Formula 1

Ferrari: F1 naj se preimenuje v GP3!

Pariz, Monte Carlo, 20. 05. 2009 17.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je Mednarodna avtomobilistična zveza FIA danes z zmago na pariškem sodišču dobila prvi dvoboj s Ferrarijem, so pri ekipi iz Maranella v posebni izjavi na spletni strani izrazili "zaprepadenost" nad seznamom potencialnih bodočih ekip v sezoni 2010.

Zadovoljni predsednik Mosley je dobil prvo bitko s Ferrarijem. Bo tudi vojno?
Zadovoljni predsednik Mosley je dobil prvo bitko s Ferrarijem. Bo tudi vojno? FOTO: Reuters

Angleški Autosport je danes objavil imena ekip, ki so predsednika Maxa Mosleyja zaprosila za vstop in katere je prvi mož FIA tudi navedel kot argument za uveljavitev prostovoljnih omejenih proračunov. Gre za Wirth Research, ameriška interesenta Lolo in USF1, Epsilon Euskadi, RML, Formtech, Campos in iSport , torej ekipe, ki so nastopale v formuli 3 ali še nastopajo v seriji GP2. "Ob pogledu na seznam, ki ga je včeraj v Parizu nekdo z namenom poslal medijem, je razvidno, da na njem ni niti enega slavnega imena, ki bi pritegnil zanimanje. Nekateri med njimi morajo celo med dirkaškim koncem tedna formule 1 seči v lastni žep in plačati 400 evrov za glavno tribuno, da si lahko dirko sploh ogledajo," se ob prepoznavost novih ekip obregne sporočilo, ki le še stopnjuje jezo po današnjem razočaranju: "Zaposleni pri Ferrariju danes zjutraj ob prebiranju časopisov niso mogli verjeti, kakšna imena se pojavljajo na seznamu."

"Moja kariera v formuli 1 je ogrožena," je danes po razsodbi povedal Fernando Alonso, ki naj bi že prihodnje leto prestopil k Ferrariju. Španec je zagrozil, da v bodočnosti ne misli dirkati za majhna moštva in da se bo raje preizkusil v drugih serijah; razmišlja tudi o nastopu na dirki za 24 ur Le Mansa.
"Moja kariera v formuli 1 je ogrožena," je danes po razsodbi povedal Fernando Alonso, ki naj bi že prihodnje leto prestopil k Ferrariju. Španec je zagrozil, da v bodočnosti ne misli dirkati za majhna moštva in da se bo raje preizkusil v drugih serijah; razmišlja tudi o nastopu na dirki za 24 ur Le Mansa. FOTO: Reuters

Na koncu je še zapisano: "Se lahko takšna formula 1 –z vsem spoštovanjem  do naštetih - sploh primerja z zdajšnjo formulo 1, s Ferrarijem in ostalimi velikim moštvi, zvenečimi imeni, ki so pisala dirkaško zgodovino in privabljajo množice? Morda bi veljalo razmisliti o preimenovanju svetovnega prvenstva formule 1 v formulo GP3."

Ross Brawn na poti k prestolu, Ferrari pa na poti izstopa iz formule 1?
Ross Brawn na poti k prestolu, Ferrari pa na poti izstopa iz formule 1? FOTO: Reuters

Pri FIA so se na pismo že odzvali s kratkim sporočilom, "da se zdaj lepo vidi Ferrarijeva samovšečnost in da takšna izjava niti ni vredna odgovora", Mosley pa je na razsodbo pokomentiral z besedami: "Interesi nobenega moštva ne morejo biti nad interesi športa, v katerem tekmujejo. FIA si bo skupaj z preostalimi ekipami in komercialnimi partnerji prizadevala za svetlo prihodnost formule 1 tudi po letu 2010 in naprej."

 

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BoxieS
26. 05. 2009 21.28
To pa res ne bi blo fajn da bi blo tok moštev not, k bi mogu pol Ferrari že v prvem krogu prehtevat zaostale dirkače za en krog :)))
stermyyyyy
21. 05. 2009 21.06
ce se to dejansko zgodi, bo obcutiti velikanski upad gledalcev! mislim da so vse ekipe, ki so trenutno v f1 tako ali drugace povezane med sabo! ce ne z dobavitelji motorjem, pa s cim drugim, ko oddine prvi, bodo sli ostali za njim in tako bo konec F1 ki smo jo spremljali toliko let! vsa zasluga pa gre Maxu seveda!
zuga100@hotmail.com
21. 05. 2009 16.52
tko k je oz. hočjo bojo pol sam sprednje pa zadnje krilce dal dol pa bo to drugorazredno dirkanje kart vozičkov.
viking76
21. 05. 2009 16.25
damn, ferrari je v petdesetih letih nastopanja v F1, sigurno vložil cca 10 miljard $ v razvoj in vse kar paše zraven, zdej bo pa en naci reku, da morjo sam 45mio na leto zapravt, zato da bo LOLA lahko prišla zraven. Nič jasno. S takim ravnanjem ne bodo dosegli nič drugega kakor odpor pristašev F1, ki so tudi ključni faktor pri vsem tem denarju ki se v F1 vrti. Če ni gledalcev tudi ni televizije in če ni televizije ni sponzorjev in potem gre vse k vragu. Veliko sreče z novimi idiotskimi pravili.
brez_faksa
21. 05. 2009 14.18
Večina večjih tovarniških ekip izstopi in gre F1 cugrunt
gorilla
21. 05. 2009 14.15
prokleta bandaaaaaaaaaaaaaaaa
psibuba
21. 05. 2009 09.45
Libertine
21. 05. 2009 09.32
ferrari je legenda in faktor brez katerega bi F1propadla oz. postala le obrobni avto-sport brez srčnih oboževalcev - živeli hedonisti - črni Peter
FCL
21. 05. 2009 08.10
...vse bojo zafural...še dobro da obstaja motogp !
lordslayer
21. 05. 2009 07.48
sam tle dam pa čist prov Ferrariju, formulo 1 FIA spreminja v nezanimiv šport ... fuj, ne morm verjet de tole pišem, sam benti, pol bo skor bolš gledat INDY racing
ciaobella
21. 05. 2009 07.39
Očitno je Maxu veliko do izstopa Ferrarija in še katerega "nepodpornika" njegove nacistične miselnosti, ki se odraža tudi v njegovem načinu dela. Ferrari je odločno soustvarjal skupaj z Mc Laren, Williams in VELIKIMI imeni, tako moštev, kot posameznikov...F1! Menim pa, da v obstoječem Maxovem predlogu omejitve finančnih sredstev NIMA V F1 kaj iskati. Ferrari je nekaj več. Ferrari ni neko garažno moštvo Z VSEM SPOŠTOVANJEM DO OSTALIH! Ferrari NE PREIMENUJEŠ v "ciaobella GP" ipd. Ferrari bo tako kot vedno PIONIR! Tudi če izstopite bomo vaši "tifozi" vedno "rdeči". Vseeno ali je to F1 ali kako drugo tekmovanje!
petramarjan
21. 05. 2009 07.25
sepravi da bo lahk vsak k........... ki zna rečt formula 1zdaj lahk v njej tekmoval.pa daj beda od formule.pa naj se ta k............stara pobereta od nje.
zuga100@hotmail.com
21. 05. 2009 07.24
pa to sploh nau več za gledat, če se to res zgodi, ostane formula brez voznikov, dobrih seveda.
Dbist
21. 05. 2009 07.08
Če bo šlo u Formuli 1 tko naprej, bo še ZASTAVA RAJCING zmagvala. TATA INDIJA bo pa druga! Za tret mest se bosta pa ZAPUROŽEC pa ŽIGULI udarla BRUUM BRRRRUM!!!
MSchumacher
21. 05. 2009 07.05
Trenutno vidim samo 2 možna scenarija: Večina večjih tovarniških ekip izstopi in gre F1 cugrunt ALI PA čisto vsi sprejmejo proračun, tako da bodo kljub absurdnim pravilom vsaj vsi imeli iste... Najraje pa bi še videl da Moslič pobere šila in kopita, ter se pravila vrnejo na stanje lanskega leta recimo...so bila čisto v redu..
vednoprav
21. 05. 2009 00.23
Ne verjamem ,da uporniška moštva ne bodo podpisala prijav za naslednjo sezono. Nobena juha se ne poje tako vroča kod se skuha . Vendar nekje bo treba narediti konec.Vložek je velik in vprašanje je če ima kdo tu možnost popolne zmage. Tudi komentar Alonsa veliko pove in sicer pravi : Prihod štirih novih moštev in izguba sedmih proizvajalcev – tega ne razumem. Ne le to, formula 1 bo izgubila tudi 10 najboljših voznikov na svetu in ne bo več zanimiva. Sam osebno takih zdrah ne bi pričakoval niti v sanjah. Obstaja možnost, da bi bila F1 lahko zanimiva tudi brez teh moštev. Toda postavlja se vprašanje,kako to zadevo spremljat,če imaš v podzavesti,da to vendarle niso najboljša moštva ? Žalostno.
VizL
21. 05. 2009 00.09
FIO je treba uničit, če ne bojo oni uničli avtomobilski šport. So ena navadna nazadnjaška zakostenela organizacija samovšečnih birokratov ki ne delujejo v dobro športa ampak postavljajo svoje interese v ospredje...sram jih bodi..upam da bojo vrhunska moštva ustvarila svojo serijo, bil bi že skrajni čas!!!
mark50
20. 05. 2009 23.11
Kaj ta veliki ne morejo ustanoviti svoje F! ? naj se imenuje kakor se hoče. se spomnite košarke ? pa so ustanovili svojo ligo ! ULEP ! naj se organizirajo po svoje in mislim da imajo šanso narediti formulo ki bo všečna in dovolj varna tudi za voznike. Mosly pa ecleston pa se lahko slikata na nekih nepomembnih tekmah svoje F! , katere nišče nebo hotel niti povohat, kaj šele gledat ! naj organizirata dirke v kopalnih kadeh ali kaj sličnega . hehehe !
NiiCk
20. 05. 2009 22.35
Jaz letos sploh ne gledam več formule, ker mi je totalno mimo.. od leta 2003 vsako leto spreminjajo pravila, in si zmušljuejejo neke finte...Formala ni več to kar je bila in je dobesedno za Bojkotirat.
J.K. & Gang
20. 05. 2009 22.31
@jaro90 F1 je že uničena.