Hokej

Risom ni uspel preboj med elito

Ljubljana, 17. 04. 2009 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.A. / STA / Andraž Hočevar
Komentarji
47

Na svetovnem prvenstvu divizije I je slovenska hokejska reprezentanca izgubila na odločilni tekmi s Kazahstanom (1:2) in se tako ni uvrstila v elitno divizijo svetovnega hokeja.

Mitja Šivic
Mitja Šivic FOTO: Damjan Žibert

Zadnji krog prvenstva v Litvi je odločal tako o prvem kot zadnjem mestu. Dvoboju za slednje v slovenskem taboru niso posvečali veliko pozornosti (pomembnejši je bil za naše južne sosede - Hrvaška je premagala Avstralijo s 5:1 in ostala v diviziji I). Veliko večjo težo je imel popoldanski predzadnji obračun med dotlej še neporaženima Slovenijo in Kazahstanom. Zmaga je zmagovalcu odpirala vrata na elitno SP leta 2010 v Nemčiji, poraz pa je prinašal drugo mesto, ki pa pravzaprav na takšnem tekmovanju ne pomeni veliko.
 

Tudi zato je bila opazna nervoza. Slovenci so začeli zadržano in šele v tretji minuti prvič streljali na vrata Alekseja Kuznjecova. Slovenski čuvaj mreže Andrej Hočevar pa je moral posredovati že v uvodnih minutah, saj so bili Kazahstanci aktivnejši, narekovali ritem, predvsem pa so hitreje sestavljali napadalne akcije. Že pred dvobojem so v slovenskem taboru opozarjali na pomembnost čim manjšega števila prekrškov za izključitev, saj so Kazahstanci v tem elementu zlo nevarni. To so pokazali tudi na tekmi, ko je imela slovenska obramba precej dela, da se je prva dvominutna prednost tekmecev končala brez gola. Polpriložnosti za Rise sta si pred polovico tretjine pripravila Anže Terlikar in Mitja Šivic. V deveti minuti pa so Kazahstanci povedli. Ilija Solarev se je po desni strani brez posebnih težav prebil do vrat in premagal Hočevarja. Kljub prejetemu zadetku je bilo slovensko nadaljevanje boljše. Počasi so varovanci selektorja Johna Harringtona vzpostavili ravnotežje, ob koncu tretjine so bili vse nevarnejši in tudi nekajkrat nevarno streljali. Najbližje zadetku je bil Tomaž Razingar, njegov strel je švignil tik ob vratnici, ob številčni prednosti pa je slovenski kapetan z Mitjo Šivicem izpeljal lepo kombinacijo, ki pa je ostala brez pravega strela na gol.
 

Druga tretjina je prinesla podobno razmerje kot začetek prve, ter s tem kazahstansko premoč. Kazahstanci so nadzorovali igro, slovenski napadi pa niso bili nevarni za kazahstanski gol. Za nameček so na polovici tekme Kazahstanci vodstvo še povečali. Akcijo sta izpeljala ista igralca kot ob prvem zadetku, po strelu Solareva pa se je plošček Andreju Hočevarju izmuznil in se počasi zapeljal čez golovo črto. Brata Rodman sta imela priložnost v 33. minuti, a je ostala neizkoriščena, Hočevar pa je moral biti nenehno na preži ob hitrih tekmecih, ki so večkrat dobro streljali, a se izid do konca 40. minute ni več spremenil.
 

Terenska premoč Kazahstana se je nadaljevala tudi v zadnjem delu. Slovenski tekmeci so narekovali ritem, Slovenci pa so se zaradi zaostanka le morali nekoliko odpreti. Takšna igra bi se lahko hitro maščevala, saj je Kazahstan v razmaku le nekaj minut izvedel tri protinapade, po dveh sta bila tekmeca celo sama pred slovenskim golom. Jevgenij Rimarev in Roman Savčenko bi lahko na polovici zadnje tretjine že odločila tekmo, vendar je njuna prodora ustavil Hočevar.
 

Ko se je že zdelo, da bo Slovenija zaman skušala ogroziti Kazahstan, je štiri minute pred koncem upanje na preobrat zbudil Šivic. Ob slovenski številčni premoči se je odločil za močan strel od daleč in plošček je pod prečko končal v golu.
 

Na koncu je v preostalih minutah Slovenija silovito pritisnila. Zadetek za znižanje izida je dal Risom dodatnih moči, zaigrali so precej bolje kot v večjem delu tekme. Terlikar je imel lepo priložnost, na koncu pa še lepšo Marcel Rodman; zadel pa je le vratnico, morebitni zadetek bi lahko povem obrnil potek tekme. Slovenija je zadnjih 45 sekund skušala izsiliti podaljšek tudi brez vratarja, a izenačujočega gola ob igri 6-4 ni bilo in po 60 minutah so se veselili Kazahstanci. Azijska ekipa se bo tako med elito vrnila po treh letih premora, Slovenci pa bodo svojo priložnost za preboj med najboljše za SP 2011 na Slovaškem morali iskati na še enem drugoligaškem prvenstvu naslednje leto.

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ellerion
25. 04. 2009 21.00
In to gre reč sin PITEKANTROPA. Mali kekec, raj se omeji na vzdrževanje lastne kamenodobne kulture pa daj mir.
mali-kekec
18. 04. 2009 22.00
coyoteugly82 18.04.2009, 02:35 2 @mali kekec: Vi se že celo vašo velezgodovino samo treznite, pa nič ne kaže, da boste kaj kmalu prišli k sebi. Pa srečno kekec... TO SE TEBI SAMO ZDI! IPAK SMO MI TISTI KI SMO VAS CIVILIZIRALI, ODGOJILI, UČILI I HRANILI!
mali-kekec
18. 04. 2009 21.59
redred 18.04.2009, 08:34 2 kekc povej mi kšnga dobrga igralca u vaš reprezentanc NE POZNAM NITI ENEGA NITI SEM GDAJ GLEDAL HRVAŠKI HOKEJ KER ME NE ZANIMA!!! STE PA BEDNI HOKEJAŠI DOČIM STE V ISTI SKUPINI Z HRVAŠKO IN IZ NJE NE MORETE NAPREDOVATI!!! HAHAHAHA KOT DA BI HRVAŠKA V ROKOMETU V KONKURENCI KATAR, SAVDIJSKA ARABIJA, INDIJA, NOVA ZELANDIJA, ČILE IN PORTUGALSKA NE NAPREDOVALA V VIŠJI RAZRED! BRUUUUUUKKKKKKAAAAAA!!! ETO KOLIKO STE DOBRI STE V ISTI SKUPINI Z HRVAŠKO REPREZENTANCO ZA KATERO 90% HRVATOV NITI NE VE DA OBSTAJA!!!
Praslovan
18. 04. 2009 10.51
Dobra igra, samo neucinkovita. Skoda, da niso vsi nasi najboljsi prisli, bi sigurno prisli v elito. Kekec, ti si pa en revcek...iz same nemoci klobasas bedarije.:)
gorilla
18. 04. 2009 10.51
bravo risi.dobr je blo.dobr ste igral,nima vam kej kdo rect.bravo
redred
18. 04. 2009 08.34
kekc povej mi kšnga dobrga igralca u vaš reprezentanc
coyoteugly82@gmail.com
18. 04. 2009 02.35
@mali kekec: Vi se že celo vašo velezgodovino samo treznite, pa nič ne kaže, da boste kaj kmalu prišli k sebi. Pa srečno kekec...
SEJ BO
18. 04. 2009 00.34
ŠE MALO PA BOMO V C GRUPO IZPADLI..HA,HA,HA,HA,HA..
Gašper Bokal 1
18. 04. 2009 00.12
mali - kekec kaj se zgodi ko hrvaška premga turke Kebab uživav sem ko sem gledov vase obraze ob porazu Hrvatska može biti evropski prvak pa ste videl kok je blo sama hvala vas je STARI REK PA PRAVI: Lastna hvala se pod mizo vala
borchy77
17. 04. 2009 23.59
BOLJE PRVI NA VASI KOT DRUGI V DRŽAVI....V A LIGI NIMAMO KAJ ISKAT...
mali-kekec
17. 04. 2009 23.24
coyoteugly82 17.04.2009, 23:13 0 @mali-kekec: Slovenija je že igrala v A diviziji tele mamino, zakaj pa potem vi silite v EU, če vam je boljše tako kot sedaj? krast in lenarit je lažje na Balkanu, v tem pa ste tako ali tako najboljši!!! Pri nas se reče - tko gubi ima pravo da se ljuti! A o kraji da ne govorimo, samo se poglejte!!! Kmalu bo nastopilo treznjenje odd ludog slovenskog pijanstva! Maček bude boleč, krut ali resničen in pravedan!
coyoteugly82@gmail.com
17. 04. 2009 23.13
@mali-kekec: Slovenija je že igrala v A diviziji tele mamino, zakaj pa potem vi silite v EU, če vam je boljše tako kot sedaj? krast in lenarit je lažje na Balkanu, v tem pa ste tako ali tako najboljši!!!
mali-kekec
17. 04. 2009 22.54
KAJ SE ZGODI KO SE SLOVENIJA KVALIFICIRA V ELITNO DIVIZIJO????? ... ... ... ... ... ... IZKLOPIŠ PLAYSTATION IN GREŠ MALO VEN NA ZRAK!
mutu
17. 04. 2009 22.50
Bravo? Kje je bil Anže, dejstvo je da zastopaš državo.
mali-kekec
17. 04. 2009 22.48
Škoda za Slovenijo, mislim da bom suzu pustil od silne tuge! Tek kad pomislim na ožaloščenega navijača risov nemejugat, se počutim res nesrečno! e živote pasji skote! šmrc šmrc šmrc Drgač pa čestitke Kazahstanu za preboj v elitno skupino!
Dejan Dejcy
17. 04. 2009 22.37
je kdo pričakoval, da se bodo?? jy nism pri;ekovv
Replica
17. 04. 2009 22.13
je kdo pričakoval, da se bodo??
zipzip
17. 04. 2009 21.20
kazakstan
17. 04. 2009 21.20
Tile Nestli in ostali grabežljivci naj se zbašejo iz tega hokeja.kje si videl.da Stevič postavlja ekipo in forsira svojega Sveteta medtem ko je odpadel Slivnik.Kje so bili zvezdniki EBEL Rodmama in Raza.Šivic vas je vse zasenčil.Kdo je postavil tega Haringtona ,ki je v prvi napad dajal Pavlina.Zakaj niso hoteli Borisova za trenerja,ki ga je predlagal ne vem kdo že.Slišal sem tudi,da bi Borisov pripeljal tudi Ruskega sponzorja HZS,pa Nestl grabežljivec ni bil zato,prav tako niso bili za Kavca kot direktorja ,ker se ga baje grabežljivci na HZS bojijo,ker bi naredil red.
SPICELJ
17. 04. 2009 21.18
saj se je že na prejšnjih tekmah videlo,da nismo zreli za elitno skupino,tam bi bili itak za kanjon futer...lahko pa bi tudi počasi tudi ta ime risi izbrisali,saj smo le še garjavi risi mogoče,....