Šport

Clijstersova prevzela 1. mesto

Melbourne, 25. 01. 2006 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na prvem letošnjem teniškem turnirju za veliki slam v Melbournu sta znana polfinalna para v obeh konkurencah.

Kim Clijsters se bo v polfinalu pomerila z Amelie Mauresmo
Kim Clijsters se bo v polfinalu pomerila z Amelie Mauresmo FOTO: Reuters

Pri moških sta se Ciprčanu Marcosu Baghdatisu in Argentincu Davidu Nalbandianu, ki sta si status polfinalistov zagotovila že v torek, pridružila Švicar Roger Federer in Nemec Nicolas Kiefer, pri dekletih pa je drugi par Amelie Mauresmo (Fra/3) - Kim Clijsters (Bel/2). V prvem se bosta pomerili Justine Henin-Hardenne (Bel/8) ter Marija Šarapova (Rus/4). Clijstersova je z zmago proti Švicarki Martini Hingis prevzela tudi prvo mesto na računalniški lestvici.

Roger Federer je prvi favorit za zmago
Roger Federer je prvi favorit za zmago FOTO: Reuters

Prvi favorit za zmago, šestkratni zmagovalec grand slamov, Roger Federer je uspešno prestal drugo zaporedno dramo na osrednjem igrišču melbournskega parka. Potem ko se je v osmini finala proti Nemcu Tommyju Haasu rešil v petih nizih, je bil dvoboj z Rusom Nikolajom Davidenkom še za odtenek bolj negotov. Čeprav je Federer zmagal v štirih nizih, so malenkosti oziroma trenutni navdih odločili zmagovalca. Na koncu je Švicar osvojil zgolj pet točk več kot Rus (144:139), napravil pa je celo več neizsiljenih napak (52:48).

Štiriindvajsetletni Davidenko, peti nosilec, bo še dolgo objokaval zamujene priložnosti v tretjem nizu, potem ko sta si igralca enakomerno razdelila prva dva. Imel je kar pet žogic za niz - dve na svoj servis pri izidu 6:5 in tri v trinajsti igri, vendar jih ni izkoristil, tako da je Federer na koncu dobil tretji niz z 9:7 v podaljšani igri ter četrtega s 7:5 prav tako v "tie-breaku".

Federer se bo v polfinalu pomeril z enaindvajsetim nosilcem Nicolasom Kieferjem, ki je porabil skoraj pet ur - zadnji, peti niz je trajal kar 96 minut -, da je ugnal Francoza Sebastiena Grosjeana s 6:3, 0:6, 6:4, 6:7 in 8:6. Kiefer se je znova predstavil kot "grdi raček" v teniškem cirkusu, saj je prejel več opozoril zaradi nespodobnega besedičenja in obnašanja.

Vrhunec je bila dvanajsta igra petega niza. Pri rezultatu 40:30 je Grosjean zadel mrežo, Kiefer pa je lopar zalučal preko mreže v smer francoskega igralca. Ta je najprej od glavnega sodnika Carlosa Bernardesa in nato celo od grand slam "supevisorja" Mika Morrisseyja zahteval ponovitev točke, vendar je bil neuslišan. Grosjean je sicer osvojil to igro, ne pa naslednje.

Martina Hingis je zadovoljna s svojimi nastopi
Martina Hingis je zadovoljna s svojimi nastopi FOTO: Reuters

Zgodbo dneva sta spisali Kim Clijsters in Martina Hingis. Z zmago v treh nizih (6:3, 2:6, 6:4) je Clijstersova preprečila senzacionalni "comeback" trikratne zmagovalke odprtega prvenstva Avstralije in si hkrati zagotovila prvo mesto na svetu. Kljub porazu je bila Švicarka zelo zgovorna in vesela.

"Moram biti ponosna nase. Nemogoče je pričakovati same zmage po tako dolgi odsotnosti. V teh dneh sem spoznala, koliko mi manjka do samega vrha in poraz s Kim mi je dal dodaten zagon. Moram še več in trše trenirati, pa mislim, da se lahko znova vrnem na sam vrh. Največja razlika, ki sem jo opazila v primerjavi s preteklim obdobjem, je hitrost. Zdaj je ta postala ključni faktor v tenisu," je dejala Hingisova, ki je na grand slamu nazadnje igrala leta 2002. Clijstersova se bo v polfinalu pomerila z Amelie Mauresmo, ki je brez težav premagala Švicarko Patty Schnyder s 6:3 in 6:0.

Srebotnikova gre domov

V polfinalu pa se je končala pravljica Katarine Srebotnik. Velenjčanka je morala v paru z Japonko Šinobe Asagoe priznati premoč Kitajkama Zi Yan in Jie Zheng, ki sta zmagali s 6:2 in 7:6.

Katarina Srebotnik je klonila v polfinalu ženskih dvojic
Katarina Srebotnik je klonila v polfinalu ženskih dvojic FOTO: Reuters

Navkljub porazu se bo Srebotnikova zadovoljno odpravila v Tokio na naslednji turnir WTA, saj je z uvrstitvijo v polfinale presegla načrte in dosedanji najvišji dosežek v Melbournu (četrtfinale leta 2002) ter hkrati spoznala, da z izkušeno, tridesetletno Japonko sodita med najboljše dvojice na svetu.