Šport

Javornikova tretja na ''ledenem'' maratonu

Seul, 13. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Atletinja Helena Javornik (Zreče) je na 76. maratonu v Seulu v Južni Koreji zasedla tretje mesto (2:29,18).

''Mislim, da je bil to moj najbolj mrzel maraton v karieri,'' je po tekmi povedala Javornikova
''Mislim, da je bil to moj najbolj mrzel maraton v karieri,'' je po tekmi povedala Javornikova FOTO: 24ur.com

Zmagala je Kitajka Chunxiu Zhou (2:23,24) pred rojakinjo Yanan Wei (2:25,55). Med moškimi je bil najboljši Kenijec William Kipsang (2:08,53) pred Južnoafričanom Gertom Thysom (2:11,19).

Na enem izmed maratonov z najdaljšo tradicijo na svetu je nastopilo 28.000 tekačev iz več kot 40 držav. Vreme je bilo maratoncem izredno nenaklonjeno, saj je bilo na startu sedem stopinj Celzija pod ničlo, ob prihodu v cilj pa le tri stopinje več. Ob tem je boljše čase preprečil tudi močan ledeno hladen veter v prsi, predvsem v drugi polovici teka.

"Mislim, da je bil to moj najbolj 'mrzel' maraton v karieri. V prvi polovici tekme je bilo še solidno vreme, ko pa smo prišli na drugo stran reke, na 30 kilometrih, pa je bilo veliko huje. Dobila sem pijačo, v kateri so bili ledeni kristali in sem morala celo malce gristi. V začetku sem bila še v prvi skupni, spodbujevalci ritma in obe najhitrejši Kitajki pa so se v nadaljevanju oddaljili in sem se morala sama znajti do konca. Tekla sem na uvrstitev, ker pa je bil ritem počasen, sem v zadnjih kilometrih tekla hitreje in prehitela dve tekmici, ki sta boljši od mene. Zadnja dva kilometra sta bila najboljša, glede na vse pa sem z nastopom zadovoljna," je pojasnila Javornikova, ki bo če tri tedne nastopila na evropskem challengerju na 10.000 m, kjer bo skušala potrditi norme za svetovno prvenstvo avgusta letos v Helsinkih. Ker že ima normo za SP v maratonu, se bo v nadaljevanju poletne sezone odločala, na kateri razdalji bo nastopila v Helsinkih.

Lep uspeh

"Glede na vse okoliščine je Helena Javornik dosegla kar lep uspeh. Nekje do polovice teka je uspela držati ritem vodilne skupine, ki so ji pomagali trije moški spodbujevalci ritma, nato pa je žal ostala sama in se v vetru osredotočila predvsem na tek na uvrstitev, tako je na 36 km zlomila odpor Kitajke Shujing Zhang, na 40 km pa še Etiopijke Worknesh Tola. Prehiteli sta jo le dve Kitajki, vse omenjene maratonke pa so imele prijavljene bistveno boljše osebne rezultate od slovenske rekorderke. Čas na koncu sicer ni bil tak, kot smo v pripravah na to tekmo pričakovali (okoli 2:26), vendar so vetrovno in mrzlo vreme na eni strani ter prehlad Javornikove po nastopu v polmaratonu v Italiji pred tremi tedni očitno naredili svoje, tako da moramo biti z doseženim zadovoljni," je pojasnil trener Borut Podgornik.

Izidi:

Ženske:

1. Chunxiu Zhou (Kit) 2:23,24
2. Yanan Wei (Kit) 2:25,55
3. Helena Javornik (Slo) 2:29,18
4. Worknesh Tola (Eti) 2:29,54
5. Shujing Zhang (Kit) 2:30,58

Moški:

1. William Kipsang (Ken) 2:08,53
2. Gert Thys (JAR) 2:11,19
3. Koničika Tomoaki (Jap) 2:11,32