Šport

Dvojna slovenska zmaga

Ljubljana, 28. 10. 2007 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Acroni Jesenice so v gosteh premagale Albo Volan, ZM Olimpija pa je slavila v domačem Tivoliju.

"Bo padla še Alba, s čemer se bo nadaljeval uspešen niz nastopov jeseniških hokejistov v zadnjem obdobju?" so se spraševali navijači rdečih, ki jih je bilo na tekmi v Szekesfehervarju le za vzorec, preostali pa so izid spremljali doma in čakali na sedmo zaporedno jeseniško zmago.

Železarji so se spet veselili.
Železarji so se spet veselili. FOTO: POP TV

Gorenjci so na Madžarsko odpotovali že v soboto, saj so želeli biti povsem pripravljeni na pomemben obračun s starimi znanci, ki se jim forma vzpenja. In domačini so tokrat nekoliko presenetili, kajti njihova igra je bila bolj napadalna, kot doslej, razlog pa je bila tudi glasna množica, ki je v domači dvorani še kako glasna. Toda uvodni pritisk so železarji vzdržali, čeprav so nastopili brez poškodovanih Dejana Varla in Dereka Bekarja, v vratih pa je dobil priložnost Andrej Hočevar, kajti Robertu Kristanu je trener Kim Collins namenil nekaj počitka.

Hočevar je bil v vratih sila zanesljiv, tako kot tudi vratar Budai v domači vrsti, najbolj pa se je izkazal v 13. minuti, ko je bil uspešnejši od Paula Healeya, ki se je ob igralcu manj sam znašel pred njegovim golom. V drugi tretjini je bila slika sila podobna, tempo bil na visokem nivoju, priložnosti so se vrstile na obeh straneh, a sta bila vratarja še vedno najboljša na ledeni ploskvi in obetalo se je zanimivih zadnjih dvajset minut.

Te so Madžari začeli zelo ofenzivno, nekajkrat preizkusili Hočevarjeve sposobnosti, a se jeseniški čuvaj mreže ni pustil ukaniti. Očitno je uvodna ofenziva, ki Madžarom ni prinesla tako želenega zadetka, domačim pobrala ogromno moči, to pa so telesno izjemno pripravljeni hokejisti Acroni Jesenic znali izkoristiti in v zadnjem delu tekme dodobra napolnili domačo mrežo, in s tem utišali domače navijače, ki so po tekmi na led metali vse kar jim je prišlo pod roke, železarjem pa je zaploskala peščica navijačev, katerim se je pot na Madžarsko več kot obrestovala.

Naslednji nasprotnik Jeseničanov bodo že v torek lanski prvaki iz Salzburga.
-------------------------------------------------------------------------------------

Alba Volan - Acroni Jesenice 0:4 (0:0, 0:0, 0:4)
Mestna dvorana
, gledalcev 2000.
Sodniki: Červenak (Češka), Neuwirth, Riener (oba Avstrija).
strelci: 0:1 Healey (Strömberg, Vidmar, 46.), 0:2 Žagar (Manfreda, Vidmar, 48.), 0:3 Hafner (Vidmar, 52.), 0:4 Healey (Strömberg, 60.)
Kazenske minute: Alba Volan 10, Acroni Jesenice 12.

----------------------------------------------------------------------------------

Zmaji stežka do točk

Olimpija je v Tivoliju premagala Linz.
Olimpija je v Tivoliju premagala Linz. FOTO: 24ur.com

Ljubljančani so po treh porazih krvavo potrebovali novi točki. Tudi zato so se v ljubljanskem klubu odločili, da gledalce privabijo z brezplačnim vstopom na zahodno tribuno, ta poteza pa se je lepo obrestovala, saj so ljubitelji hokeja do vrha napolnili dvorano Tivoli.

Kljub množici obiskovalcev je bilo vzdušje v začetnem delu bolj gledališko, a so ga kmalu ogreli domači hokejisti. Z borbeno igro so se spopadli z moštvom, ki si je delilo drugo mesto na lestvici. Prvič so napadi zeleno-belih obrodili sadove v šesti minuti, ko je hitro akcijo kronal izkušeni Dejan Kontrec z natančnim strelom z leve strani. Olimpija ni popuščala, v vratih pa je imela spet razpoloženega Alexa Westlunda, ki je odbijal nevarnejše poskuse tekmecev. Ob koncu prve številčne prednosti so se domači spet veselili: Greg Kužnik je z močnim strelom po sredini matiral vratarja Linza Jurgena Penkerja. Linz je bil nevarnejši ob izteku tretjine, toda Westlund je ohranil ničlo na ljubljanski strani semaforja.

Druga tretjina je bila v znamenju gostov, ne nazadnje tudi zaradi številčnih prednosti. V prvih osmih minutah so imeli Ljubljančani kar šest minut enega igralca na klopi za kaznovane. Pri prvih dveh številčnih prednostih so še zdržali in se ubranili, pri tretji pa je Linz vendarle znižal, ko je Robert Shearer iz bližine potisnil plošček v domačo mrežo. V nadaljevanju so vendarle tudi hokejisti Olimpije dočakali "power play", a ga niso izkoristili, nevarnejši pa so bili nato v obdobju med 33. in 35. minuto, ko so imeli spet moža manj na ledu. Nik Zupančič, Tomaž Vnuk in Ryan Jardine so poskrbeli, da je imel vratar gostov ob njihovih prodorih polne roke dela. Na drugi strani pa se je z nekaj odličnimi posredovanji izkazal tudi domači čuvaj mreže Westlund.

Domači so odločno začeli zadnjo tretjino, Ralph Intranuovo je imel že takoj na začetku lepo priložnost, a je streljal čez gol. Izjemno možnost za povišanje pa so zeleno-beli zapravili v 49. in 50. minuti, ko so imeli kar minuto in 38 sekund na ledu dva igralca več, vendar niso sestavili niti ene nevarnejše akcije. Oddahnili pa so si lahko pet minut pozneje, ko je, takrat z enim igralcem več, spretni Matej Hočevar v drugem poskusu matiral Penkerja in povišal na 3:1. To pa je pomenilo tudi odločitev o zmagovalcu, saj so po tretjem golu Ljubljančani povsem zagospodarili na ledu, Intranuovo in Kontrec pa bi lahko v zadnji minuti še povišala zmago.

-----------------------------------------------------------------------------------
ZM Olimpija - Black Wings Linz 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)

Dvorana Tivoli, gledalcev 4500, sodniki: Berneker, Hofer, Peiskav (vsi Avstrija).
Strelci: 1:0 Kontrec (Corupe, Jardine, 6.), 2:0 Kužnik (Zupančič, Mitchell, 12.), 2:1 Shearer (Salfi, Leahi, 28.), 3:1 Hočevar (Intranuovo, Vnuk, 54.).
Kazenske minute: ZM Olimpija 12, Black Wings Linz 16.

---------------------------------------------------------------------------------------
Ostali izidi:
Innsbruck - Vienna Capitals 3:2 (1:0, 0:2, 1:0; 1:0) kazenski streli
VSV Beljak - KAC Celovec 3:2 (0:0, 1:1, 1:1; 1:0) kazenski streli Red Bull Salzburg - Graz 99ers 2:3 (0:1, 2:1, 0:0; 0:1) podaljšek


SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stebo@siol.net
29. 10. 2007 09.40
Odlično to! Še olimpija je zmagala v Podgorici! Zares bleščeč teden!
vwpassat2000@email.si
29. 10. 2007 07.08
a moj post ste pa spet zbrisali a ?
Darth Sidious
29. 10. 2007 04.12
Super novice za slovenski hokej. Pa še Kopitar je gol dal. Te fante je treba podpirat, ne pa falirane fuzbalerje...
DarthRevan
29. 10. 2007 01.36
Še drugi shutout za Jesenice; pa prvi za Hočevarja. Dobro to. V torek se pa vidimo na Ledarski 4, al?
CezDrnInStrn
28. 10. 2007 23.55
Bravo naši,sploh pa Jesenice!Albe smo se bali,ker je boljša in boljša!Bravo pa tudi Žabarskim upokojencem,za dobro oceno Slovencev v ligi!Zmage so sladke ane? :)))