Šport

Landisu slabo kaže

New York, 01. 08. 2006 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dodatni testi so pokazali, da je testosteron, ki ga je našli pri francoskem kolesarju Landisu, sintetičen.

Testi so pokazali, da testosteron ni bil naraven
Testi so pokazali, da testosteron ni bil naraven FOTO: Reuters

Francoski protidopinški laboratorij v Chatenay-Malabryju je po dodatnem testu urina zmagovalca kolesarske dirke po Franciji Floyda Landisa ugotovil, da je testosteron, ki ga je bilo dvakrat več od dovoljenega, sintetičen in ne naraven.

Prvi test so izvedli po 17. etapi, ki jo je z uspešnim samostojnim begom in etapno zmago zaznamoval prav Landis. Tridesetletni kolesar se je takrat spet približal vodilnim, rumeno majico pa je dokončno oblekel po kronometru v predzadnji etapi.

Landis je zanikal kakršnokoli zavestno jemanje nedovoljenih substanc in kot možnosti za previsoko raven testosterona v telesu navedel uporabo zdravil za lajšanje bolečin v kolkih, težave s ščitnico ali naravno povišano raven testosterona.

Floyd Landis bo v soboto izvedel, ali mu bodo kot prvemu v zgodovini tega tekmovanja zaradi uporabe dopinga odvzeli zmago ali pa bo lahko obdržal laskavi naslov.

V francoskem protidopinškem laboratoriju so opravili tudi test razmerja ogljikovih izotopov, da bi ugotovili, ali je testosteron v dveh vzorcih urina naraven ali sintetičen.

Kakšna bo Landisova usoda, iz Phonaka še niso sporočili, po prvem testu pa so dejali, da bodo kolesarja, ki je ZDA priboril osmo zaporedno zmago na Touru, začasno suspendirali in ga odpustili, če bo pozitiven tudi test B.

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je sporočila, da bodo v soboto znani izidi testiranj B vzorca, odvzetega po Američanovi zmagi na 17. etapi Toura.

Pariški laboratorij Chatenay-Malabry bo na zahtevo UCI pohitel in analizo B vzorca opravil že ta teden, saj v krovni kolesarski organizaciji menijo, da je bolje neprijetni zaplet rešiti čimprej. "Storili smo vse, da bi zadevo izpeljali v čim krajšem času. V laboratoriju so zagotovili, da bodo do 5. avgusta opravili delo," je sporočil predstavnik UCI Enrico Carpani.

"Ker je dodatni test pokazal, da ima testosteron v Landisovem telesu sintetični izvor, test B ni potreben," je dejal Gary Wadler, predstavnik Svetovne protidopinške agencije (WADA) in dodal: "Kolesar je kršil pravila, zdaj mora dokazati, da ni kriv. Ne glede na to, kako je testosteron prišel v njegovo telo, Landis mora dokazati njegov izvor."

Če bodo Landisu dokazali krivdo, bo postal prvi kolesar v zgodovini Toura, ki mu bodo odvzeli rumeno majico, zmagovalec dirke po Franciji pa bo postal Španec Oscar Pereiro.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.