Šport

Košarkarska operacija SP

Zreče, 10. 07. 2006 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski košarkarji so začeli s pripravami za Japonsko. Kapetan bo najverjetneje spet Nesterovič.

Slovenski košarkarji so se začeli pripravljati na svetovno prvenstvo.
Slovenski košarkarji so se začeli pripravljati na svetovno prvenstvo. FOTO: Reuters
Fantje so prišli na Roglo dobre volje in v popolni postavi. Pojesti moramo pač, kar smo si skuhali lani na evropskem prvenstvu v Beogradu. Menim, da moramo biti ponosni že na to, da smo se uvrstili na svetovno prvenstvo. Za tako majhno državo, kot je Slovenija, je to velik dosežek," je v uvodu dejal selektor, nato pa nadaljeval: "Zbrali smo se na Rogli tako kot lani. Zame je ta del priprav najpomembnejši, saj si ne smemo privoščiti, da pridemo na svetovno prvenstvo slabo pripravljeni. Upam, da bodo fantje ta del, ki vem, da ga imajo najmanj radi, premagali brez poškodb in da bomo v prijateljske tekme vstopili čim bolje pripravljeni in v popolni postavi. Selektor Aleš Pipan

Slovenska košarkarska reprezentanca je začela operacijo svetovno prvenstvo - Japonska 2006, ki bo potekalo od 19. avgusta do 3. septembra. 15 najboljših slovenskih igralcev pod vodstvom selektorja Aleša Pipana se je zbralo na Rogli, kjer bodo naslednjih devet dni posvetili fizični pripravljenosti. Zbora so se udeležili Sani Bečirovič, Goran Dragič, Nebojša Joksimovič, Jaka Lakovič, Domen Lorbek, Sašo Ožbolt, Beno Udrih, Marko Milič, Boštjan Nachbar, Miha Zupan, Primož Brezec, Goran Jurak, Radoslav Nesterovič, Uroš Slokar in Želimir Zagorac.

Četudi Aleš Pipan ni uspel zbrati prav vseh najboljših slovenskih košarkarjev - Matjaž Smodiš je odpovedal udeležbo zaradi sanacije poškodbe hrbtenice, ki jo vleče zadnja leta, Marko Tušek je kot razlog navedel pomanjkanje motivacije, Erazem Lorbek poškodbo stopala, Aleksander Vujačič pa iskanje novega delodajalca v ligi NBA, ima slovenski strokovni štab na voljo spoštovanja vredno zasedbo. V primerjavi z ekipo, ki si je lani septembra na evropskem prvenstvu v Beogradu zagotovila udeležbo na zboru 24 najboljših selekcij sveta, je Slovenija močnejša za Bena Udriha, manjkajo pa Erazem Lorbek, Marko Maravič in Aleksandar Čapin, ki je letos zgolj rezerva (ob njem sta rezervi še Saša Dončič in Dragiša Drobnjak).

Nesterovič spet kapetan?

Vlogo kapetana reprezentance je v Beogradu opravljal Radoslav Nesterovič, verjetno pa mu bodo soigralci to čast namenili tudi na Japonskem. "Za vse nas je to nekaj novega. Nihče še ni igral na svetovnem prvenstvu, zato ne vem povsem natančno, kaj pričakovati. Zame osebno bi bil uspeh že uvrstitev med šestnajst najboljših ekip, a ker o napredovanju iz predtekmovanja v izločilne boje odloča praktično le ena tekma, se lahko zgodi marsikaj. Upam le, da nas bo tokrat spremljala tudi sreča in bomo vsi zdravi," je dejal novi član Toronto Raptors.

Prvo tekmo na svetovnem prvenstvo bo Slovenija odigrala 19. avgusta proti Senegalu. Naslednji dan se bo merila z Italijo, nato bo imela dan premora, potem pa jo čakajo še ZDA (22. 8.), Portoriko (23. 8.) ter Kitajska (24. 8.).

Priprave reprezentance se bodo začele 10. julija in bodo razdeljene na štiri cikluse. Prvega bodo igralci oddelali na Rogli (do 19. julija), nato se bodo tri dni pripravljali na slovenski obali in vmes odigrali prijateljsko tekmo s Poljsko (24. 7.), konec julija pa jih čakajo že prve resnejše preizkušnje pripravljenosti. Od 27. do 31. julija bodo nastopili na turnirju Efes Pilsen v Ankari skupaj z Libanonom, Nigerijo ter Turčijo. Od 2. do 6. avgusta se bodo znova predstavili slovenski publiki, in sicer na turnirju za pokal Alposa v Mariboru, kjer bodo sodelovale še reprezentance Venezuele, Libanona in Kanade. Na drugo stran zemeljske oble pa se bo ekipa podala že dobrih deset dni pred začetkom prvenstva, saj bo v Singapurju odigrala še prijateljski turnir z Argentino, Srbijo ter Španijo.

Slovenija:

Sani Bečirovič, (Climamio Bologna), Primož Brezec (Charlotte Bobcats), Goran Dragič (Tau Ceramica), Domen Lorbek, Sašo Ožbolt, Marko Milič, Miha Zupan (vsi Union Olimpija), Nebojša Joksimovič (Hemofarm Vršac), Goran Jurak (Vertical Vision Cantu), Jaka Lakovič (FC Barcelona), Želimir Zagorac (Helios Domžale), Boštjan Nachbar (New Jersey Nets), Radoslav Nesterovič (Toronto Raptors), Beno Udrih (San Antonio), Uroš Slokar (Benetton Treviso).

- rezerve:

Aleksandar Čapin (Viola Reggio Calabria), Saša Dončič, (Geoplin Slovan), Dragiša Drobnjak (Union Olimpija)

* Strokovno vodstvo:

Aleš Pipan - trener
David Nikolič - pomočnik trenerja
Franci Podlipnik - pomočnik trenerja
Aleksander Sekulič - pomočnik trenerja
Jure Krajnc - trener za telesno pripravo
Slobodan Macura - zdravnik
Teodor Djekič - fizioterapevt
Matej Čebokelj - fizioterapevt
Dragan Gojkovič - tehnični asistent
Tone Krump - direktor reprezentanc KZS
Iztok Rems - vodja delegacije

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.