Formula 1

Ecclestone na kriznem sestanku FIA in FOTA

Ljubljana, 14. 05. 2009 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šef formule 1 Bernie Ecclestone se bo v petek v Londonu udeležil srečanja med predsednikom Mednarodne avtomobilistične zveze in ekipami formule 1, kjer bodo razpravljali o dvostranskosti za prihodnje leto.

Bo Ecclestone na sestanku med FIA in FOTA uspel pomiriti strasti?
Bo Ecclestone na sestanku med FIA in FOTA uspel pomiriti strasti? FOTO: Reuters

V zadnjem tednu so pri Ferrariju, Toyoti, Renaultu ter obeh ekipah Red Bulla potrdili, da ne bodo vložili prijave za nastopanje v sezoni 2010, če pravila ostajajo nespremenjena. Kot vse kaže, bodo jutrišnji pogovori ključni za prihodnost športa. Ekipe so namreč nezadovoljne z vsiljeno prostovoljno omejitvijo proračuna na 44 milijonov evrov, saj bi to vodilo v dvostransko formulo 1. Razočarani pa so tudi nad pomanjkanjem posvetovanja ob uvedbi pravil.

Ob koncu meseca se izteče rok za vlogo prijav za nastopanje v prvenstvu prihodnje leto, zato Ecclestonu, FIA in ekipam ostajata le še dva tedna do dosega kompromisa. Alfo in omego formule 1 pa bolj kot precejšnja opozicija skrbi Ferrarijev položaj, saj je najpomembnejše moštvo v tem najelitnejšem motošportu. „Ferrari je ključen za formulo 1. Sodelujejo že 60 let in so naši partnerji. Oni so tisti, na katere moramo biti pozorni. Trenutno vse visi v zraku, ko bomo to razrešili, bo vse v redu,“ je danes povedal Ecclestone.

BMW se bo po sestanku odločil ali se prikjuči ekipam, ki ne nameravajo vložiti prijave, pri Mercedesu pa na izstop sploh ne pomislijo.
BMW se bo po sestanku odločil ali se prikjuči ekipam, ki ne nameravajo vložiti prijave, pri Mercedesu pa na izstop sploh ne pomislijo. FOTO: Reuters

Edini konstruktorji, ki niso napovedali izstopa ob nespremenjenih pravilih, so pri Mercedesu in BMW. Šef ekipe BMW Sauber Mario Theissen je prejšnji teden v Španiji izjavil, da se bodo odločili po sestanku s FIA. Na drugi strani pa šef Mercedesa Norbert Haug pravi, da srebrni ne nameravajo izstopiti in dodaja, da grožnja o prenehanju sodelovanja ni v njihovi naravi. „Iz pogovorov z Luco di Montezemolom in Stefanom Domenicalijem vem, da so pri Ferrariju o tem temeljito premislili. Po 60 letih sodelovanja se za ta korak ne bi odločili nepremišljeno. Skušali jim bomo pomagati pri iskanju rešitve. Vse ekipe pa se strinjamo, da ne morejo veljati dvoja različna pravila v enem prvenstvu.“

Sin Enza Ferrarija zatrjuje, da ne blefirajo.
Sin Enza Ferrarija zatrjuje, da ne blefirajo. FOTO: Reuters

Rdeči so dali jasno vedeti, da grožnja izstopa ni le način, da bi dosegli svoje, temveč resno razmišljajo o prestopu v druge dirkaške serije. Piero Ferrari, sin ustanovitelja Enza Ferrarija, je za časnik The Guardian povedal: „Ne smemo pozabiti naših začetkov in strasti, ki jo je moj oče vložil v podjetje, saj je prisotna še danes. A dirkati želimo z jasnimi pravili in enakopravno.“ Na vprašanje o očetovi grožnji prenehanja nastopanja v formuli 1 leta 1986 in prestopu v dirkanje za 500 milj Indianapolisa, je Ferrari odvrnil: „Ni blefiral. Resno je mislil. In enako je tudi danes.“

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.vedno
14. 05. 2009 23.12
se strinjam, da F! ni več kar je bila. Počas bodo mogl začet izdelovat takšne boilde, da se bo moral voznik sam poganjat (kot pri kremenčkovih :)). Je pa resče gre ferarri proč, F1 v momentu propade oziroma, bo obisk takšen, ko na kakšni vaški nogometni tekmi.
supreme@mail386.com
14. 05. 2009 23.02
No to kar je reku Haug je vse povedu o Mercedesu !!!!
chiri
14. 05. 2009 22.29
mogoče ga bo pa minardi nadomestil, pa bo konkurenca spet močna in dirka še bolj zanimiva in posledično več gledalcev
IZOLCAN
14. 05. 2009 15.40
da gre ferari stran vse propade, sej itak počasi že propada