Nogomet

Maribor še naprej ostaja neporažen

Ljubljana, 23. 10. 2010 19.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V 14. krogu slovenske nogometne lige se je derbi igral v Lendavi, kjer je morala Nafta premoč priznati vodilnemu Mariboru, ki je slavil zmago z 2:0. Olimpija je doma z (1:0) odpravila Celje in tako vknjižila tretjo zmago v sezoni. Primorski derbi med Gorico in Koprom se je končal brez zmagovalca (2:2).

Po sredini pokalni tekmi, ko je Lendavčane zanesljivega poraza rešil vratar Murko, sta se Nafta in Maribor še enkrat udarila v lendavskem športnem parku, tokrat za prvenstvene točke.

Prvi polčas je minil v rahli premoči gostov, osrednja osebnost srečanja pa je bil znova domači vratar Tomaž Murko. Imel je podobno veliko dela kot na srečanju za pokalno lovoriko, opravil pa ga je znova brez napake. Že v tretji minuti je Tavares po kotu streljal z glavo z vsega petih, šestih metrov, Murko pa je z izjemnim posredovanjem rešil domača vrata. Šest minut pozneje je svojo kakovost potrdil estonski reprezentant Konstantin Vassiljev, na žalost domačih gledalcev pa je njegov lob udarec s 35 metrov za las zgrešil cilj. V uvodnih minutah drugega dela so imeli pobudo Lendavčani – najprej je zapretil Vassiljev z udarcem s precejšnje razdalje, v 53. minuti pa je Nafta zapravila še stoodstotno priložnost za vodstvo. Benko je bil hitrejši od mariborske obrambe, žogo je spretno dvignil preko vratarja, a hkrati tudi preko vrat Maribora. Kazen je sledila že v naslednji minuti. Dodlek je v gneči sprožil, Murko je žogo odbil, Tavares pa jo je potisnil v nebranjeni del mreže. Domači strateg Damir Rob je zatem vse stavil v napad, toda gostje so še naprej prihajali do priložnosti in v 75. minuti je Filipovič rešil zanesljivi zadetek po silovitem strelu Pluta. Osem minut pred koncem srečanja je domača obramba ponudila priložnost Marcosu Tavaresu, ki je darilo sprejel in postavil končni izid 2:0.

Tavares z dvema zadetkoma potopil Nafto.
Tavares z dvema zadetkoma potopil Nafto. FOTO: Damjan Žibert
Oilimpija do prve zmage na Stožicah

Začetek je pripadel gostom. V prvih desetih minutah sta vratarja Damirja Botonjiča preizkusila Marijo Močić in Dominik Beršnjak, vendar njuna poskusa nista bila dovolj natančna. A tudi domači bi lahko dosegli gol, ko je v 13. minuti po strelu Davorja Škerjanca žogo izpred gola izbila celjska obramba. Tudi ob koncu polčasa so zapretili varovanci Dušana Kosiča, po podaji razpoloženega Škerjanca pa je strel Stefana Smiljaniča ustavila vratnica.

Olimpija je nekoliko aktivneje začela tudi drugi polčas, da Silva pa je bil prvi, ki je sprožil proti vratom. V 50. minuti se je po večmesečni odsotnosti zaradi poškodbe na igrišče vrnil domači zvezdnik Sebastijan Cimerotič. Čeprav je bil Cime že nekaj minut zatem prvič na tleh, je v 59. minuti sodeloval v zmagovalni akciji domačega moštva. Anej Lovrečič je takrat podal v kazenski prostor gostov, sodnik pa je zaradi igre z roko dosodil najstrožjo kazen. Odgovornost je prevzel Cimerotič in s strelom v desni spodnji kot Olimpijo popeljal v vodstvo.Celjani so se po zaostanku prebudili. Sebastjan Gobec je v 66. minuti nevarno streljal, a je Botonjiča rešilo posredovanje obrambe in izbijanje žoge v kot. Tudi Beršnjak in predvsem Dragan Čadikovski v 79. minuti bi lahko izenačila, vendar se je izkazal vratar zeleno-belih. Zadnjo priložnost za goste je pet minut pred koncem zapravil Gobec in tri točke so prvič v novi sezoni ostale na Stožicah.

Sebastjan Cimerotič je zadel za tretjo zmago Olimpije v sezoni.
Sebastjan Cimerotič je zadel za tretjo zmago Olimpije v sezoni. FOTO: Damjan Žibert

Primorski derbi brez zmagovalca

Ekipi sta se primorskega derbija lotili previdno. Nekoliko aktivnejši so bili domači, a prvi gol so dosegli Koprčani. Nekdanji reprezentančni napadalec Milan Osterc je v 17. minuti izkoristil lepo podajo Aleša Strune in na drugi vratnici poslal žogo v mrežo. Tudi v nadaljevanju so bili Novogoričani več pri žogi, Koprčani pa predvsem po zaslugi Osterca bolj nevarni, a se izid do menjave strani ni spremenil. Še najlepšo priložnost je v sodnikovem podaljšku prvega dela zapravil Etienne Velikonja, ki je s kakšnih 13 metrov zgrešil koprski gol. V drugem delu je najprej zagrozil Enej Jelenič, ki pa je streljal čez novogoriški gol in zamudil lepo priložnost za povišanje vodstva. Nato pa so gostitelji vendarle kronali rahlo terensko premoč. Enes Demirovič je v 53. minuti s strelom z razdalje poskrbel za izenačenje, gledalci pa so se ogreli le osem minut kasneje, ko je Kris Jogan gostitelje popeljal v vodstvo. Jogan je izkoristil lepo podajo Jasmina Kurtiča in žogo poslal v daljši kot vrat vratarja Ermina Hasića. Koprčani pa se niso predali. Osterc in Struna pa sta bila glavna akterja za izenačenje, tokrat je Osterc ugnal vratarja Vasjo Simčiča z glavo. Domači so spet prevzeli pobudo, najlepšo priložnost za zmago pa je imel Aris Zarifovič, ki je tik pred koncem z glavo poslal žogo v prečnik.

Velenjčani boljši od Primorja

Velenjčani so že v prvem pravem napadu povedli. V 18. minuti je s prostega strela s 25 metrov v polno zadel Rok Roj, potem ko je žoga presenetila vse obrambne igralce in tudi vratarja Dawida Pietrzkiewicza. Slednji bi skorajda moral še enkrat po žogo v mrežo, a ga je pet minut pozneje po strelu Dejana Djermanovića rešil branilec Luka Škrbina, ki je žogo izbil z golove črte. Po teh udarnih minutah Velenjčanov so skušali gostje zaigrati bolj napadalno, a domači so imeli še naprej pobudo. Trifkoović je tako v 33. minuti iz neposredne bližine streljal prek vrat, nato pa je vratar Primorja ubranil še strel Djermanovića iz bližine. Gostje bi lahko neučinkovitost domačih kaznovali ob koncu polčasa, vendar ne Tim Lo Duca ne Darko Kremenović nista bila dovolj natančna, da bi premagala Jahića. V nadaljevanju so domači naredili velik korak k zmagi z drugim zadetkom.  V 60. minuti je Aleš Jeseničnik z natančno podajo našel Trifkoviča, ta pa je zatresel mrežo tekmecev. Drugi domači zadetek je goste umiril in domači vratar ni imel več veliko dela, z izjemo poskusa Kremenoviča deset minut pred koncem. V 85. minuti je bil dvoboj dokončno odločen: Djermanović se je poigral z obrambo gostov in matiral še vratarja. Šele v sodnikovem podaljšku, ko je bilo že prepozno za preobrat, so v polno zadeli tudi Primorci, za častni zadetek je poskrbel Željko Tomič.

Izidi:

Nafta Lendava - Maribor 0:2 (0:0)
Tavares (59., 82.)

Hit Gorica - Luka Koper 2:2 (0:1)
Demirovič (53.), Jogan (61).; Osterc (17., 77.)

Rudar Velenje - Primorje 3:1 (1:0)
Roj (18.), Trifkovič (60.), Djermanovič (85.); Tomič (90.)

Olimpija - Celje 1:0 (0:0)
Cimerotič (59./11-m)

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buenos
24. 10. 2010 23.19
razumem jaz tebe,kaj hočeš povedat in se tudi strinjam s tvojimi trditvami.V bistvu sem hotel tvojim someščanom,ki trdijo,da je nogomet v slo najbolj popularen šport,samo povedat,da se s tem ne morem strinjat.V upoštev sem pa vzel obiskanost tekem in uspehe ekip,ki v teh športih tekmujejo in njihovo rangiranje v Evropi...moje mnenje pač si pa želim,ja,da bi nogomet prišel na višji nivo tudi pri nas ,glede obiskanosti tekem kot tudi uspehov na evropskem nivoju... za Rim smo pa takrat dobili 3000 kart na prodaj,če bi jih Mb v tvojem primeru dobil več,ne dvomim,da bi jih razgrabili
daly999
24. 10. 2010 22.19
Pa tebi jaz tak brezveze vse pravim nima smisla. 20-krat večji proračun ni problem. Problem je ko je v nogometu proračun vodilnih evropskih ekip 250-krat večji kot ga ma recimo Maribor, namreč dosti ekip ma proračun večji kot pov miljarde evrov. Tak da če bi mel maribor samo 20 krat manjši proračun bi blo še dobro in bi pomoje redno vsako leto igral v ligi prvakov, nebi pa dosegel kakšnega vidnejšega uspeha. Lep primer so ekipe kot so Lyon, Ajax, Porto... to so ekipe, ki imajo približni 20- krat manjši proračun kot največje ekipe v evropi, redno igrajo v evropi in tu pa tam dosežejo kakšen evropski odmevnejši rezultat ne pa vsako sezono. Tako da kk Olimipja v košarki sodi v rang klubov ki sem ti jih zgoraj naštel v nogometu, če gledaš iz finančne perspektive in igranje kk olimpije v final fouru je lep dosežek ni pa nevem kaka senzacija. Maribor pa je finančno daleč za njimi, če me razumeš kaj ti hočem povedat. Aja pa še to če bi Maribor prišo v pol finale lige prvakov tak ko je olimpija te v kosarki, mislim da bi blo na gostovanju kr dosti več kot tri tisoč navijačev maribora, pa vem da boš zdaj reko ja da maribor nikoli nebo prišo tja pa sma pol žespen na začetku za kaj se je ta debata sploh začela...
buenos
24. 10. 2010 20.23
daly99924.10.2010, 20:040 ma glej,vse skupi izhaja iz tega,da sem hotel samo povedat,da nogomet v sloveniji,ko je bilo govora o popularnosti,ne more bit št.1,če gledamo obiskanost tekem...in verjamem,da bi mb imel v evropski ligi več gledalcev...ČE bi igral , pa NE igra...in vse,kar imate,je to,da čakate priložnost naslednje leto,ČE bo kaj več SREČE...kar se pa tiče ekip,ki igrajo v EL košarki v isti skupini kot Olimpija,imajo tudi po 20x večji proračun...pa nam je vseeno uspelo enkrat priti med prve štiri na final fouru - pa več kot 3.000 navijačev nas je bilo takrat v Rimu-to je pa samo podatek za naslednjič,ko se bomo prepucaval,kdo ma boljše navijače...
daly999
24. 10. 2010 20.04
buenos 24.10.2010, 19:17 kakšen proračun pa misliš,da imajo ostali slovenski klubi v športih ?in če je mb sila uspešen v evropi,kako potem komentiraš rokometaše celja,krimovke,kk olimpijo,ki so iz evrope prinesli naslove prvakov ? p.s 55000 gledalcev bo imela kk olimpija samo v evropskih tekmah ,če pa hokejisti pridejo do finala ebel lige,lahko pa malo prebrskaš po podatkih,kakšna je takrat obiskanost tekem...pa lep pozdrav na štajersko OK sam siliš da te poučim o teh stvareh, vsi tisti klubi, ki si jih zgoraj naštel imajo res bol ali manj podobne proračune kot Maribor s tem se strinjam, problem je v nasprotnikih ali recimo Krimovke, hokejisti Olimpije in Jesenic, rokometaši Celja... igrajo proti nasprotnikom, ki imajo osemdeset miljonov evrov proračuna tako kot je Maribor igral proti Palermu. Hočem ti povedat da je problem predvsem v razliki, sej vrjamem da imajo nekateri vodilni evropski rokometni in kosarkaski klubi tudi velike proracune, samo ni takšnih razlik kot pa je recimo pri mariboru, pa da nebo pomote Palermo se uvršča med evropske klube s srednje visokim proračunom in je proti velikim evropskim klubom kar se tega tiče pravi malček. Zato je Maribor kar se tega tiče poseben, da igra proti klubom kateri dajo za letno plačo enega igralca več kot pa ima maribor 2-3-4celotne letne proračune.... skratka hočem povedat, da ni veliko klubov ki jim uspeva to kar uspeva Mariboru v vseh teh razmerjih ki sem ti jih zgoraj razložil. Kar se pa tiče števila gledalcev pa sem ti rekel, da ne mešaj evrope in domače lige. Maribor bi tudi v primeru uvrstitve enega izmed evropskih tekmovanj imel vse tekme razprodane, tako kot takrat ko je igral v ligi prvakov, ko sem po karto šel že ob petih zjutraj pa je bilo že kakšnih 300-400 ljudi pred mano čeprav se je predprodaja komaj začela ob 12.00, pa da nerečem da je vsaj še enkrat toliko ljudi kot jih je bilo na tekmi tekmo spremljalo pred stadijonom ker niso prišli do kart... Tako da ne mešat evrope in domače lige.
buenos
24. 10. 2010 19.17
daly99924.10.2010, kakšen proračun pa misliš,da imajo ostali slovenski klubi v športih ?in če je mb sila uspešen v evropi,kako potem komentiraš rokometaše celja,krimovke,kk olimpijo,ki so iz evrope prinesli naslove prvakov ? p.s 55000 gledalcev bo imela kk olimpija samo v evropskih tekmah ,če pa hokejisti pridejo do finala ebel lige,lahko pa malo prebrskaš po podatkih,kakšna je takrat obiskanost tekem...pa lep pozdrav na štajersko
daly999
24. 10. 2010 18.34
buenos 24.10.2010, 14:38 najbolj gledan šport v svetu je nogomet,ne pa v sloveniji , niti pod razno.mal si poglej obiskanost tekem ...v mb mate povprečje pod 1000 gledalcev na tekmo,razen ko igrate eno evropsko tekmo na leto in dvakrat,ko pride repka...aja,pa ko pride Olimpija,pa še to niste na sradionu zarad fuzbala,pač je to za vas dogodek,ko pride ekipa iz evropske prestolnice,vi pa si lahko duška,ko se derete ubi žabara...drgač pa,ja,v slo ligi je mb v nogometu daleč pred vsemi,samo v evropi pa ne pomeni nič Lani je imel Maribor povprečje obiskanosti okrog 2300 ljudi na tekmo oziroma okrog 40000 tisoč obiskovalcev na 18 domačih tekmah. Predlani ko je bila šampijonska sezona je bilo približno 55000 tisoč obiskovalcev na 18 domačih tekmah oziroma nekaj več kot 3000 obiskovalcev na tekmo, tako da ne govori stvari na katere se ne spoznaš. V letošnji evropski sezoni se je na treh tekmah skupno zbralo 28000 tisoč navijačev oziroma v povprečju nekaj več kot 9000 obiskovalcev na tekmo. Katera ekipa oziroma kolektiv ima v sloveniji še takšno povprečje obiskanosti na tekmah v domačem prvenstvu in v evropi? V evropi pa normalno da Maribor teško kaj naredi razlog je sila preprost z približno dvema miljonema evrov letnega proračuna težko zadržijo najboljše igralce in se nemorejo primerjat z drugimi klubi v evropi. Primer Palermo ima osemdeset miljonov evrov letnega proračuna, to se pravi ima 40-krat večji proračun kot Maribor. Tako, da je Maribor kaj se tega tiče sila uspešen v evropi.
SLOVANSKI
24. 10. 2010 16.30
uwish ti ne ves kaj je svetlobno leto, ajde zdaj pa motiko v roke pa mami pomagat.
dinho80
24. 10. 2010 15.30
man_utd12 kaj to misliš v hokeju?
Van.Persie20
24. 10. 2010 15.28
haha maribor smrdi to itak usi vemo vedno boste za lublančani!!
dinho80
24. 10. 2010 15.24
logično da je nogomet najbolj gledan v sloveniji 50 % folka med SP je gledlo nogomet
Uwish
24. 10. 2010 15.24
Mr.Solic ugasni fifo hahahah,,,če premerjaš maribor in olimpijo je to ponizanje za nas,ker smo svetlobna leta pred vami;)
buenos
24. 10. 2010 15.20
Liverp00l Ja kaj pa je najbol gledan šport v sloveniji? vaterpolo? konjske dirke? poker?? ne seri s takimi neumnostmi enkrat vprašaj hk jesenice in hk olimpijo,pa kk olimpijo ,kolk kart ptodajo na sezono ...pa primerjaj z prodanimi vstopnicami celotne 1 slo lige v fuzbalu,pa boš pol vidu,kdo tuki serje
Liverp00l
24. 10. 2010 15.09
buenos24.10.2010, 14:380 daly99924.10.2010, 13:28-3 Pa zarad mene je lahko olimpija evropski prvak v kosarki, prvak v hokeju... Vsi pa vemo kaj edino šteje, oziroma kateri je naj bol gledan, naj bol emocijonaln šport na svetu... najbolj gledan šport v svetu je nogomet,ne pa v sloveniji , niti pod razno.mal si poglej obiskanost tekem ...v mb mate povprečje pod 1000 gledalcev na tekmo,razen ko igrate eno evropsko tekmo na leto in dvakrat,ko pride repka...aja,pa ko pride Olimpija,pa še to niste na sradionu zarad fuzbala,pač je to za vas dogodek,ko pride ekipa iz evropske prestolnice,vi pa si lahko duška,ko se derete ubi žabara...drgač pa,ja,v slo ligi je mb v nogometu daleč pred vsemi,samo v evropi pa ne pomeni nič Ja kaj pa je najbol gledan šport v sloveniji? vaterpolo? konjske dirke? poker?? ne seri s takimi neumnostmi
buenos
24. 10. 2010 14.38
daly99924.10.2010, 13:28-3 Pa zarad mene je lahko olimpija evropski prvak v kosarki, prvak v hokeju... Vsi pa vemo kaj edino šteje, oziroma kateri je naj bol gledan, naj bol emocijonaln šport na svetu... najbolj gledan šport v svetu je nogomet,ne pa v sloveniji , niti pod razno.mal si poglej obiskanost tekem ...v mb mate povprečje pod 1000 gledalcev na tekmo,razen ko igrate eno evropsko tekmo na leto in dvakrat,ko pride repka...aja,pa ko pride Olimpija,pa še to niste na sradionu zarad fuzbala,pač je to za vas dogodek,ko pride ekipa iz evropske prestolnice,vi pa si lahko duška,ko se derete ubi žabara...drgač pa,ja,v slo ligi je mb v nogometu daleč pred vsemi,samo v evropi pa ne pomeni nič
daly999
24. 10. 2010 14.22
hrcek_Rajko24.10.2010, 13:564 Zakaj potem simpatizirate z Jesenicami? Saj vsi vemo da ste fovšni ker ima Ljubljana vse med top , Maribor pa le fuzbal :) Saj ne recem .. dobri ste v nogometu. Ampak Olimpija je se vedno najvecje ime slovenskega športa na splosno pa tudi v fuzbalu ima zelo lepo zgodovino :) Pa ki sem jaz napiso, da simpatiziram z jesenicami? čist vseeno mi je za jesenice in tak kot še enkrat povem mi je vseeno za olimpijo, ampak sem samo dal komentar ker eni tu gor pišejo kak je olimpija zmagala v kosarki pa v hokeju... pa koga boli... *... če je olimpija zmagala v teh panogah ko so tak drugorazredni športi. Tu se gre za fuzbal, kjer je Maribor svetlobna leta pred vsemi in edino to je važno....
daly999
24. 10. 2010 14.15
Zakaj potem simpatizirate z Jesenicami? Saj vsi vemo da ste fovšni ker ima Ljubljana vse med top , Maribor pa le fuzbal :) Saj ne recem .. dobri ste v nogometu. Ampak Olimpija je se vedno najvecje ime slovenskega športa na splosno pa tudi v fuzbalu ima zelo lepo zgodovino :) Pa ki sem jaz napiso, da simpatiziram z jesenicami? čist vseeno mi je za jesenice in tak kot še enkrat povem mi je vseeno za olimpijo, ampak sem samo dal komentar ker eni tu gor pišejo kak je olimpija zmagala v kosarki pa v hokeju... pa koga boli... ku... če je olimpija zmagala v teh panogah ko so tak drugorazredni športi. Tu se gre za fuzbal, kjer je Maribor svetlobna leta pred vsemi in edino to je važno....
Legia.
24. 10. 2010 13.56
daly999 24.10.2010, 13:28 -2 Pa zarad mene je lahko olimpija evropski prvak v kosarki, prvak v hokeju... Vsi pa vemo kaj edino šteje, oziroma kateri je naj bol gledan, naj bol emocijonaln šport na svetu... MBFC ---- Zakaj potem simpatizirate z Jesenicami? Saj vsi vemo da ste fovšni ker ima Ljubljana vse med top , Maribor pa le fuzbal :) Saj ne recem .. dobri ste v nogometu. Ampak Olimpija je se vedno najvecje ime slovenskega športa na splosno pa tudi v fuzbalu ima zelo lepo zgodovino :)
benta
24. 10. 2010 13.54
jamaican 24.10.2010, 11:51 5 gremo Olimpija .. ! sem navijač Mure in VOUGR sam hočem da bodo spet napeti derbiji med MBFC pa olimpijo tud na igrišču
daly999
24. 10. 2010 13.28
Pa zarad mene je lahko olimpija evropski prvak v kosarki, prvak v hokeju... Vsi pa vemo kaj edino šteje, oziroma kateri je naj bol gledan, naj bol emocijonaln šport na svetu... MBFC
Luka Bauman
24. 10. 2010 12.39
mr. solic smešen haha. Tvoja olimpijaa ima komaj 3 zmage in 6 porazov. Maribor ima 10 zmag in 0 porazov! zabar