Šport

Lovil bo mlade talente

Ljubljana, 01. 03. 2006 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Od aktivne kariere se po skoraj dveh desetletjih poslavlja eden najboljših slovenskih smučarjev - Jure Košir.

Jure Košir je končal tekmovalno smučarsko kariero
Jure Košir je končal tekmovalno smučarsko kariero FOTO: Dare Čekeliš

Jure Košir kljub slovesu tudi v prihodnje ostaja v športu belih poljan. Mojstrančan, ki bo 24. aprila dopolnil 34 let, bo poslej sodeloval s svojim dolgoletnim opremljevalcem - proizvajalcem smuči Rossignolom -, deloval bo v vlogi ambasadorja novogoriškega Hita za promocijo turističnega središča Kranjska Gora, prav tako pa se bo podal v menedžerske vode, v lov za mladimi športnimi talenti.

Košir je pojasnil, zakaj je tako dolgo vztrajal v alpskem smučanju. "Razloga sta dva. Vseskozi sem verjel, da se lahko vrnem med najboljše. Ko je športnik enkrat med najboljšimi, je to edinstven občutek, ki sem si ga znova želel podoživeti, žal se moja aktivna kariera ni končala tako, kot sem načrtoval. Drugi razlog pa je, da imam zelo rad smučanje, da sem še vedno, vse do zadnjega užival tako na treningih kot tudi na tekmah. Izredno sem vesel, da sem bil lahko del tega," je povedal šampion, ki ga je poleg vseh novinarjev poslušalo tudi veliko prijateljev iz ekipe, strokovnih športnih delavcev in članov družine. Košir se je ob tem še zahvalil vsem, ki so mu na športni poti stali ob strani, ob uspehih in neuspehih.

Odslej bo 34-letni Mojstrančan sodeloval s proizvajalcem smuči - Rossignolom
Odslej bo 34-letni Mojstrančan sodeloval s proizvajalcem smuči - Rossignolom FOTO: Dare Čekeliš

Leta 1991 je Mojstrančan v norveškem Hemsedalu postal mladinski svetovni prvak v superveleslalomu in od takrat se je njegova kariera le stopnjevala. Svoj prvi vrhunec je dosegel v sezoni 1993/94, ko je dosegel sploh prvo smučarsko zmago za reprezentanco samostojne Slovenije. V svoji karieri je trikrat stopil na najvišjo stopničko svetovnega pokala, najbolj mu je ustrezal slalom, zlat je postal 20. decembra 1993 v Madonni di Campiglio, 6. januarja 1999 v Kranjski Gori in 24. januarja 1999 Kitzbühlu. Na olimpijskih igrah v Lillehammerju leta 1994 je osvojil bronasto kolajno ter bil ravno tako tretji v slalomski razvrstitvi svetovnega pokala.

Včasih smučal hit', včasih pa počas'

Uspešen je bil tudi v sezoni 1994/95, ko mu sicer ni uspelo premagati tisto sezono nepremagljivega Italijana Alberta Tombe, zato pa si je prismučal srebrno kolajno v veleslalomski razvrstitvi ter bronasti v slalomski in skupni razvrstitvi. Vmes se je ljubiteljsko spustil tudi v glasbene vode in posnel nekaj raperskih skladb. Včasih član skupin Košir rap team in Pasji kartel je najbolj znan po skladbi Včasih smučam hit', včasih pa počas'.

Naslednjih nekaj sezon je prebil tik pod svetovnim vrhom, drugi vrhunec pa je prišel v sezoni 1998/99, ko je dobil še dve slalomski tekmi, med njima tudi "domačo" v Kranjski Gori, in sezono končal na drugem mestu posebne slalomske razvrstitve svetovnega pokala. Po tej sezoni je pričel postopoma izgubljati stik s svetovnim vrhom in tako leta 2005 napovedal konec tekmovalne kariere s koncem sezone 2005/06. V svoji karieri je 70-krat osvojil točke svetovnega pokala, na letošnjih olimpijskih igrah v Torinu pa mu strokovno vodstvo ni ponudilo možnosti nastopa.

Poslovilni žur v Kranjski Gori

Košir je na današnji novinarski konferenci še napovedal, da bo imel poslovilno tekmo 25. marca v Kranjski Gori, ki jo bodo spremljali tudi nastopi glasbenikov Kocke, Soulfingers, Neishe, DJ-ev, prav tako pa bo sledilo posebno presenečenje.
Smučarske tekme, ki bo poslej na sporedu vsako leto, se bodo med drugim udeležili zdajšnji in nekdanji zvezdniki alpskega smučanja: Kalle Palander, Bruno Kernen, Thomas Sykora, Ivica Kostelić, Kjetil Andre Aamodt, Alberto Tomba, Bojan Križaj, Ingemar Stemark, Jure Franko in vsi člani zdajšnje slovenske reprezentance.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.