Formula 1

Brawn zanika uporabo moštvenih ukazov

Barcelona, 11. 05. 2009 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodilna moža ekipe Brawn GP Ross Brawn in Nick Fry ostro zanikata namigovanja, da naj bi Jenson Button svojo četrto zmago v letošnji sezoni dosegel s pomočjo ukazov iz boksov.

"Glavo pokonci, kolega. Tudi tebi bo enkrat uspelo," je Button na zmagovalnem odru tolažil razočaranega Brazilca.
"Glavo pokonci, kolega. Tudi tebi bo enkrat uspelo," je Button na zmagovalnem odru tolažil razočaranega Brazilca. FOTO: Reuters

Teorija zarote je nastala potem, ko je Rubens Barrichello na uvodu dirke prevzel vodstvo, nato pa zaradi še zdaj nepojasnjenih razlogov preveč zaostal v zadnjem delu dirke, Ross Brawn pa se je odločil, da spremeni taktiko pri Buttnu s treh na dva postanka. Olje na ogenj je po dirki prilil še sam Brazilec, ki je dejal, da se mu je zdela odločitev moštva "čudna" in da ne misli igrati vlogo Buttnovega pomočnika.

Rubens Barrichello na dirki za VN Španije pred moštvenim kolegom Jensonom Buttnom.
Rubens Barrichello na dirki za VN Španije pred moštvenim kolegom Jensonom Buttnom. FOTO: Reuters

Na vprašanje, ali meni, da Brazilec verjame, da so bili uporabljeni ukazi, je šef ekipe odgovoril: "Močno upam, da ne, ker ni bilo nikakršnih ukazov! Vsi ste lahko videli, kaj se je zgodilo v prvem ovinku, ko je Rubensu uspel odličen start. Sam si najbolj želim, da končno uspe zmagati tudi njemu, ker bi dvig morale njegovi ekipi dala le še dodaten zagon vsemu moštvu. To, da je bil po dirki nezadovoljen, je povsem normalno, saj kaže, da si želi zmagovati in da mu druga mesta niso dovolj. Še enkrat bi rad poudaril, da noben od dirkačev nima prednosti pred drugim," je bil odločen Brawn.
"Nikakršne odločitve o spremembi taktike niso bile sprejete z namenom, da zmaga Jenson. V garažah obeh dirkačev se je veliko dogajalo. Najprej v Jensonovi, ko je moral nadoknaditi zaostanek, in na koncu veliko razočaranje v Rubensovi, ker mu ni uspelo. V zadnjem delu je bil enostavno prepočasen. Jensonova taktika dobrega starta in čim hitrejše oddaljitve z nekoliko lažjim dirkalnikom pa ni uspela, zato smo morali spremeniti njegovo taktiko," je odločitev pojasnil še Nick Fry, Brawnov najtesnejši sodelavec.

Spomini na čase pri Ferrariju, denimo avstrijsko dirko leta 2002, so pri Brazilcu očitno še kako živi.
Spomini na čase pri Ferrariju, denimo avstrijsko dirko leta 2002, so pri Brazilcu očitno še kako živi. FOTO: Reuters

V ekipi so se zaradi miru odločili, da podrobneje raziščejo vzrok za Barrichellovo slabšo predstavo v zadnji tretjini dirke: "Upam, da fantom uspe ugotoviti, kaj je bilo narobe z dirkalnikom. Ker bom v trenutku, ko bo začutil, da so spet v igri moštevni ukazi, snel čelado in odšel," svari Brazilec, ki očitno le še ni pozabil svojega službovanja pri Ferrariju.


 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

benkvik
13. 05. 2009 08.08
popolnoma prav ima Ross,on vlaga denar.
J.K. & Gang
12. 05. 2009 16.30
Rubens je če mu je prav ali ne spet številka 2. v ekipi. Sicer ne tako izrazito, kot je bilo to pri Ferrariju, ampak strateg je pa isti (Ross Brown). Lahko je sicer vesel, da še vozi (morda bo tu še naslednjo sezono) ter, dadosega dobre rezultate, ki jih s Hondo niti ni, po drugi strani pa prekleto zelo favorizirajo Gumbka, nad katerim je do te sezone ves navijaški svet F1 že dvignil roke.
TK-TITO
12. 05. 2009 15.05
V čisto vsakem moštvu obstajajo "ukazi iz boksov", kar je tudi nekako normalno ko je v igri toliko denarja.
mark50
12. 05. 2009 07.43
jas pa dam prav brawnu. on vlaga v moštvo in kot moštvo morajo funkcionirati. in dva ne moreta biti svetovna prvaka. žal eden mora biti drugi ( ali katerikoli že ). če bi rubens na prvi tekmi ,pa na drugi zmagal , bi pač verjetno bilo drugače. je pač svojo šanso zapravil. mogoče gdaj drugič . če se ne bo upokojil. je pa fajn da to vlogo dobro opravlja. ne pa kot kovalainen pri mclarnu , ko nikoli ni v situaciji ( recimo lansko sezono ) da bi pomagal hamiltonu. drugač pa je rubens fajn fant in dober voznik. manjka pa mu tisto kar voznike naredi šampione. žal ! mislim pa da mu tako tudi nič ne majnka in da nebo kariero končal kot revež in bo moral kuj na borzo da si najde kako redno delo. hehe !
-elablx.
11. 05. 2009 15.13
vedi Barrichello za vedno boš LE DRUGA VIOLINA... :S
nevtro
11. 05. 2009 13.28
Šumaher je rekel, da ima doma še nekaj jagod, ki so mu ostrale od praznovanja rojstnega dne tete Anite...
Xit
11. 05. 2009 13.27
Že pred kakšnim mesecem sem v eni izmed tem komentiral, da se Rubens zaenkrat izgovarja na smolo znotraj razmerij v moštvu in da bo ta "smola" kmalu dobila ime, ki bo po vsej verjetnosti Ross Brawn. V zadnjih izjavah Rubensa pa je to že jasno. Tako odreagirajo ljudje v stanju nemoči. Naj se raje vpraša, če je kos Buttnu in če je bil kdaj kos Schumiju in ostalim sotekmovalcem. Grem zdaj gledat statistiko kdaj je bil boljši od moštvenega kolega (v točkah na sezono mislim).
brez_faksa
11. 05. 2009 11.10
Ross Brown, umazanec in goljufivec! Rubens, pa kdo ti je dajal ukaze, ko si bil pri Ferrariju? Luca, Todt ali ravno Ross.
stroj1
11. 05. 2009 11.06
Nsj se sprijazni da je rojen za drugega voznika! To svoje delo drugega voznika je vedno odlično opravljal in ga še dalje opravlja odlično, saj ni rojen za onega pravega zmagovalca.....ko bo hitrejše vozil od Buttona pol je druga pesem, dokler pa je konstantno počasnejši od Buttona kakor je nekoč bil od Schumacherja pa naj se sprijazni da je prvi voznik tisti kateri je hitrejši.
supreme@mail386.com
11. 05. 2009 11.02
Barrichello ,nekateri se nismo pozabl na tvoje izjave o Shumiju !!!! Prav ti je ..........ocitno se nisi nic naucu !!!!
car_alonso
11. 05. 2009 10.49
pomoje je bil oguljofan na zelo prefinjen način... ampak to je pač njegova usoda in v tem je najbolši:)
supreme@mail386.com
11. 05. 2009 10.45
Barrichello bo spet skoz padu !!!!
459261
11. 05. 2009 10.14
točno tako,ross brown ne zna drugače kot z goljufijo,to je delal od nekdaj,je pa res,da je to ena od treh baričelovih dirk,ki mu leži,zato je vedno pomočnik.
georgep
11. 05. 2009 10.05
Zgodovina se ponavlja! ;-)