Šport

Krimovke prve na klubskem EP

Leipzig, 30. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rokometašice Krima Mercatorja so osvojile prvo mesto na klubskem evropskem prvenstvu, potem ko so v velikem finalu s 34:25 premagale avstrijski Hypo.

Ljubljanska ekipa si je z zmagama nad danskim Viborgom in makedonskim Kometalom v prvem delu tekmovanja izborila pravico nastopa na najpomembnejši in najzanimivejši tekmi, tudi na sklepnem dejanju klubskega evropskega prvenstva v Nemčiji pa ni razočarala. Ljubljančanke so bile v dvoboju z Dunajčankami, starimi znankami iz mednarodnih rokometnih aren, le v uvodnih desetih minutah v podrejenem položaju, nato pa so povsem zagospodarile na igrišču in se pred več kot štiri tisoč gledalci v leipziški Areni dobesedno poigrale z nasprotnikom in iz rok najvišjih predstavnikov Evropske rokometne zveze (predsednika Tora Liana in generalnega sekretarja Michaela Wiedererja) ter nemških organizatorjev zasluženo visoko dvignile najprestižnejši pokal.

Slab začetek, dober konec

Ljubljanske igralke tekmo niso najbolje začele. Dunajčanke so v napadu dokaj zlahka prebijale njihovo postavitev 5-1, močno pa je našim šepalo tudi v napadu. Trener Tone Tiselj je zelo hitro posegel po "eksperimentu". Nerazpoloženo Natalijo Derepasko je poslal na klop, njeno mesto pa je zasedla Tanja Oder, po rokometni izobrazbi sicer krilna igralka. To je bil zadetek v polno: ljubljanska igra je z zunanjo vrsto Marina Vergeljuk-Gana Sjukalo-Tanja Oder postala bolj dinamična in predvsem veliko hitrejša, zaostanek dveh golov v uvodnih minutah (1:3 in 2:4) pa se je v 11. minuti spremenil v vodstvo s 6:4. V teh trenutkih sta sijajno igrali tudi Ljudmila Bodneva in Olena Jacenko, prva je v uvodnih petnajstih minutah prispevala tri, druga pa dva gola.

Avstrijke so se zelo hitro privadile na spremenjeno ljubljansko igro v napadu, z nekaterimi korekcijami v obrambni postavitvi so vzpostavile ravnotežje in v 17. minuti izenačile na 9:9. Zadrega ljubljanske ekipe je bila kratkotrajna: z uvodno, "neeksperimentalno" postavitvijo, je z dvema zaporednima goloma Vergeljukove, Bodneve in Jacenkove štiri minute kasneje povedla s štirimi goli prednosti (14:10), popoln nadzor v sklepnih minutah prvega polčasa pa je botroval najvišjemu vodstvo v prvem polčasu - v 29. minuti je bilo 18:12.

Avstrijke poskusile tudi z grobostjo

Avstrijske rokometašice so se z agresivno in na trenutke prav grobo igro v 34. minuti približale na dva gola (16:18), toda le štiri minute kasneje se je na semaforju znova svetilo šest golov prednosti v korist igralk iz slovenske prestolnice (22:16). Ljubljanska ekipa je v teh trenutkih odlično izkoriščala predvsem številčno premoč, v enem trenutku je imela - zaradi niza grobih avstrijskih prekrškov - celo tri igralke več na igrišču. V nadaljevanju so Avstrijke pritiskale z vso močjo in skušale ujeti priključek, na vse njihove poskuse pa so krimovke imele ustrezne odgovore. V obrambi je predvsem blestela vratarka Luminuta Dinu, ki je z bravuroznimi obrambami spravljala v obup Avstrijke, predvsem nekdanjo soigralko Tanjo Logvin. Za igro v napadu si slovenske igralke ravno tako zaslužijo najvišjo oceno: bila je izjemno raznovrstna, avstrijske tekmice v nobenem trenutku niso vedeli iz katerega položaja preti nevarnost. Ljubljančanke so vse dvome o zmagoslavju razrešile že v 45. minuti, ko so si priigrale deset golov prednosti (28:18), najvišjo razliko na dvoboju pa v 50. minuti (32:20).

SORODNI ČLANKI