Nogomet

V Madridu nič novega: Joselu poskrbel za epski preobrat Reala proti Bayernu

Ljubljana, 08. 05. 2024 19.30 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič, Nina Mihalič
Komentarji
99

V finalu Lige prvakov se bosta udarila Borussia Dortmund in Real Madrid. Galaktiki so si vozovnico za Wembley priigrali z zmago na povratni tekmi proti Bayernu (2:1). Bavarci so po golu Alphonsa Daviesa vodili do 88. minute, potem pa je popoln preobrat pripravil rezervist Joselu, za katerega sta bila to sploh prva gola v izločilnih bojih Lige prvakov.

Več videovsebin
  • Joselu za vodstvo Reala 2:1
    01:34
    Joselu za vodstvo Reala 2:1
  • Joselu za izenačenje na 1:1
    01:11
    Joselu za izenačenje na 1:1
  • Mojstrovina Alphonsa Daviesa za 0:1
    01:08
    Mojstrovina Alphonsa Daviesa za 0:1

Bayern je bil do 88. minute na pragu presenečenja in nemškega finala z Borussio Dortmund, a če kaj, potem nas zgodovina uči, da 88 minut taktično brezhibne predstave proti Madridčanom enostavno ni dovolj. 

Carlo Ancelotti je imel znova srečno roko pri izbiri rezervistov, ob zaostanku po mojstrovini Alphonsa Daviesa je v igro poslal mešanico mladosti in prepotrebnih izkušenj, na koncu pa mu je popoln preobrat prinesel nogometaš, od katerega bi to najmanj pričakovali. 34-letni Joselu je najprej kaznoval napako sicer odličnega Manuela Neuerja, tri minute pozneje pa kronal vnovično obleganje bavarskih vrat. 

Nogometaš, ki pred to sezono sploh ni imel nastopa v elitnem evropskem klubskem tekmovanju, je z dvema goloma poskrbel, da bo Real še petič v zadnjih osmih letih igral v finalu. Vzorec, ki je enostavno prevelik, da bi lahko šlo za naključje. 

Serge Gnabry je srečanje zaradi poškodbe stegenske mišice zapustil že v prvem polčasu. To je zanj že peta poškodba to sezono.
Serge Gnabry je srečanje zaradi poškodbe stegenske mišice zapustil že v prvem polčasu. To je zanj že peta poškodba to sezono. FOTO: AP

Real boljši v prvem delu, a pravih priložnosti je bilo malo 

Madridčani so se takoj po prvem sodniškem žvižgu postavili zelo visoko in nasprotniku oteževali izgradnje napadov. Bayern je le mestoma prihajal na nasprotnikovo polovico, a kljub temu prvi zapretil, ko je v osmi minuti Serge Gnabry z leve strani iskal Harryja Kana, a poslal premočno podajo, da bi lahko angleški napadalec prišel do strela. 

Na drugi strani se je po četrt ure igre sijajna priložnost ponudila Viniciusu Juniorju, ki je že premagal Manuela Neuerja, a mu je veselje preprečila vratnica. Žoga se je odbila naravnost na Rodryga, ki pa iz neposredne bližine ni bil dovolj natančen. 

Do konca prvega polčasa smo videli le še eno omembe vredno priložnost, ko je z roba kazenskega prostora izjemno udaril Kane, a se je Andrij Lunin izkazal s parado. Tik pred tem je moral Tuchel prvič na tekmi menjati, ko se je – pozor – že petič v tej sezoni poškodoval Gnabry, nadomestil ga je poznejši strelec Bayernovega zadetka.

Neuer blestel v golu, Davies sijajno zabil za 0:1 

Prav Davies je imel prvo priložnost v drugem delu, ko je odlično odreagirala domača obramba. Potem so galaktiki povsem prevzeli pobudo in nizali priložnosti, a mreže nasprotnika niso zatresli. Vinicius je bil najprej blizu v 55. minuti, pet minut pozneje pa mu je veselje s sijajnim posredovanjem preprečil Neuer. Vmes je imel odlično priložnost tudi Rodrygo, ki je zvito sprožil s prostega strela, še enkrat več pa se je s parado izkazal nemški vratar. 

Kazalo je, da je le še vprašanje časa, kdaj bo obramba Bavarcev popustila pod pritiskom. Potem pa je v 68. minuti praktično "iz nič" udaril Davies, ki je prejel žogo na levi strani po hitrem protinapadu, si pripravil strel s slabšo desnico in ga izvedel do potankosti. Lunin je bil ob strelu v dolgi kot povsem brez moči, Bayern pa se je kar naenkrat znašel pred vrati finala. 

Junak, ki ga ni pričakoval nihče 

Ancelotti je hitro odreagiral in na igrišče poslal Luko Modrića in Eduarda Camavingo. Kmalu zatem sta vstopila še Brahim Diaz in Joselu. 34-letni napadalec je bil v 88. minuti v pravem trenutku na pravem mestu, ko je po strelu Viniciusa slabo odreagiral Neuer. Žoga se mu je odbila naravnost na nogo, česar Ancelottijev joker s klopi ni zapravil.

Le tri minute pozneje je bil Joselu, ki je vstopil namesto Federica Valverdeja, znova pravilno postavljen. Po kotu z desne je žoga prišla na levo stran, od koder je predložek poslal Antonio Rüdiger, Joselu pa je brez težav zabil za popoln preobrat. Slavje na Santiago Bernabeuu je za približno minuto sicer zaustavila sodniška zasedba, saj je stranski sodnik pokazal na prepovedani položaj, a posredoval je VAR, počasni posnetek pa razkril, da je bilo vse po pravilih. 

Igralec tekme po oceni Sofascore je Joselu
Igralec tekme po oceni Sofascore je Joselu FOTO: Sofascore.com

De Ligt zadel, a iz prepovedanega položaja 

Presenetljivo se je poljska sodniška zasedba odločila za kar devet minut dodatka, zato drame po golu za 2:1 še ni bilo konec. Tik pred koncem je namreč Realovo mrežo stresel Mathias de Ligt, vendar je pomočnik Szymona Marciniaka že prej dvignil zastavico. Odločitev je bila verjetno pravilna, a situacija še zdaleč ni bila tako jasna in zagotovo bi bilo bolje, če bi sodniki pustili, da se igra nadaljuje in šele potem presojali o prepovedanem položaju. 

Nogometaši Bayerna so ob tem pričakovano izgubili živce, porumenel je tudi trener Thomas Tuchel. Na drugi strani pa se je Ancelottiju verjetno že smejalo, saj je takrat že vedel, da bo imel prvega junija na Wembleyju priložnost za novo lovoriko v Ligi prvakov. Prvo po sezoni 2021/2022 in skupno že 15. v izjemni zgodovini madridskega velikana. 

Končna statistika tekme Real - Bayern
Končna statistika tekme Real - Bayern FOTO: Sofascore.com

Tuchel s tremi spremembami, Ancelotti z eno 

Thomas Tuchel se je v primerjavi s prvo tekmo odločil za tri spremembe. Kima, ki je bil minuli teden povsem razglašen, je nadomestil Matthijs de Ligt. Na sredini je priložnost dobil 20-letni Aleksandar Pavlović, v napadu pa je Serge Gnabry dobil prednost pred Thomasom Müllerjem. Carlo Ancelotti na domači klopi ni izumljal tople vode. V primerjavi s prvo tekmo je Lucasa Vazqueza na desni strani obrambe zamenjal Dani Carvajal, kar je bila edina sprememba v primerjavi s prvo tekmo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

8. maj, Liga prvakov, izid: 

Real Madrid – Bayern München 2:1 (0:0) // 2:2
Joselu 88., 91.; Davies 68. 

// Izid s prve tekme 

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.28

LAHKO NOČ!

23.28
23.24

HVALA KER STE BILI Z NAMI!

Tudi jutri ne zamudite našega programa. Dva finalista bomo dobili tudi v Ligi Evropa. Na Kanalu A si boste lahko ogledali tekmo med Atalanto in Marseillom (1:1). V drugem polfinalnem obračunu pa se bosta udarila Bayer in Roma (2:0).

konec tekme

Tudi drugi zadetek je dosegel rezervist Joselu, kakšna poteza Ancelottija:

konec tekme

Poglejmo si sedaj še oba zadetka domačih. Najprej tisti za izenačenje:

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
09. 05. 2024 19.11
+0
Vedno ko igra Real, zmaga kriminal.... bedno
žikabato
09. 05. 2024 14.26
-3
Mi kaj zasluženo
rok2604
09. 05. 2024 11.59
+2
V Madridu nič novega.... spet so sodniki oddelali za njih
Dany75
09. 05. 2024 12.09
-4
🤣🤣🤣 maš kompleks Reala ha?? pojdi raje spremljat pasje dirke...
Petarda10
09. 05. 2024 11.52
+6
Dober naslov v madridu nic novega, kupili sodnike in tekmo
Dany75
09. 05. 2024 12.08
-3
Kollerik
09. 05. 2024 20.49
RMadridd
09. 05. 2024 11.07
-2
Piglejte si na yt. De. Lig. je bil v offsajdu. Čeprav kasneje ni sprejel žoge je vplival na igro. Tudi če ne bi bil ofssajd bi moral sodnik piskati konec v 101 min.
Kollerik
09. 05. 2024 11.11
+2
Bla bla bla... Torej se je sodnik kr brez veze opravičil de Lightu? Sodniški klub pač... 🤣
RMadridd
09. 05. 2024 11.25
-1
Opravičil se je,ker ni pustil akcije do konca. Ja in Delight je bil v Offsajdu. Če bi pa slučajno bil gol veljaven bi pa danes govorili kako je real oškodovan. Sodnik je brez razloga podaljšal podaljšek podaljška😆.
ImamLastnoMnenje
09. 05. 2024 12.00
-3
Jasno se vidi, da je bil vsaj eden v offside-u. Akcija bi res morala iti naprej, a tudi morebitni dosežen gol bi potem bil razveljavljen. Ker pa so piskali, so realovci obstali. Vse ostalo je nepotrebna in nekoristna špekulacija. Real je trenutno popolnoma superioren v smislu doseganja tekmovalnih ciljev.
09. 05. 2024 10.20
+5
Real boljši in z več priložnosti. Nakoncu padajo goli, ker nasprotni ekipi zmanjka moči, Real je pač dobro pripravljen in ima dobre rezervne igralce. Nakoncu pa žal dve veliki napaki sodnika. Prvo je oškodoval Real, ko ni piskal konec tekme realno nekje v 111 min in drugo ker je prekinil akcijo Bayerna. In zdaj kdo bi ga naj podkupil?
Dany75
09. 05. 2024 11.04
-2
Lepše nisi mogo napisat...očitno jih večina ne kapira...Vsi ki poznajo metode treningov pri Realu vejo zakaj Real zabija gole v zadnjih minutah...Bayern od 75 minute ni mogel več nič...kondicijsko so zelo pali..in potem še katastrofalne menjave Tuchla...konec zgodbe...fizicna priprava je tu kljucnega pomena,predvsem pa daljša klop pri Realu....Antonio Pintus,to je ime ki ima velike zasluge pri Realu...strokovnjak za finess oz kondicijsko pripravo moštva...ne le do zadnje minute,ampak še krepko cez je treba odlaufat....če bi prislo do podaljskov bi jih Bayern fasal z lahkoto....fizicno je na tem nivoju le še City,morda še celo boljši..vse ostale ekipe pa krepko slabse pripravljene.
manucao
09. 05. 2024 19.57
-2
Veš večina tu ne pozna Pintusa. Malega čelavega Italijana, ki je vsekakor najboljši kondicijski trener na svetu. Barcelona naprimer ima nekega šalabajzerja kateri nima pojma.
inside1
09. 05. 2024 09.50
+4
če bo Borussia prvak bo to presenečenje prve vrste, kar pa močno dvomim....da prvak je znan.
inside1
09. 05. 2024 09.48
+1
pa to je že tak čudno v tem nogometu, da velikokrat v zadnjih 5 minutah padajo odločitve tekem. Al slaba psiha, da že mislijo, da je končano, al pa kaj drugega v ozadju vedno...., sploh z realom vedno....
Sisli288
09. 05. 2024 09.27
+9
Real povsem zasluženo, ampak spet z črno piko. Sodnik si je sam zapletel tekmo, že z nerazumno dolgim podaljševanjem tekme, potem pa pride do situacije kjer se naredi nepopravljiva napaka ki nekoga stane morebitnega odhoda v finale. Zakaj Uefa in sodniška organizacija nimajo ja*jc pa rečejo ja naredil je napako. Zakaj sodniki nikoli niso kaznovani za svoje največje napake?
Kollerik
09. 05. 2024 11.12
-2
Sisli, saj so boš,, prišel gor,, tudi ti 😁👍
Dany75
09. 05. 2024 11.53
+1
Kollči baby..ti si taki pathetik da ti ni para...ne vem kak te sploh lahko prenasajo doma....tulis in cvilis eno in isto ze leta in leta...pa samo ti mas prav...pa oni Samo v Mariboru,kateri čike prodava..,res ai bogi...🤥😩🤦
Kollerik
09. 05. 2024 17.16
+1
Bele kraje se dogajajo desetletja. Takšen lopovski smrad kot je vaš, uničuje vse lepo v nogometu.
RMadridd
09. 05. 2024 09.19
+8
Hehe, koliko malo potrebujete. Sodnik bi moral res pustiti akcijo do konca, ampak do akcije ne bi smelo priti. Realovi igralci so se ustavili. Na oko je tudi videti, da je vsaj 1 Bayernov igralec v offsajdu. Ja oba stejemo, jer sta imela vpliv na potek akcije.
Koruptilona
09. 05. 2024 09.16
+0
Dobro jutro vsem nabijačem Koruptilona,Citya,In ostalih umetnih klubov 🤫🤫🤫
Petarda10
09. 05. 2024 09.30
-5
Francu se zahvalu, tam so se zacele kraje reala :)
RMadridd
09. 05. 2024 09.37
+6
No kako si povezal Franca in evropsko tekmovanje. 🤣😂
HALAcR7
09. 05. 2024 08.56
+7
Ali je Lunin igral,ker smo samo gledali Neurov gol,čestitam najboljšim
Kollerik
09. 05. 2024 08.50
-4
V Madridu nič novega, spet sodniške kraje, kot vedno.... Ogaben sodniški klub pač
Dany75
09. 05. 2024 08.57
+5
Hahahaha Kollči, pozdravljata te Carlo in Joselu 😆 Cvili buhtelj,cvili 🤣🤣
Koruptilona
09. 05. 2024 09.18
+4
Protoc
09. 05. 2024 08.50
-4
Ko iz velikega kluba, pade kuverta pod roko..sramota od sodnika, sem ze mislil da bo posteno sodil, ima izkusnje..ampak je tudi on podlegel €
Dany75
09. 05. 2024 09.16
+3
mas ti kuvertov gatah ja... nimas pojma...Sprijazni se...Neuer in Tuchel sta tekmo zapravla..oba gola Reala pa cista...tak da ne vem kaj cvilis...
gullit
09. 05. 2024 08.48
+7
Cestitke Realu za napredovanje. Kakšna sezona, zmeraj so se pobrali iz brezna na vseh tekmah. To ni več naključje, ampak kvaliteta. Bravo. Zanimiv finale bo.
Koronavirusovec
09. 05. 2024 08.45
-10
real spet s pomočjo sodnikov, kadar je gol padel za bayern na koncu tekme sploh ni bilo ofsajda
GrEgEcN95
09. 05. 2024 08.45
+3
Do sporne situacije sploh nebi prišlo, če sodnik nebi pretiraval s podaljškom. Že 9min je bilo preveč potem pa še 5min dodatne igre. Offside ne vemo. Roka se ne upošteva, torej bi naj bil. Ampak tako je piskal prej in so se obrambni ustavili, Lunin pa je samo gledal žogo. Seveda bodo nasprotniki Reala spet videli milijon drugih verzij ampak, Real povsem zasluženo nadaljuje. Kaj je pa Tuschel pri 1:1 razmišljal, da odstrani ves svoj napad in gre tako v “podaljške” je pa jasno samo njemu.
perko36
09. 05. 2024 08.43
+0
Če pac realu ne gre ti pa sodnik pomaga hehe
Dany75
09. 05. 2024 09.10
+4
Perko; skrij se v krtovo luknjo...nimaš treh cistih...tebi je treba pomagat....
Jevgenij Suhov
09. 05. 2024 08.37
-1
🤮🤮🤮🤮🤮
cripstoned
09. 05. 2024 08.38
+4
Kollerik
09. 05. 2024 11.14
+0
cripstoned
09. 05. 2024 08.32
+1
komu lepše kot navijaču reala?? Hahahaha...kako lepo je biti navijač tega kluba...toliko o nemškem finalu...kdorkoli nas odpiše se opeče in včeraj je real madrid znova dokazal kdo je tata mata te igre...Joselu? Končno opravičil svoj prihod k realu in to na kaksen način...je pa res da je tuchel z svojimi menjavami storil realu levjo uslugo...amater...to je to ...naslednja je borussija....london je nas in 15* je nasa...kakšna sezona za real madrid...z naskokom najboljši in največji klub vseh časov...hejtercki? Vi pa lepo na kolena in v vrsto...hahahahah
Petarda10
09. 05. 2024 08.38
+2
cripstoned
09. 05. 2024 08.40
-6
Mene bi bilo sram sovraziti najboljši klub vseh časov in podpirati najbolj umazan klub vseh časov...tiho Hejter v kot!
Petarda10
09. 05. 2024 09.32
+5
Pa aves da me ni sram, sem pac posten clovek, ki ne mara, da se taksne kraje dogajajo zal