Nogomet

Angleški osmoligaš želi na svojo zelenico pripeljati dobitnika zlate žoge

Atherton, 25. 07. 2024 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anže Mlakar
Komentarji
0

Angleški nižjeligaš Atherton Collieries se po izpadu v osmo angleško ligo pripravlja na novo sezono, na prijateljsko tekmo pa so povabili tudi Al Ittihad, kjer si poleg dobitnika zlate žoge Karima Benzemaja kruh služita tudi N'Golo Kante in Fabinho. Če bo do obračuna prišlo, bo to še ena izmed številnih bizarnih pripravljalnih tekem v nogometni zgodovini, katere pa so ostale, ki so v preteklosti že bile odigrane?

Prošnja nogometnega kluba Atherton Collieries se na prvi pogled zdi zelo naključna, a gostovanje v majhnem mestecu na obrobju Manchestra za devetkratne savdske prvake ne bi bilo premierno. Kluba sta se na stadionu Skuna srečala že pred petimi leti, polprofesionalna angleška ekipa pa je takrat senzacionalno slavila z 2:0. Al Ittihad leta 2019 na svojem seznamu nogometašev ni imel zvezdniških imen, v Athertonu pa so prepričani, da bi ponovitev obračuna na tribune privabila še veliko več gledalcev, kot pred petimi leti, ko si je tekmo ogledalo 700 ljudi.

Angleški malček je v sredo svojo željo izrazil kar preko družbenega omrežja "X" (nekdanji Twitter). "Na današnji dan pred petimi leti smo na stadionu Skuna gostili Al Ittihad. Zadetka Matta Grimshawa in Dannyja O'Briena sta nam takrat zagotovila zgodovinsko zmago. Ste za povratno tekmo?"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prihod zvezdnikov, kot so Karim Benzema, N'Golo Kante, Moussa Diaby in Fabinho, bi bil za mestece, v katerem živi vsega 22.000 ljudi, nekaj posebnega. A nogomet je šport, ki piše posebne zgodbe, kar je bilo na prijateljskih tekmah že nemalokrat dokazano. Kateri pa so nekateri izmed obračunov, ki so se v tem pogledu zapisali v zgodovino? 

Real Madrid - Plymouth (2006)

Takratni trener madridskega Reala Fabio Capello je s svojimi varovanci poletne priprave rad opravil v enem izmed avstrijskih športnih kompleksov, leta 2006 pa je naletel na oviro, saj je igrišča pred njimi že rezerviral angleški drugoligaš Plymouth Argyle. Capello jim je v zameno, da jim prepustijo tamkajšnje območje, ponudil prijateljsko tekmo, kar so z veseljem sprejeli. Obračun se je končal z zmago Real Madrida z 1:0.

Španski vezist Guti na tekmi proti Plymouthu.
Španski vezist Guti na tekmi proti Plymouthu. FOTO: AP

Hibernian - Barcelona (2008)

Ta tekma ne bi bila tako posebna, če ne bi predstavljala trenerskega debija Pepa Guardiole na klopi Barcelone. Katalonci so se takrat podali v škotsko prestolnico Edinburg, kjer so povsem nadigrali Hibernian. Guardiola je takoj pokazal svojo trenersko filozofijo, njegovi varovanci pa so na krilih mladega Lionela Messija v uvodne pol ure tekme zabili štiri zadetke, na koncu pa slavili s 6:0.

Pep Guardiola je leta 2008 sedel na trenerski stolček Barcelone.
Pep Guardiola je leta 2008 sedel na trenerski stolček Barcelone. FOTO: AP

Juventus - Notts County (2011)

Juvetnus se je pred začetkom sezone 2011/12 preselil na nov stadion, na otvoritveno tekmo pa so povabili najstarejši profesionalni nogometni klub na svetu, Notts County. Ljudem, ki ne poznajo skupne zgodovine omenjenih klubov, je bilo povabilo zelo nenavadno, njihovo sodelovanje pa sega že v davno leto 1903.

Dobavitelji športne opreme Torinčanov so jim takrat zagotovili roza drese, iz katerih pa je barva zelo hitro zbledela. Ker niso našli druge rešitve, so se obrnili na ekipo Notts County, ki jim je podarila majice s črno-belimi navpičnimi črtami – te še danes krasijo drese italijanskega velikana.

Prireditev pred otvoritveno tekmo na novem stadionu Juventusa.
Prireditev pred otvoritveno tekmo na novem stadionu Juventusa. FOTO: AP

Bournemouth - Real Madrid (2013)

Še danes ni povsem jasno, kako je prišlo do tega, da si je Bournemotuh, ki je leta 2013 nastopal v drugorazrednem angleškem ligaškem tekmovanju, zagotovil prijateljsko tekmo proti zvezdniški zasedbi kraljevega kluba. Tekma se je končala z visoko zmago Madridčanov (6:0). V prvem polčasu je dva gola zabil Cristiano Ronaldo, enega je dodal Sami Khedira, v nadaljevanju pa so se med strelce vpisali še Gonzalo Higuain, Angel Di Maria in Casemiro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.