Šport

Krimovke nadaljujejo z zmagami

Viborg, 08. 01. 2006 18.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rokometašice Krima Mercatorja so v 1. krogu lige prvakinj v gosteh premagale danski Viborg.

Krimovke nadaljujejo niz zmag na uvodnih tekmah lige prvakinj. V polni dvorani v Viborgu, kjer jih je podpiralo tudi sto slovenskih navijačev, so tako slavile že šestič zapored, po lanskemu razočaranju pa je zmaga na Danskem pravi obliž na rane in potrditev, da se kljub "neznačilni" skromnosti v klubskih napovedih lahko nadejajo novih uspehov. Igralke, ki so se predstavile v novih, "strupenorumenih" dresih, so si ob koncu tekme sicer privoščile nekaj nezbranosti, toda zajeten kapital, priigran skozi vso tekmo je tudi po zaslugi razigrane Natalije Derepasko, ki je bila najboljša strelka tekme (11 golov), vzdržal vse nalete neprepričljivega Viborga.

Uvodne minute prve tekme v evropski sezoni so postregle z dobršno mero živčnosti na obeh straneh. Žoga v začetku ni ubogala rokometašic, tako Danke kot Ljubljančanke so sprva zapravile po dva napada, v tretje pa je mrežo le zatresla Anja Frešer in gostje popeljala v vodstvo. Viborg kasneje proti obrambi Krima 5-1 in razpoloženi Luminiti Dinu (devet obramb v prvem polčasu) v vratih ni našel protiorožja, kar so Ljubljančanke dodobra izkoristile. Ob nekaj "dvomljivih" sodniških odločitvah se je najbolje znašla Marina Vergeljuk, ki je v nekaj minutah gostjam pripravila tri strele s sedmih metrov, s čimer se je slovenskim prvakinjam uspelo odlepiti in po zadetku Ljudmile Bondjeve, ob Derepaskovi, Oleni Jacenko, Vergeljukovi, Frešerjevi, Tanji Oder in Dinujevi je sicer tekmo na mestu krožne napadalke začela Deja Doler, povesti kar z 7:2. Domačinke so bile primorane k minuti odmora, ki pa jo je takoj "pokvarila" Jacenkova in povišala na 8:2.

Zatem je trener nekdanjih evropskih prvakinj Tone Tiselj v igro poslal obe krožni napadalki, kar pa ni obrodilo pravih sadov, saj se je v napadu igra zaustavila, preveč je bilo tudi napak. Toda Danke, ki so med drugim proti Krimu izgubile finale LP v sezoni 2000/01, niso znale unovčiti ponujenega. Do konca polčasa jim je sicer uspelo zaostanek znižati, vendar na odmor so se z večjo mero optimizma in dvema goloma prednosti odpravile Ljubljančanke.

Drugi polčas je bil podoben prvemu. Prednost krimovk se je gibala med dvema in tremi zadetki, zajetnejši naskok pa so si Ljubljančanke spet priigrale v 42. minuti, ko je odbito žogo v gol potisnila kapetanka Krima Dolerjeva (23:19). Vnovičen poseg trenerja gostiteljic Thomasa Rydeja je izsilila Derepaskova, ki je v svojem slogu z devetih metrov povišala že na 25:20. Vse bolj je dišalo po prvi zmagi Krima na gostovanju pri drugouvrščeni ekipi danskega prvenstva. V vratih se je vnovič razživela še Dinujeva in dala dodatnega elana soigralkam, ki so suvereno držale priigrano prednost.

Da so Ljubljančanke bistveno bolje pripravljene in motivirane v primerjavi s prejšnjo sezono, so proti najtežjemu nasprotniku v skupini A vseskozi dokazovale in to praktično brez letošnjih okrepitev. Razpoložena Vergeljukova je tako v 52. minuti Tisljevim varovankam priborila že osem golov naskoka (31:23) in takrat je bilo jasno - tudi ob dejstvu, da Danke niso pokazale pričakovane igre (predvsem v obrambi) -, da bodo letošnji prvi točki na lestvici vpisale gostje. Ob tako visokem vodstvu so si dvakratne evropske prvakinje ob koncu privoščile kar nekaj napak, ki so domačinkam omogočile znižanje zaostanka, ne pa tudi preobrata.

Krimovke bodo naslednje srečanje v tem tekmovanju odigrale v soboto (ob 17.15), ko bodo v ljubljanski hali Tivoli gostile špansko ekipo Orsan Elda Prestigio.

_________________________________________________

Statistika tekme:

Viborg : Krim Mercator 28:34 (14:16)

Mestna dvorana, gledalcev 2.500, sodnika: Cirligeanu in Bejenariu (oba Romunija)
Viborg: L. B. Noergaard, Nicolas, Zhai 4, Jurack 2, Thomsen, Hoejfeldt, Mikkelsen 9 (4), Nielsen 3, Varzaru 1, A. G. Noergaard 2, Ortuno 4, Troelsen, Bille Hansen 1, Astrup 2
Krim Mercator: Alizar, Cerar, Derepasko 11 (5), Jacenko 4, Vergeljuk 6, Frešer 3, Doler 1, Bodnjeva 3, Dinu, Oder 4, Kurent, Sjukalo 2, Irman, Pensa
Sedemmetrovke: Viborg 4 (4), Krim Mercator 6 (5)
Izključitve: Viborg 4, Krim Mercator 6 minut
Rdeč karton: /

SORODNI ČLANKI