Formula 1

VIDEO: Katalonski krog z Rosbergom

Ljubljana, 05. 05. 2009 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nico Rosberg vas bo tokrat popeljal po stezi v Barceloni, kjer bo ta konec tedna peta dirka prvenstva formule ena. Da bo bolj zabavno, bo to storil z zakritimi očmi.

Za stezo, ki se uradno imenuje Circuit de Barcelona, je značilno, da imajo dirkači malo možnosti za prehitevanje, zato sta za uspeh na dirki zelo pomembna dober startni položaj in prava strategija. Na stezi je nekaj zelo hitrih ovinkov, ki so velika obremenitev predvsem za voznike, in nekaj zelo počasnih, kjer so močno obremenjene zavore. Težave dirkačem velikokrat povzroča spremenljiv veter, ki na stezo nosi prah in vozne razmere se zato pogosto spreminjajo.

Na katalonskem dirkališču ima razumljivo največjo podporo Fernando Alonso.
Na katalonskem dirkališču ima razumljivo največjo podporo Fernando Alonso. FOTO: Reuters
Dirkališče severno od katalonske prestolnice dirkači dobro poznajo. Na 4,655 kilometra dolgi stezi namreč opravijo precej zimskih testiranj. Na koledarju formule ena je dirka za veliko nagrado Španije v Barceloni že od leta 1991. Krstno katalonsko dirko je dobil Nigel Mansell z Williams Renaultom, potem ko je Gerhardu Bergerju odpovedal motor, Ayrton Senna pa je izbral napačne gume.
Schumacher je s Ferrarijem v Barceloni dosegel štiri zmage, še ene pa se je veselil z moštvom Benetton.
Schumacher je s Ferrarijem v Barceloni dosegel štiri zmage, še ene pa se je veselil z moštvom Benetton. FOTO: Reuters

V zadnjih desetih letih je imel na tem dirkališču največ uspeha Ferrari, ki je vknjižil kar 6 zmag, od tega 4 Michael Schumacher. Tudi zadnjo, lansko dirko je dobil Ferrari s Kimijem Raikkonenom za volanom. V slabem spominu pa ima to preizkušnjo njegov rojak Heikki Kovalainen, ki je doživel grdo nesrečo, potem ko mu je počila sprednja leva guma. Na srečo jo je odnesel brez hujših poškodb.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Srpan96
07. 05. 2009 14.50
Pa zka spet Rosberg???