Kolesarstvo

Vingegaardov trener: Moramo sprejeti, da je Pogačar dvignil letvico

Koebenhavn, 25. 10. 2024 18.43 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, S.V.
Komentarji
8

Danski kolesarski zvezdnik Jonas Vingegaard je zgodaj začel priprave na sezono 2025, v kateri kani na dirki po Franciji izzvati slovenskega asa Tadeja Pogačarja, poroča spletni portal Velo. Ta navaja besede Dančevega trenerja Nizozemca Tima Heemskerka, ki je priznal, da je bil Pogačar to sezono nepremostljiva ovira.

Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard FOTO: Profimedia

"Moramo sprejeti dejstvo, da je Pogačar letos precej dvignil letvico. Po drugi strani pa je res velika prednost, da smo lahko zgodaj začeli priprave z Jonasom. Moramo pritiskati in zmanjšati razliko," je dejal Dančev trener pri ekipi Visma-Lease a Bike.

Vingegaard je na letošnjem Touru zasedel drugo mesto za Pogačarjem, a v seštevku zaostal več kot šest minut, potem ko ni imel idealnih priprav po grdem padcu na dirki po Baskiji.

"Jonas je 12 dni preživel v bolnišnici brez kakršnekoli aktivnosti. Izgubil je ogromno mišične mase, kar je pustilo posledice v nadaljevanju sezone," je Heemskerk spomnil na grozljiv padec v četrti etapi baskovske pentlje, pri čemer si je zlomil nekaj reber in predrl pljuča.

27-letni Danec trenutno postavlja temelje z zgodnjim začetkom priprav. "To smo potrebovali. Po tistem padcu nam je poleti manjkalo nekaj stvari," je dodal njegov trener. "Zelo dobro trenira na kolesu, poudarek pa je na moči in kondiciji. To je postopek normalizacije treninga, potem ko je izgubil nekaj mišične mase."

Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard FOTO: X

Heemskerk je obenem poudaril, da v procesu treninga ne smejo samoumevno trditi, da bi bil na letošnji francoski pentlji ob normalnih pripravah Danec na Pogačarjevi ravni.

"Nikakor si ne smemo privoščiti trditev, da bi s pravimi pripravami premagali Pogačarja," je sprva poudaril in dodal: "Moramo analizirati in storiti vse, da ga premagamo. V tem pogledu je pomemben vsak naslednji teden, celotna zima in priprave na novo sezono. Tako bo vse do Toura. Vemo, da je pred nami zahtevna naloga."

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard na cilju 14. etape
Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard na cilju 14. etape FOTO: AP

Dančev trener je v pogovoru za Velo izpostavil, da se Vingegaard tako psihično kot fizično počuti dobro. "Stvari potekajo v redu. Trenutno nas najbolj skrbi, da bi bil prehitro predober. To se lahko zgodi s tako nadarjenimi kolesarji," je dodal o dvakratnem zmagovalcu Toura (2022, 2023).

"Telo potrebuje čas, da se ponovno sestavi. Jonas pa je naravnost iz bolniške postelje začel rehabilitacijo in priprave na Tour. To vzame ogromno energije in njegovo telo po takšnem poteku dogodkov nikoli ni zares okrevalo," je še za konec pristavil Heemskerk.

Vingegaard je po dirki po Franciji sicer nastopil na dveh preizkušnjah. Klasike San Sebastian ni končal, dobil pa je avgustovsko večdnevno dirko po Poljski. Trenutno je pri 36 zmagah v karieri. Nova kolesarska sezona se bo na najvišji ravni v svetovni seriji začela sredi januarja z dirko po Avstraliji.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

avgust.
25. 10. 2024 21.20
Vingegaard bo težko nazaj, podobno, kot Roglič. Ko se enkrat takole polomiš, se avtomatsko pritisne zavora.
GUNDABAD
25. 10. 2024 21.12
Pogačar je v življenski formi, temu se ne da približati. Jonas lahko govorijo kar hočejo vendar ga je nesreča sesula, ni bil dominanten in ko se ti en odpelje naprej, da ga več ne vidiš je to za psiho zelo slabo. Bo kar nekaj časa večno verjetno drugi na turu
Uškakola
25. 10. 2024 20.15
+1
Letos je imel POGAČAR možnost osvojiti veliki slam, kar ni uspelo še nobenemu, naslednje leto bo konkurenca bistveno težja hujša..
G. Papež
25. 10. 2024 20.13
+2
Pogačar bo vsaj še dve leti nedosegljiv kot je to sedaj.
Blue Dream
25. 10. 2024 19.32
+2
Naslednji tour bo ubijalski
Gaylona
25. 10. 2024 19.26
+1
Ja doping je potrebno začeti jemati zgodaj da potem deluje kakor pač deluje
Roko66
25. 10. 2024 19.28
-1
...je izjavil profesor dopinga Gianetti...
petka5
25. 10. 2024 20.05
+0
Po mojem sta onadva na istem "talentiranem mladostniškem gorivu"...