MotoGP

Rossi in Vinales še vedno tarnata nad motociklom: Nič posebnega nismo ugotovili pred Assnom

Barcelona, 23. 06. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Žiga Lesjak
Komentarji
21

Čeprav sta yamahina dirkača Valentino Rossi in Maverick Vinales prva zasledovalca Marca Marqueza v letošnjem svetovnem prvenstvu razreda motoGP, pa še naprej nista zadovoljna z motociklom. Na nedavnih testiranjih v Barceloni japonsko moštvo dirkačema še vedno ni poiskalo ustreznih nastavitev, s katerimi bi se borila za vrh na vsaki dirki.

Valentino Rossi je na sedmih dirkah štirikrat stal na odru za zmagovalce, a kljub temu poudarja, da se trenutno ne vidi v boju za naslov prvaka.
Valentino Rossi je na sedmih dirkah štirikrat stal na odru za zmagovalce, a kljub temu poudarja, da se trenutno ne vidi v boju za naslov prvaka. FOTO: motoGP
Valentino Rossi je na zadnjih treh dirkah svetovnega prvenstva vknjižil tri tretja mesta, skupno pa je na sedmih dirkah štirikrat stal na odru za zmagovalce. Za vodilnim v prvenstvu, Marcom Marquezom, zaostaja 27 točk. Nekoliko drugačna je slika na drugi strani yamahine garaže. Maverick Vinales je zgolj enkrat na sedmih dirkah stal na odru za zmagovalce (2. mesto na VN Amerik, op. p.), a prav na vseh dirkah osvojil točke, kar ga trenutno uvršča na tretje mesto v točkovanju za naslov prvaka, za vodilnim rojakom pa zaostaja 38 točk. Kljub temu, da sta oba dirkača visoko uvrščena, pa se še kako zavedata, da sta daleč od vrha in zaenkrat še nista dovolj konkurenčna, da bi se borila za zmage, kaj šele za naslov prvaka. 

Modri (že) eno leto brez zmage
Že naslednji konec tedna prihaja dirka, ki sicer japonskemu moštvu tradicionalno ustreza. Dirkači razreda motoGP se bodo namreč za nove točke borili na dirki za VN Nizozemske v Assnu. Zanimivo, prav legendarno dirkališče v Assnu je prizorišče zadnje zmage moštva Yamaha v elitnem motociklističnem prvenstvu. Lani je namreč celotno konkurenco ugnal Valentino Rossi, ki je slavil pred Danilom Petruccijem in Marcom Marquezom. Zato ni nič čudnega, da Italijan in Španec od naslednje velike nagrade pričakujeta veliko, čeprav njun motocikel še ni na ravni, na kateri bi si sama želela. To so nenazadnje potrdila tudi zadnja testiranja, ki so jih dirkači v elitnem razredu opravili na dirkališču Montmelo, dan po dirki za VN Katalonije. "Nič posebnega nismo odkrili. Upali smo, da bomo nekaj novega odkrili, a se tudi steza ni strinjala z nami," je uvodoma s kislim nasmeškom na obrazu dejal devetkratni svetovni prvak Rossi. "Preizkusili smo nekaj novosti, ki bi nam lahko pomagale pri pospeševanju, a če sem povsem iskren, nobena novost ni nadgradila našega motocikla. Manjše nadgradnje smo opravili tudi na področju elektronike, a nič posebnega. Enostavno potrebujemo rešitev, ki nam bo omogočila, da imava z Maverickom boljši položaj na motociklu. Sliši se enostavno, a realnost je povsem drugačna," je še dejal Rossi. Italijan ima torej podobne težave kot jih je imel še pred nekaj tedni na Ducatiju Jorge Lorenzo. Nato pa so italijanski inženirji poiskali rešitev za položaj dirkača na motociklu in Španec je dobil kar dve zaporedni dirki. 

Maverick Vinales je prepričan, da so na testiranjih našli nekaj pozitivnih novosti.
Maverick Vinales je prepričan, da so na testiranjih našli nekaj pozitivnih novosti. FOTO: AP
Smo na pravi poti ...
Po testiranjih v Barceloni je bil nekoliko bolj kot moštveni kolega zadovoljen Vinales. Španec se na letošnjem motociklu nikakor ne znajde in ves čas tudi javno kritizira japonske inženirje, ki mu ne uspejo pravilno nastaviti motocikla. Kljub vsemu, pa veliko boljše volje pričakuje naslednjo dirko, saj je prepričan, da so na testiranjih v Montmeloju storili korak naprej. "Večino časa sem posvetil temu, da testiram s polnim rezervoarjem za gorivo. Lahko rečem, da sem zadovoljen z napredkom, saj se je motocikel obnašal vsaj približno tako, kot si želim in tudi pričakujem. Testirali smo tudi elektroniko in poskušali zmanjšati zdrs sprednjega kolesa, kar je letos naša največja težava," je dejal Vinales, ki je tudi javno naznanil, da bi bil zelo vesel, če bi se moštvu pridružil Dani Pedrosa, ki je pred dnevi naznanil, da po 18 letih konča sodelovanje s Hondo. "Težko rečem, če bi nam lahko ta trenutek pomagal. Sem pa prepričan, da bi nam glede na njegove izkušnje, prišel še kako prav pri razvoju motocikla," je na kratko o izkušenem rojaku odgovoril Vinales. Vsekakor pa tudi Vinales sam upa, da se bo lahko na naslednji dirki v Assnu vmešal v boj za najvišja mesta, saj na zmago čaka že od lanskega maja, ko je konkurenco premagal na dirki v Le Mansu. 
VN Nizozemske
VN Nizozemske FOTO: 24ur.com

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
26. 06. 2018 10.35
-3
dokler plava Yamaha ne bo zmagala, nimajo realnih šans za prvaka, Rossiju manjkajo samo zmage, konstanten pa je zadost,ker redkokdaj odstopi
motorist_mb
24. 06. 2018 07.14
+10
Imeli so zmagovalni motor ko je Vinales začel zmagovat pol pa...Rossi ima smolo da že tretjo leto zgublja na kanti od Yamahe...žalosno!
Otancici
24. 06. 2018 10.24
-6
Rossijeva smola se imenuje KingKongMarc, reinkarnacija Mika Hailwooda.
Honday
24. 06. 2018 10.35
+2
Boš ti vidu reinkarnacijo ko pride Horhe na Hondo....sam ne se pol čudit od kje Markecu taki zaostanki,ker glih star še ne bo, da bi mu bila starost v opravičilo...hehehe
iga_biba
24. 06. 2018 14.49
+1
ni motor kriv. to se vidi po tem da že DEVETO leto zgublja. bivši devetkratni, ki še samo jamra namesto da bi dirkal
mega357949
23. 06. 2018 21.33
-1
Marquez jim manjka!!! Naj se samooklicani zdravnik manj ukvarja s simpatijami pri grobovih in več z razvojem motorja, kar je pri Ducatiju dokazal da mu to ne gre od rok, pa ne bo treba samo jamrati!!! "najvsivedo", letos se mu ne bo izšlo, je že pokuril vse možnosti za kakšno vidno uvrstitev!!! Padcev ne bo vedno toliko, da bo lahko plezal na stopničke po vrveh drugih!!!!
Honday
24. 06. 2018 10.38
-2
Tole pa je konkreteno osiromašeno podstrešje...hehehe
najvsivedo
23. 06. 2018 20.17
+7
Ajde DR.. sedaj pa ponovi lansko zmago...GO ROSSI.
iga_biba
24. 06. 2018 14.50
-1
Honday
25. 06. 2018 19.30
+4
iga a zate je še kar zima, sam vprašam...hehehe
careizavogala
23. 06. 2018 15.10
-3
Tri članke nazaj, kjer ste zapisali, da je Jarvis pripravljen na sprejem Pedrose, sem napisal, da ne zaradi pobiranja lovorik ampak, da pomaga njihovim inženirjem pri razvoju in nastavitvah motorja. Vinjales pa kar brez dlake na jeziku o tem kako ga potrebujejo. Honda bi morala podpisati pogodbo s Pedroso , ne glede na Lorenza in oneogočiti odhod k Yamahi.
Arkeen
23. 06. 2018 14.45
+15
Ne ne ne, Rossi in Vinales nimata pojma. Z yamaho ki je 10 sekund pred konkurenco se vozita na petem mestu. Bogova Lorenzo in velemojter galaktik veliki nadnaravni Marc Marquez bi z yamaho za šalo pobirala naslove. Jih pa že sedaj vse scat peljeta na daleč najslabših motorjih.
blazter
23. 06. 2018 12.46
+7
Ko motor ne deluje po pričakovanjih, željah, tudi motivacijo teško dvigneš. Čakanje na odstope? Hm, tu se pokaže vrhunskost, razmišljanje o tem, kako iz manj dobiti več. Tako ,kot napisano, kaj je rabil Lorenzo.....
šmajser1
23. 06. 2018 12.00
+1
..ja tarnala bota dokler ne bota zmagovala...to pa ni enostavno ob taki konkurenci...do takrat bo pac vecina kriv motor...
iga_biba
23. 06. 2018 10.59
-11
samo tarnat zna, pa iskati krivce drugje. DIRKAT je treba, dirkat! dati vse od sebe, ne pa čakat da kdo odstopi pa se smejat na tretjem mestu.
Arkeen
23. 06. 2018 14.42
+7
Honday
23. 06. 2018 19.11
+7
StAnalitik
23. 06. 2018 10.58
+30
Dragi pisatelj članka.Noben italijanski inžinir pri Ducatiju ni iskal niti našel rešitve za Lorenza.Sam jim je eno leto govoril in dopovedoval kaj potrebuje pa so ga ignorirali.Vse je jasno povedal Lorenzo.Ko so naredili kar jih je prosil se je zmagovalni pohod pričel.Pa dajte novinarčki vsaj ene mesec nazaj film zavrtet in kakšen članek prebrat od drugih medijev pa vsaj prepišite da ne boste takole "pametni" izpadli.
krnekilojz
23. 06. 2018 15.04
+19
Rossi ni nikoli prisel do tega v Ducatiju, da bi ga poslušali mislim. Za Lorenza jim bo pa še hudičevo žal.
Kira Liza
24. 06. 2018 11.55
+3
Zgleda, da nisi povsem razumel tujih člankov. A res mislite, da so Lorenzu ustregli šele sedaj in mu zamenjali samo rezervar
StAnalitik
24. 06. 2018 12.06
+1
Malo pobrskaj in poglej na motogp.com kaj je Lorenzo v intervjujih večkrat izjavil po dirki v Mugellu.