Šport

Kozmus končal na 7. mestu

Göteborg, 12. 08. 2006 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na atletskem EP na Švedskem je Primož Kozmus v metu kladiva z 78,18 metrov zasedel 7. mesto

V metu kladiva nastopa Primož Kozmus
V metu kladiva nastopa Primož Kozmus FOTO: POP TV

Slovenski rekorder Brežičan Primož Kozmus je šesti, predzadnji dan 19. atletskega evropskega prvenstva v švedskem Göteborgu v finalu meta kladiva, ki so ga zaradi slabega vremena s petka prestavili na soboto, z izidom 78,18 metra zasedel sedmo mesto. Naslov je osvojil Belorus Ivan Tihon (81,11).

V prvi končni odločitvi dneva, v ženskem maratonu, je zmagala Nemka Ulrike Maisch (2:30:01 ure) pred Srbkinjo Olivero Jevtić (2:30:27) in Rusinjo Irino Permitino (2:31:01).

Kozmus je začel s 77,10 metra, kar je meter in pol več, kot je dosegel na slovenskem prvenstvu 23. julija v Novem mestu. S tretjega mesta po prvi seriji je z 77,18 m v drugi takoj po metu napredoval za eno mesto in zaostajal le za Ollijem Pekko Karjalainenom (78,89 m). Nato ga je v tej seriji prehitel še Poljak Szymon Ziolkowski (78,89 m), v tretji, ko je prestopil, pa še Belorusa Ivan Tihon (81,11 m) in Vadim Devjatovski (78,55) ter Madžar Krisztian Pars (78,34).

V finalu se bodo atleti merili ob v troskoku, v metu diska in v teku na 110 m ovire. Atletinje tekmujejo v skoku s palico, teku na 3000 m zapreke in v teku na 5000 metrov. Ob 16.55 so na programu kvalifikacije moških štafet 4 x 100 m. Za Slovenijo bodo tekli Matic Osovnikar, Jan Žumer, Matjaž Borovina in Marko Bratož.

Pred zadnjimi tremi serijami je bil Kozmus šesti, nato pa je dosegel še 76,07 in 75,49 metra ter ostal na šestem mestu. V finalni seriji, pred katero je vodil Tihon pred Karjalainenom in Devjatovskim (80,76 m), je Brežičan vrgel 77,47 m. Pred tem ga je prehitel še Nemec Markus Esser (79,19 m). Zlato je osvojil dvakratni svetovni prvak Tihon, ki je bil drugi pred dvema letoma na OI, drugi je bil nekdanji mladinski svetovni prvak Karjalainen (80,84 m), tretji pa svetovni podprvak Devjatovski (80,76 m).

"Glede na to, da pred nekaj meseci o tekmovanjih zaradi poškodbe še nisem razmišljal, bi moral biti zadovoljen. Želim pa si še več in do naslednje sezone si bom trudil izboljšati predvsem telesno pripravljenost. Hočem izboljšati uvrstitve med petim in sedmim mestom na velikih tekmah, ki sicer niso slabe. Za najboljšimi zaostajam predvsem v moči. Prvi cilj na današnji tekmi, uvrstitev med najboljšo osmerico, sem izpolnil že s prvim metom, v drugem pa sme bil še meter boljši. Žal pa mi v nadaljevanju tega dosežka ni uspelo izboljšati, čeprav sem nekoliko spreminjal vhodne kote za izmet. Ni me motilo, da so prestavili tekmo. Temu sem se enostavno prilagodil, čeprav možnosti za trening nismo imeli. Tudi dež in moker krog mi nista delala preglavic. Presenetil me je Karjalainen, ki bi lahko celo zmagal, vendar je pri zadnjem poskusu za las prestopil," je dejal Kozmus.

Ratejeva obtičala v kvalifikacijah

24-letna Martina Ratej iz Slovenskih Konjic je v kvalifikacijah meta kopja vrgla 55,49 metra in z 21. izidom med 27 tekmovalkami končala svoj prvi nastop na velikih tekmah.

Preden je slovenska tekmovalka v metu kopja začela svoj kvalifikacijski nastop, je že končala prva skupina, pred tekmo v skupini B pa je bilo za finale potrebno vreči 57,21 metra.

Ta meja se je po nastopu druge skupine dvignila na 58,56 metra, avtomatična kvalifikacijska norma za finale je bila 60,50 metra, obe daljavi pa sta precej boljši od najboljšega dosežka Ratejeve. Osebni rekord je postavila 17. junija letos, ko je na evropskem pokalu v Solunu kopje zalučala 57,49 metra. Slovenski rekord (61,14 m) je Eufemija Štorga dosegla 8. aprila leta 2000 v Kopru.

Ratejeva, ki prihaja iz atletskega kluba Šentjur, je v prvi seriji vrgla 55,49 m. Drugi nastop se ji je povsem ponesrečil in ostala je brez rezultata, v zadnji, tretji seriji pa so ji namerili 51,16 metra.


Organizatorjem letošnjega EP v atletiki je ponagajalo tudi vreme
Organizatorjem letošnjega EP v atletiki je ponagajalo tudi vreme FOTO: Reuters

"Želela sem si, da bi po prvi seriji še izboljšala izid, vendar pa sem metala preveč na moč in mi ni uspelo, da bi izpolnila cilj in izboljšala osebni rekord. Očitno po skoraj triletnem premoru, osnovala sem namreč družino, še ne znam pravilno tempirati forme, ki je bila najboljša prav v Solunu. Po skoraj treh letih, ko sem vadila bolj rekreativno, sem ponovno začela trenirati za vrhunske izide šele v letošnji sezoni. Veseli me, da sem na svojem prvem tekmovanju v močni konkurenci videla, da ostale vendarle niso toliko pred mano, da bi mi to vzelo voljo za nadaljevanje dela. Že prihodnjo sezono si želim preseči 60 metrov ter nato uspešno nastopiti tudi na olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu," je dejala Ratejeva.

V njeni skupini je bila tudi evropska rekorderka Nemka Christina Obergföll, ki je lani za srebro na SP v Helsinkih presegla 70 m (70,03), tokrat pa je v svoji kvalifikacijski skupini zmagala s skoraj deset metrov krajšim metom (60,06 m).

Šprinterska štafeta odstopila

Slovenija je v kvalifikacijah moških štafet na 4 x 100 m končala svoj nastop že pred prvo predajo zaradi poškodbe stegenske mišice, ki je doletela prvega tekača Marka Bratoža. Člana AG Gorice so odpeljali na pregled in v zdravniško oskrbo. S tem so se končali slovenski nastopi na EP, ki jih je z bronom v teku na 100 m kronal Škofjeločan Matic Osovnikar.

Bratož, polfinalist letošnjega dvoranskega SP v Moskvi na 60 m, edini med slovenskimi šprinterji ni imel posamičnega nastopa na tem EP. Nastop je dobro začel, nato pa se je sredi teka prijel za levo stegensko mišico in odstopil. "Manjkalo je le še dobrih 20 metrov, da bi prejel palico. Po dobrem začetku sem videl, da je Bratož začel šepati in je nato zaradi poškodbe, mislim da ni težja, odstopil," je povedal Jan Žumer, ki je bil drugi član slovenske štafete in je čakal na predajo Bratoža. "Škoda, bili smo zelo dobro pripravljeni in tudi sam sem komaj čakal, da bi dobil še drugo priložnost za nastop. V ekipi je vladalo zelo dobro razpoloženje in škoda, da se je tekma tako razpletla," je bil razočaran Postojnčan Matjaž Borovina.


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.