Nogomet

Ko ti Buffon potrka na vrata, veš, da je pravi gospod

Bolzano, 27. 05. 2024 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
13

Jasmin Kurtić je v svoji bogati nogometni karieri predvsem na Apeninskem polotoku doživel marsikaj. Zdaj pri 35 letih starosti igra v Bolzanu pri tamkajšnjem italijanskem drugoligašu Südtirolu. Med snemanjem oddaje Vsi za naše! si je najbolj izkušeni slovenski reprezentant vzel čas tudi za našo spletno stran. Danes zvečer po Masterchefu na POP TV in VOYO ne zamudite oddaje Vsi za naše! z Jasminom Kurtićem.

Več videovsebin
  • Jasmin Kurtić v oddaji Vsi Za Naše!
    00:51
    Jasmin Kurtić v oddaji Vsi Za Naše!
  • Vsi Za Naše! na POP TV in VOYO
    01:07
    Vsi Za Naše! na POP TV in VOYO

Po njegovem mnenju je najboljši nogometaš vseh časov Maradona, sledijo Lionel Messi, Zinedine Zidane, Cristiano Ronaldo in Paolo Maldini. Postavili smo mu tudi številna druga vprašanja, nekaj odgovorov pa vam ponujamo spodaj. Celoten pogovor si lahko ogledate v spodnjem videu.

Pet najboljših slovenskih športnikov vseh časov?

Zlatko Zahović je najboljši. Drugo mesto bom dal Janu Oblaku, tretji je Peter Prevc, četrti Luka Dončić in peti Anže Kopitar.

Katerih pet ljudi bi povabil na večerjo?

Družina. Mislim, da mi je to najbolj pomembno. Družina, otroci, žena. Ozek družinski krog.

Najboljši nogometaš, s katerim si delil zelenico?

Z Messijem, na prijateljski tekmi proti Argentini. Seveda tudi Cristiano Ronaldo. Potem je bil tukaj še Francesco Totti. Zlatan Ibrahimović, Robert Lewandowski, Wayne Rooney. Erling Haaland, ko je bil v najboljši formi, in Gianluigi Buffon.

Kaj ti je najbolj všeč v Bolzanu?

Najbolj všeč mi je enostavnost. Ljudje so čisti, enostavni, prijetni, gostoljubni in jaz mislim, da je to tisto, kar sem nekako najbolj potreboval in pričakoval. Res sem zadovoljen.

Kdo so najpomembnejši ljudje v tvojem življenju?

Otroka in žena. Seveda tudi moj oče, mama, sestra. Ampak nekako se zdaj vse vrti okoli njih in to je največja prioriteta v življenju. Žena zna biti velikokrat kritična. Ampak to meni veliko pomaga, saj se iz tega veliko naučim in želim napredovati. Otroci so neka energija po slabem dnevu, slabi tekmi, kar koli se zgodi, njihov nasmeh, njihov objem spremeni cel dan in tako poskušaš pozabiti na neke druge stvari.

Če ne bi bil nogometaš, kaj bi bil?

Verjetno bi delal v eni tovarni, tam, kjer sem tudi začel.

Povejte nam zgodbo začetka vaše kariere. Medtem ko ste igrali za Belo krajino, ste bili zaposleni še kje?

Delal sem v proizvodnji podjetja v industrijski coni Kanižarica. Izdelovali smo grelce za savne. Bilo je kar dobro fizično delo. V življenju moraš vedeti, kako je, kaj imaš in česa nimaš. Veliko stvari sem se tam naučil.

Jasmin Kurtić je od januarskega prihoda v Südtirol zaigral na 14 tekmah in dosegel en zadetek
Jasmin Kurtić je od januarskega prihoda v Südtirol zaigral na 14 tekmah in dosegel en zadetek FOTO: Profimedia

Ste že razmišljali, kaj bi radi počeli po koncu kariere?

Zanima me veliko stvari. Mislim, da bi bila prava smer licenca za trenerja, kar me tudi najbolj zanima. 

Kaj vam pomeni slovenska reprezentanca?

Ogledali smo si tekmo med Slovenijo in Rusijo v Mariboru. Takrat se je Slovenija uvrstila na svetovno prvenstvo. Opazoval sem, kako so ljudje spodbujali reprezentanco, spremljal sem naše reprezentante. Videl sem, kako so se borili za zmago, kakšno je bilo slavje po tekmi. To me je spodbudilo, da tudi jaz poskušam biti tam in to doživim. Po tem, kar se je zgodilo zdaj za evropsko prvenstvo, pa ne morem biti bolj ponosen. Kakšna je bila moja pot do vsega tega? Šli smo skozi veliko slabega in veliko slabih rezultatov smo imeli na tej poti. Sem pa zdaj še toliko bolj zadovoljen, da se je to zgodilo na tak način in ne na nek lažji način.

Kateri predsodek o nogometaših je po vašem mnenju najbolj zgrešen?

Če nekoga ne poznaš, ga ne moreš obsojati na igrišču. Ljudje me imajo za arogantnega, ampak tako se obnašam samo zato, ker hočem zmagati. Hočem, da s soigralci ponudimo najboljšo predstavo. Ne moreš obsojati nekoga po njegovem obnašanju na igrišču. Mislim, da osebo moraš spoznati, če želiš izvedeti kaj več o njej.

Najbolj nora anekdota iz tvoje nogometne kariere?

Igrali smo tekmo doma z Atalanto proti Juventusu. Takrat je bil v Juventusu Gianluigi Buffon. Že med tekmo sem ga prosil za njegov dres po tekmi. Takrat mi je rekel, da mi ga bo dal, ampak sem domneval, da je to zgolj rekel. Mislim, da smo igrali 2:2, ali pa smo mi celo zmagali. V slačilnici sem sedel in nekdo je trkal na vrata. Notri je prišel Buffon z dvema dresoma in me vprašal, katerega bi raje imel. Takrat je dokazal, da ni zgolj ime, ampak je njegova osebnost večja od njegovega imena.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HardKore
29. 05. 2024 12.19
+1
Jasmin Qrčić
tincoop
27. 05. 2024 17.25
+0
Zadnji ostanek neuspešne generacije in eden glavnih razlogov ...
krokodil555
27. 05. 2024 16.30
-4
Zahovic dalec najboljsi slovenski sportnik? A jao jao jao... Jasmine jasmine...
športnik66
28. 05. 2024 08.35
+2
Točno to. Zlatko Zahović ni med prvih 100 slo športnikov vseh časov! Koliko imamo prejemnikov olimpijskih medalj, svetovnih prvakov, ...pa tudi v nogometu - veliko večjo kariero je naredilo kar nekaj slo igralcev - npr. Jan Oblak, Brane Oblak, pa tudi Šeško rabi le še 2-3 sezone da pride na to listo. Zame najboljši slo športniki vseh časov: Luka Dončić, Anže Kopitar, Miro Cerar, Ivo Daneu, Brane Oblak, Peter Vilfan, Goran Dragić, Peter Prevc, kolesarja Pogačar in Roglič, plavalec Borut Petrič, ....
Bullex
29. 05. 2024 13.23
+0
E jao krokodilu ti si mu lahk sam fouš, komentiraš i bereš maline
Sanski Most BIH
27. 05. 2024 16.13
-5
Meni se samo zdi da bo hiter konec evropskega k je tak blamblam okrog tega,vidu bi pa raje da bojo dolgo ostali v Nemčiji.
športnik66
28. 05. 2024 08.41
+2
Ja, itak, Slo nogomet po nobeni logiki ne more biti konkurenčen velikim državam. Igramo ja proti trem močnim reprezentancam in vsaka točka bo zlata vredna. Napredovanje ni možno niti kot presenečenje...no, razen v napihovanju tenzij novinarjev. Ampak, za nas bistvo, smo tam in bomo igrali na EP. To je za malo nogometno SLO in seveda to generacijo igralcev najpomembnejše. Rezultat pa...naj igrajo všečen nogomet, naj se borijo kot levi in potem kar bo bo. Mi bomo navijali pa itak na max! Gremo Slovenija!!!
Gaylona
27. 05. 2024 15.34
-6
Če ti buffoncek potrka pač ne odpreš, ker veš da boš igral za nek propadel klub ala Juventus hehe
V SHESHELJ
27. 05. 2024 15.04
-5
Lažuh...proti srbom se je prijel za med-nožje...športno? Aroganca od bošnjaka
športnik66
28. 05. 2024 08.38
+1
Tega pa nisem vedel. Nacionalizem nima kaj iskati v športu! Je pa to zelo povezano z vzgojo doma, privat družbo, izobrazbo, cel IQ.... vse to pač človek ima ali pa nima...nato pa sledi obnašanje alla prijemanje za mednožje in ostali primitivizem.
Bullex
29. 05. 2024 13.17
Verjetno so tvoji provocirali s tribin kar me ne bi čudilo, vsak bi se prijel še posebi proti takim lažnivcem kot si ti, ki izjavo obračaš v svoj prid enako kot '' navijači '' ki provocirajo in mešajo nacionalizem, če se je prijel za jajca še ni užalil celotnega naroda kot žalijo njega ker ima korenine Bosanske oz. od staršev, mislim da sem dovolj jasno povedal, če nisem pridi na inštrukcije ;)
Bullex
29. 05. 2024 13.22
Če ga tvoji ne bi provocirali tega ne bi naredil ti pa obrni še marsikaj v svojo korist enako kot obračate vse ostalo, tako da nič novega tudi z vaše strani. Če je to naredil še ni užalili celotnega ljudstva kot to delajo njemu s provokacijami s tribin pa se malo zamisli ;)
športnik66
27. 05. 2024 14.46
+5
Jasmin Kurtić, igralec z ogromno tehničnega znanja in velikim srcem - velik borec na terenu. Upam, da pride v dobri formi na EP v Nemčijo in tam izdatno pomaga naši ekipi. Srečno Slovenija, srečno Jasmin Kurtić! 👍