Nogomet

Celjani po enajstmetrovkah ugnali favorizirano Vitorio!

Guimaraes, 04. 08. 2023 00.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
7

Slovenski prvak iz leta 2020 in aktualni podprvak NK Celje je na Portugalskem odigral povratno tekmo drugega kroga kvalifikacij za uvrstitev v Konferenčno ligo. Varovance Alberta Riere je čakalo težko delo, saj so na gostovanju lovili zaostanek s prve tekme, ko je bila Vitoria Guimaraes boljša s 4:3. A so ga Celjani opravili odlično. Za zmago v rednem delu in skupno izenačenje je z zadetkom v 65. minuti poskrbel Gregor Bajde. V podaljšku so 'Grofi' predvsem po zaslugi izjemnega Matjaža Rozmana rezultat obdržali, nato pa so bili pri izvajanju enajstmetrovk natančnejši od Portugalcev in so se lahko razveselili napredovanja v tretji krog kvalifikacij.

Lani šestouvrščeno moštvo portugalskega prvenstva je v tem paru veljalo za velikega favorita, a so Celjani že na prvi tekmi dokazali, da lahko parirajo Portugalcem.

Novopečeni strateg Celja Albert Riera, je na klopi podprvakov debitiral z remijem proti Aluminiju, nato je sledila že omenjena prva tekma proti Vitorii, na Portugalsko pa je z ekipo odšel s popotnico zmage in petih zadetkov proti Muri.

41-letni Španec se je za povratno tekmo odločil za nekoliko drugačno začetno enajsterico kot na prvi tekmi: Matjaž Rozman je v vratih zamenjal Matka Obradovića, Klemen Nemanič pa Vida Kodermana. V obrambi so začeli še Damjan Vukliševič, ki se je preselil na levi bočni obrambni položaj, ob Nemaniču je v osrčju obrambe še David Zec, na desnem boku obrambe pa Žan Karničnik. V vezni vrsti so priložnost dobili Mark Zabukovnik, Luka Bobičanec in Gregor Bajde, v napadu pa Julien Lamy, Aljoša Matko in Chukwubuikem Ikwuemesi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Do prve priložnosti je že v peti minuti srečanja prišel Bajde, ki pa je iz težkega položaja meril mimo vrat Vitorie.  V 8. minuti se je po lepi podaji Lamyja z leve strani v odlični priložnosti znašel Ikwuemesi, ki pa se je preveč obotavljal in s približno desetih metrov nastreljal le domači blok. Svoje polpriložnosti so imeli tudi nogometaši Vitorie, ki so si sijajno priložnost priigrali v prvi minuti sodnikovega dodatka. S približno 11 metrov je z levico sprožil Andre Silva, a mu je veselje preprečila vratnica. Kljub temu so odšli Portugalci na glavni odmor z zadetkom prednosti s prve tekme.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi polčas pa so podjetneje otvorili nogometaši Vitorie, ki so že v 50. minuti zapretili prek Tomasa Händla, a je bil na mestu Rozman, ki je žogo odbil v kot. Nekaj minut kasneje je z desnico močno sprožil še Jota Silva, znova pa se je z obrambo izkazal celjski vratar.

Po uvodnem naletu pa so na svoj račun prišli Celjani, ki so povedli. Ikwuemesi je po prodoru in znova ne najboljšem zaključku priigral kot z leve strani. Prvotni predložek je portugalski vratar Bruno Varela zbil, žoga pa je prišla do Matka, ki je podal naravnost na glavo Nemaniča, ki je žogo z glavo odbil v sredino kazenskega prostora Vitorie, tam pa je bil v skoku najvišji Bajde.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glavni trener portugalskega prvoligaša je na zadetek odgovoril z dvojno menjavo, to pa je malo za stanovskim kolegom opravil tudi Riera. Španec na klopi Celja je namesto Lamyja in Ikwuemesija v igro poslal Nina Koutra in Denisa Popovića. Prav slednji je v 79. minuti po kotu z desne strani poskusil z močnim strelom z velike razdalje, a mu je veselje preprečil blok enega izmed branilcev Vitorie, ki je podstavil nogo.

V 85. minuti sta igro pri Celjanih zapustila še Bobičanec in Bajde, vstopila pa sta Edmilson in Lovro Bizjak. Do konca tekme so nogometaši Vitorie iskali zadetek za izenačenje in zmago v skupnem seštevku. V 93. minuti je do zlate priložnosti prišel rezervist Ze Carlos, z novo izjemno obrambo pa se je izkazal izvrstni Rozman. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če je bil redni del kar se same igre tiče relativno izenačen, pa je prvi podaljšek prednjačila Vitoria. Kljub terenski premoči pa je najlepša priložnost pripadla rezervistu Celja Bizjaku, ki je z močnim strelom z desnico z roba kazenskega prostora ogrel dlani Varele. Drugi podaljšek je bil znova bolj izenačen, Riera je najprej namesto Zabukovnika v ogenj poslal Matica Vrbanca, nato pa namesto Matka kot zadnjega še Karla Špeljaka. Le nekaj sekund po vstopu slednjega je imel napredovanje na nogi oziroma bolje rečeno na peti Edmilson, ki je poskusil z atraktivno potezo, a je bil dobro postavljen Varela, ki je ohranil skupni izid 4:4 in odločitev o zmagovalcu prepustil enajstmetrovkam.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot prvi si je žogo na belo piko namestil Popović, ki je neubranljivo sprožil v levi zgornji kot in zagotovil prednost Celjanom. Za Vitorio je serijo enajstmetrovk otvoril Tiago Silva, ki pa je za razliko od Popovića žogo poslal na tribune. A neuspešen je bil tudi Kouter, ki je prav tako meril v levi kot, a prenizko, kar je bilo lahko delo za Varelo. Drugi strelec Vitorie je bil še en rezervist, in sicer Ze Carlos, ki se je še drugič na tekmi znašel iz oči v oči z Rozmanom in bil še drugič neuspešen. Še tretji Celjan zapored, ki si je izbral levi kot, pa je bil Bizjak, ki je sprožil ravno dovolj močno, da je premagal Varelo, ki je bil 'na žogi'. Uspešen je bil nato tudi Mikel Villanueva, ki je Rozmana poslal v desno, žogo pa v levo. Četrti strelec pri Celju je bil rezervist Vrbanec, ki je ponovil enajstmetrovko Popovića in neubranljivo matiral Varelo. Bruno Gaspar je nato Vitorio z uspešno izvedeno enajstmetrovko ohranil pri življenju, a le začasno, saj je kot zadnji Celjan žogo v roke vzel Zec, ki je kot prvi sprožil v desno in žogo kljub dotiku Varele spravil za hrbet portugalskega vratarja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za Celjane je bil portugalski tekmec prva evropska ovira v sezoni, saj so tekmovanje kot slovenski podprvaki začeli šele na tej stopnji. V tretjem krogu se bodo 'Grofi' pomerili z beloruskim prvoligašem Nemanom iz Grodna, ki je s skupnim rezultatom 2:0 izločil malteški Balzan.

Statistika tekme Vitoria Guimaraes - Celje
Statistika tekme Vitoria Guimaraes - Celje FOTO: Sofascore.com

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stoj?kov
04. 08. 2023 10.43
+7
letos je možno da bomo imeli dva kluba v evropi Olimpijo in Celje
PrijaznaOseba
04. 08. 2023 10.12
+6
Koroški Slovenec
04. 08. 2023 10.07
+9
Bravo CE. Kakšen je sedaj Zahovičev komentar?
Pegasus2
04. 08. 2023 12.29
+4
Zaho je legenda....ce je pa dedc bo reku kapa dol cjele
motorist_mb
04. 08. 2023 09.24
+12
Bravo grofi 👏👏👏
Kislarepa20
04. 08. 2023 08.54
+17
lepo bi bilo gledati trojcek slovenskih ekip v vecjih evropskih trkmovanjih
štajerc65
04. 08. 2023 09.53
+5
Bi bilo ja ampak realno to ne bo šlo. Sicer pa vse čestitke našim klubom za napredovanja