Nogomet

V Barceloni posebna razstava v spomin na legendarno argentinsko desetko

Barcelona, 09. 10. 2024 07.59 | Posodobljeno pred 4 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Legenda argentinskega nogometa Diego Maradona je oživel na izjemni razstavi, na kateri je moč videti tudi hologram pokojnega igralca in rekonstrukcijo njegovega doma iz otroštva. Razstava Diego Vive (Diego živi, slov.) bo naslednja dva meseca na ogled v Barceloni, kjer je Maradona preživel dve nesrečni, s poškodbami okrnjeni sezoni.

Razstava Diego živi se je po gostovanjih v Neaplju in Tel Avivu ustavila v Barceloni, kjer je Diego Armando Maradona v osemdesetih letih prejšnjega stoletja odigral dve sezoni za katalonski klub.

Obiskovalce na razstavi, ki se razprostira na 2000 kvadratnih metrih v središču mesta, pozdravi hologram mladega Maradone, okrašenega v dres Boca Juniors, kluba, s katerim je osvojil svoj edini naslov prvaka Argentine.

Prav tako lahko izvedejo enajstmetrovko v slogu igralca ali pa se fotografirajo, ko poustvarijo njegov razvpiti gol med zmago Argentine z 2:1 nad Anglijo v četrtfinalu svetovnega prvenstva leta 1986 v Mehiki. Maradona je z dvignjeno pestjo udaril v gol, zadetek je sam pozneje označil za "božjo roko".

Diego Armando Maradona, slovita božja roka leta 1986.
Diego Armando Maradona, slovita božja roka leta 1986. FOTO: AP

"Ko si tukaj, spet čutiš, da je Diego poleg tebe, in to je glavna ideja razstave da ga začutiš," je povedal Avelino Tamargo, eden od ustvarjalcev te potujoče razstave. Pri tem ga podpira družina nogometaša, ki je leta 2020 umrl v starosti 60 let med okrevanjem po operaciji možganov zaradi krvnega strdka. Pred tem se je desetletja boril z odvisnostjo od drog in alkohola.

Razstava vključuje tudi izbor fotografij, poglobljeno video predstavo o njegovi življenjski zgodbi in rekonstrukcijo doma iz otroštva v barakarskem naselju Villa Fiorito na obrobju Buenos Airesa, kjer je odraščal kot peti od osmih otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Maradona je bil junak mojega otroštva, junak moje celotne generacije," je dejal Tamargo.

Sodišče v Argentini je prejšnji teden na zahtevo njegove hčerke dovolilo prenos Maradonovih posmrtnih ostankov s pokopališča v mavzolej, ki ga bodo nogometašu zgradili v središču Buenos Airesa.

V svoji domovini velja za največjega nogometaša v zgodovini in ima status ikone, kot denimo Che Guevara ali Eva Peron.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
09. 10. 2024 08.55
+4
V Barci same resnične legende. Vse ostalo je boranja.
FORTUDO1
09. 10. 2024 08.44
+0
Kot nogometaš odličen, kot človek pa bolj kot ne zguba. Alko in droge, ki se jim ni znal upreti, so pač naredili svoje!
leve gnilobe
09. 10. 2024 08.23
+1
Visok meter in čevap, pa v skoku višji za glavo od golmana