Košarka

Prihodnost vendarle obetavna? Mladi slovenski košarkarji v boj za odličja

Gdynia, 19. 07. 2024 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lep uspeh slovenskega košarkarskega podmladka. Reprezentanca do 20 let je na evropskem prvenstvu na Poljskem v boju za odličja. Slovenci so v četrtfinalu po drami najtesneje premagali prav gostitelje turnirja. V soboto jih v polfinalu čaka Belgija. Slovenija na prvenstvu še ni doživela poraza. Naša reprezentanca je v predtekmovanju premagala Litvo, Islandijo in Črno goro, v osmini finala pa Severno Makedonijo. Lansko leto so se Slovenci pomerili na EP v Grčiji in zasedli končno enajsto mesto, na Poljskem pa bodo ostali vse do konca turnirja, saj igrajo za odličja.

Urban Klavžar
Urban Klavžar FOTO: Fiba

Slovenci so v četrtfinalu nastopili brez enega od vodilnih igralcev Sergeja Macure, ki je na tekmi proti Severni Makedoniji utrpel poškodbo. Ne glede na to so Slovenci z izvrstno predstavo začeli že v prvi četrtini, ki se je končala z delnim izidom 15 proti 27. Do izteka polčasa so se jim Poljaki nekoliko približali, v tretji četrtini pa so prevzeli vodstvo. Slovenska reprezentanca jih je v zadnjem delu tekme z izjemno igro ponovno dohitela. Dvajset sekund pred koncem so Slovenci zaostajali za tri točke, nato pa je Urban Klavžar z dvema zadetima prostima metoma razliko zmanjšal na le točko zaostanka. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po minuti odmora so Poljaki s slabo podajo izgubili žogo, takoj zatem pa je Matija Samar zadel met za dve točki in Sloveniji priigral vodstvo. Slovenci so nato do konca tekme uspešno držali eno točko prednosti in se ob izteku zasluženo uvrstili v polfinale evropskega prvenstva. Varovance selektorja Petra Markovinovića v boju za veliki finale čakajo Belgijci, drugi polfinalni par pa je Grčija – Francija.

Med košarkarji je proti Poljakom strelsko najbolj izstopal Urban Klavžar s 17 točkami. Z 10 točkami in 9 skoki mu je sledil Gašper Kočevar.

Seznam reprezentantov:
Filip Horvat (Cedevita Olimpija) 
Vukašin Todorović (Cedevita Olimpija ) 
Luka Lampret (LTH Castings Škofja Lok) 
Arne Osojnik (Eastern Michigan Eagles) (ZDA)  
Gašper Kočevar (Oldenburg) (NEM) 
Matija Samar (Fuenlabrada/La Roda) (ŠPA)  
Nal Belko (Šentjur) 
Domen Petrovič (GGD Šenčur) 
Gašper Škorjanc (Terme Olimia Podčetrtek) 
Urban Klavžar (Grupo Alega Cantabria) (ŠPA)   
Sergej Macura (Ilirija) 
Jan Zemljič (Kansai Helios Domžale)
Selektor: Peter Markovinovič 

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gasper4690
19. 07. 2024 13.38
-2
Se zdej ne razumem kaj imajo sekulic in erjavec da mi nimamo vev kavlitetnih igralcev v clanih..ta klavzar npr ne bo nic drugo kot dober pov igralec evrolige..nima visine..sut tut ni extremno dobr tko da..ne morm razumet da krivite vse druge a kvalitete ni ..zadaj se nekaj dogaja samo za njih so odgpvorni klubi in igralci sami ne pa KZS be ..ki
yanay
19. 07. 2024 18.17
+2
Tudi Jaka Laković ni imel višine, imel pa je vse, kar dober organizator igre mora imeti, da je bil vseskozi nevaren. Odličen pregled nad igro, odličen met, pa še prodoren je bil. Tudi Goran ni visok, pa se je odlično znašel. V NBA je še met zelo dobro natreniral. Kar pa samo po sebi govori, da bodo ti mladi fantje s pravim pristopom pridobili vse potrebne veščine, ki so potrebne za odločno udejstvovanje v košarki, samo trenerji se morajo bolj posvetiti osebnemu pristopu do vsakega posameznika in mu pomagati, da bo pomanjkljivosti odpravil in izboljšal vse veščine, ki ločijo igralca od odličnega igralca!
tmj
19. 07. 2024 12.24
ja sam jih ne dobi sekuliv ker jih custveno ustavil ne bo nobenga naboja nobene akcije sam sodnik bo vedno kriv in dimec
tmj
19. 07. 2024 12.25
+2
Amor Fati
19. 07. 2024 12.12
-1
Noben dovolj dober za člansko.
mareee5
19. 07. 2024 11.53
-3
niti en ni konkurenčen , da bi lahko igral za člansko reprezentanco ali na kaksnem višjem nivoju...
yanay
19. 07. 2024 12.03
+3
Tu se motiš. Sergej Macura že trka na člansko reprezentanco, Klavžar pa je že nekajkrat igral za člane. Zelo perspektivni so tudi Kočevar, Petrovič, Todorović, tu sem naštel samo visoke igralce. V mlajših kategorijah pa iztopajo Kroflič, Vide, Morano Mahmutovič, Hrabar, Jarc...
mareee5
19. 07. 2024 12.37
+1
Noben od njih ni še povohal aba lige... in noben razen Macura kaksnih 10 minut je ni sposoben igrati.. kaj šele eurocup/evroliga/nba..
yanay
19. 07. 2024 13.34
+2
Zato pa pravim, da jim je potrebno dati priložnost. Na tem EP za U20, so nekateri dokazali, da znajo igrati, v naslednji sezoni pa je dolžnost trenerjev, da jim dajo čimveč priložnosti. Igralci potrebujejo kilometrino, na treningih ne pridobiš dovolj igralnih izkušenj. Je pa nekaj fantov iz pravega testa, samo pravega kuharja potrebujejo.
tolovajmataj
19. 07. 2024 14.35
mareee5: Seveda ne (razen Todorovića), ko pa sklo klubi dobro plačujejo slabe tujce; (ki morajo igrati zaradi pogodbe) našim fantom pa ne dajo priložnosti! Vendale (vem ker izhajajo iz KK Janče) Nal Belko igra v 1. ligi v Šentjurju, Luka Lampret v LTH, Arne Osojnik v Ameriki itd.
yanay
19. 07. 2024 11.32
+7
Spremljam tekme naših fantov na EP U20, na spletni strani FIBA prenašajo vse tekme prvenstva, tako da sem si ogledal tudi nekaj drugih tekem naših nasprotnikov. Prijetno sem presenečen, kako lepo in zrelo naši fantje igrajo. Edini so še neporaženi, upam da bo tako do konca. Škoda je, da se je poškodoval Sergej Macura, ker je skoraj nepogrešljiv. Kljub njegovi odsotnosti pa je padla Poljska. Naši fantje so na koncu zmogli dovolj moči in koncentracije za končni uspeh. Vidi se, da so dobro vodeni in so zelo disciplinirani, premorejo pa tudi nekaj lastne kreativnosti v primeru, da se plan igre poruši, dobro pa znajo igrati tudi v obrambi. Preseneča slab rezultat Srbije in Španije, ki sta bila med favoriti prvenstva in preseneča Belgija, ki se bo z našimi fanti jutri pomerila v polfinalu. Belgijci premorejo najboljšega skakalca prvenstva, res je kot kobilica, imajo pa tudi nekaj zelo dobrih strelcev z razdalje in organizatorja igre.
Projekt 2026
19. 07. 2024 10.58
+7
Mora jih prevzeti Sekulić,pa Erjavec naj kaj svetuje....in bo šlo vse hitro v maloro.
borjac
19. 07. 2024 10.36
+9
Že leta imamo mlade nadarjene košarkaše v mlajših kategorijah reprezentance Slovenije, in že leta VODSTVO KZS Z ERJAVCEM NA ČELU USPEŠNO UNIČUJE MLADE SLOVENSKE IGRALCE, druge države imajo centre za vzgojo mladih talentov, naša KZS nima NIČ, NIČ, NIČ..... Erjavec se ukvarja z svojo aroganco , vzvišenostjo, malega diktatorčka in zaščito nesposobnega selektorja Sekulića, imamo mlade nadarjene košarkaše , ki posegajo po najvišjih mestih v Evropi, pa se z njimi NE UKVARJA NIHČE, niti klubi, še manj pa reprezentanca, in vodstvo KZS........ totalno nesposobno vodstvo ki živi samo od tega DA ČAKAJO DONČIČA.
Cupko
19. 07. 2024 08.44
+17
Čestitke fantom, žal pa ne vidim svetle prihodnosti, če ostaneta Erjavec in Sekulić
Castrum
19. 07. 2024 08.25
+16