Šport

Langerholčeva četrta

Ljubljana, 07. 09. 2007 20.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jana Šumi/STA
Komentarji
2

Na atletski zlati ligi v Zürichu je bila Langerholčeva 4. v teku na 800 m, Osovnikar pa sedmi v teku na 100 m.

Brigita Langerholc (Triglav) je bila na atletski zlati ligi v Zürichu v teku na 800 metrov četrta (2:00,70), Matic Osovnikar (Mass) pa je bil v teku na 100 m sedmi (10,40). Američanka Sanya Richards je na 400 m z najboljšim izidom sezone na svetu (49,36) ostala v boju za milijon dolarjev nagrade zlate lige, slednje pa je uspelo le še Rusinji Jeleni Isinbajevi v skoku s palico (4,80 m). Američanka Michelle Perry je bila šele tretja na 100 m ovire (12,68) in se je poslovila od zlate nagrade. Zmagala je Švedinja Susanna Kallur (12,66).

Zmagovalec teka na 100 metrov je Portugalec Francis Obikwelu
Zmagovalec teka na 100 metrov je Portugalec Francis Obikwelu FOTO: Reuters

V teku na 800 metrov je zmagala Kenijka Janeth Jepkosgei (1:59,04), Langerholčeva pa je zaostala le še za Mayte Martinez iz Španije, ki se je do drugega mesta znova dokopala z izjemnim finišem, ter Italijanko Elisan Cusmo Piccione. "Odlično mi je šlo. Tek je bil taktičen, zato sem se odločila, da bom od začetka tekla prva. Malo sem izgubila občutek za ritem, ker so se ure za prvi krog ustavile v času 59 sekund, kar je dokaj počasi. Pozna se mi, da ta teden ni bil posvečen treningu, pač številnim drugim obveznostim. Želela sem, da bi bila druga, vendar mi v zadnjih desetih metrih ni šlo. Čez dva dni bom tekla v Rietiju, 12. pa v Roveretu," je bila zadovoljna Langerholčeva, ki je za mesto izboljšala uvrstitev, ki jo je dosegla na SP v Osaki.

Francis Obikwelu iz Portugalske, ki je bil zaradi prehitrega starta diskvalificiran na SP že v kvalifikacijah, je z 10,17 na 100 m znova dokazal, zakaj je lani v Goeteborgu osvojil oba evropska naslova v šprintih. Osovnikar je tekmo dobro začel in bil v začetku na četrtem mestu, nato pa je popustil. "Videti je bilo sicer, da sem dobro začel, vendar pa sem šel na startu preveč 'na nos'. Da ne bi padel na glavo, sem se prehitro dvignil, zato nisem mogel pospeševati. Prav slab start me je tepel pozneje v drugem delu proge. Čas po SP je pustil posledice in nisem se mogel izogniti padcu forme. Poleg tega pa je bilo zelo mrzlo, vendar pa pogoji za vse enako. V nedeljo bom nastopil v Nemčiji, nato pa v Linzu," je dejal Osovnikar, kik je bil sedmi tudi v finalu na SP na Japonskem.

Richardsova, ki se prek ameriških kvalifikacij ni uvrstila v ameriško ekipo za posamični nastop na 400 m za svetovno prvenstvo v Osaki, si je kot prva izmed "zlate" trojice, zagotovila nadaljevanje boja za milijon dolarjev. Po zmagah na prvih treh zlatih mitingih je na mitingu "Weltklasse Zürich" s sekundo in pol prednosti prehitela vse tekmice in dokazala, da bi bila gotovo prva favoritinja za zmago v teku na stadionski krog tudi na SP. Veliko več težav je imela dvajsetkratna svetovna rekorderka Isinbajeva, ki se je po zlatu v Osaki dolgo borila z izpadom na višini 4,80 metra, ki bi pomenil drugo mesto in slovo od zlate nagrade. V tretjem poskusu pa se je zbrala in letvico preskočila.

Na visokih ovirah je poraz doživela Perryjeva. Kallurjeva je vodila večji del tekme in na koncu tudi prva prečkala ciljno črto, druga pa je bila z istim časom, kot Perryjeva, Delloreen Ennis London iz Jamajke, bronasta na SP; tam je Kallurjeva ostala brez odličja.

Pred več kot 26.000 gledalci na novem stadionu Letzigrund je Hrvatica Blanka Vlašić na višini 2,10 metra, s tem bi za centimeter izboljšala svetovni rekord Bolgarke Štefke Kostadinove (30. avgust 1987, Rim), letvico znova trikrat podrla. S tem ni osvojila dodatnih 50.000 švicarskih frankov in kilograma zlata, kar bi ji pripadlo za izboljšanje rekorda, dobila pa je 25.000 švicarskih frankov za zmago (2,04 m), kot tudi vsi ostali prvouvrščeni mitinga. Ta se je začel z dvojno francosko zmago. Christine Arron, nekdanja evropska prvakinja, je v odsotnosti jamajške svetovne prvakinje Veronice Campbell z 11,17 na 100 m prehitela Američanko Torri Edwards (11,24), Lauryn Williams svetovna podprvakinja, pa je bila šele sedma (11,34). Drugo zmago za Francijo je prispeval Mehdi Baala, dvakratni evropski prvak, v teku na 1500 m (3:38,62).

Dvajsetletni Američan Xavier Carter, ki mu je poškodba preprečila boj za odličja na SP, je na 200 m kljub temperaturam pod desetimi stopinjami Celzija zmagal z dobrim časom 19,92 sekunde. Tyson Gay, ki je na SP osvojil tri zlata odličja, ni bil prvi zvezdnik mitinga med posamezniki, ker je tekel le v štafete ZDA na 4 X 100 m. Podobno kot v Osaki je tudi tokrat v tretji predaji odlično opravil svoje delo v zavoju in Leroyju Dixonu pritekel veliko prednost za končni čas 38,40, ki je sekundo počasnejši od svetovnega rekorda.

Zlata liga se bo nadaljevala 14. septembra v Bruslju, zadnja tekma pa bo 16. septembra v Berlinu.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
07. 09. 2007 22.23
tonček kakšna JOLA Brigita ji je ime LOL
Tonček Balonček
07. 09. 2007 22.18
Bravo Jola, le tako naprej!