc65
09. 08. 2023 12.05
+2
Sualehe 12 igralec Galatasaray, Ratnik pa 13ti. Potem res ne moreš imet rezultata
Komentator aligator
09. 08. 2023 11.57
+1
Nimajo za burek ko udari turek
roten
09. 08. 2023 11.31
+1
Vsaj niso kleknili še manj jokali čisti gol so jim razveljavili heroji se strinjate seveda da ne niso jih fkrali niso čuj
Mukec
09. 08. 2023 10.40
-2
To je blo pa express.
Styria
09. 08. 2023 09.51
+7
Zelo soliden prvi polčas v drugem polčasu se je pa videla razlika individualne kvalitete, luknje v obrambi.
Milka5
09. 08. 2023 09.21
+6
Takšnega Galatasaraya ne premaga 18 najboljših slovenskih igralcev skupaj s Kekom na klopi... Ko imaš ti na klopi Icardija ki je bil dolga leta kapetan interja, na igrišču pa igralca kova Mertens, ki je kraljeval v Evropskem Napoliju, potem je jasno o kakšnem nasprotniku govorimo.
gullit
09. 08. 2023 12.31
-1
Vse to drži ja. Galatasary je velik klub, ampak ni nepremagljivih. To je že dokazal Maribor, ki je izločil veliki Lyon, Celtic, Rangers,...navsezadnje tudi Klaksvik iz Ferskih otokov to dokazuje, namreč ti amaterji so izločili Ferencvaros, Hacken, včeraj premagali Molde,...vsakega se da premagati, če igralci ne delajo nešteto napak v obrambi (Sualehe, Ratnik,..) in so bolj precizni v napadu.