Šport

Brez težav v polfinale

Goeteborg, 09. 08. 2006 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Matic Osovnikar si je s tretjim mestom v svoji skupini pritekel polfinale v teku na 200 m.

Škofjeločan je tretji dan 19. atletskega evropskega prvenstva v švedskem Goeteborgu v drugem krogu teka na 200 m s časom 20,85 sekunde osvojil tretje mesto v svoji skupini in se uvrstil v polfinale, ki bo v četrtek ob 19.15.

Matic je v odlični formi
Matic je v odlični formi FOTO: Reuters

Osovnikar je tekel v zelo hitri četrtfinalni skupini, saj je prvak na 100 m, Francis Obikwelu iz Portugalske, zmagal z 20,58, kar je bil celo najboljši čas med vsemi. Osovnikar si je lažje od pričakovanj zagotovil mesto med prvo četverico v skupini, ki bo imela še priložnost za dokazovanje. "Moj cilj je finale. Vesel sem, da sem se brez večjih težav uvrstil v polfinale, saj sem že v zavoju videl, da sem hiter. Kljub temu sem porabil precej moči v finišu, na kar pa sem bil pripravljen. Imel sem šesti tek v treh dnevih in noge niso več tako elastične, da bi lahko tekel sproščeno. Poleg tega je bila skupina zelo hitra. Želim se kar najbolje spočiti in v četrtek bom videl, koliko moči mi je še ostalo," je po četrtfinalu dejal Osovnikar. Dan po osvojitvi brona v teku na 100 m je v dopoldanskih kvalifikacijah na dvakrat daljši razdalji zelo slabo začel in je predvsem v zavoju zaostal za tekmeci, ki jih je ulovil in prehitel šele v ciljni ravnini. V šesti skupini je zasedel drugo mesto in se s 16. izidom uvrstil v nadaljevanje. "V prvih 100 metrih sem bil zelo počasen in sem se moral v drugem delu potruditi, da sem pridobil hitrost za uspešen nastop. Bil sem na osmi progi in v prvem delu nisem videl tekmecev. Poleg tega se mi je poznala utrujenost po nekaj zaporednih tekih na 100 m. Včeraj sem po vseh obveznostih v hotelu z reprezentanco in družino ter prijatelji nazdravil svojemu uspehu in šel spat, vendar sem zaspal šele ob treh zjutraj. Manjkalo mi je spanja," je pojasnil Osovnikar.

Obtičali v polfinalu

Slovenski atletinji Merlene Ottey (11,44) in Pija Tajnikar (11,66) sta v polfinalu teka na 100 metrov izpadli iz nadaljnjega tekmovanja. Ljubljančanka Pia Tajnikar je v drugi skupini zasedla zadnje, osmo mesto (11,61) in s 15. časom končala nastop v tej disciplini, 46-letna Merlene Ottey pa je za mesto zgrešila finale. V prvi skupini je bila peta (11,41), skupno pa deseta.

Otteyjeva je po skoraj dveletnem premoru zaradi poškodbe svoj prvi nastop na EP končala v polfinalu
Otteyjeva je po skoraj dveletnem premoru zaradi poškodbe svoj prvi nastop na EP končala v polfinalu FOTO: Reuters

Otteyjeva je po skoraj dveletnem premoru zaradi poškodbe svoj prvi nastop na EP končala v polfinalu, kjer je nastope na 100 m zaključila tudi Tajnikarjeva, debitantka na velikih tekmah, ki pa jo čaka še tek na pol stadionskega kroga. "Pred polfinalom sem pričakovala uvrstitev od tretjega do šestega mesta, na koncu pa sem finale zgrešila za mesto. Startala sem izjemno dobro in bila v lepem položaju še 70 metrov pred ciljem, nato pa se mi je poznalo, da mi manjka vadbe. Nisem nezadovoljna, saj po OI v Atenah, ker sem se poškodovala v polfinalu na 200 m, do te sezone nisem nastopala. Letos sem normalno trenirala le zadnji mesec pred EP, pred tem pa sem imela veliko težav s poškodbami tetiv. Zato na tem EP, mojem prvem v karieri, nisem imela posebnih ciljev in sem nastopala povsem neobremenjena. Sem zadovoljna, to je lep obet za prihodnjo sezono in upam, da bom lahko še tekmovala tudi na OI leta 2008 v Pekingu," je dejala Otteyjeva, ki je na velikih tekmovanjih doslej osvojila 35 odličij, od leta 1980, ko tekmuje na najvišji ravni, pa je se je poškodovana le na OI v Atenah.

Pet let po prvem nastopu Otteyjeve v najmočnejši svetovni konkurenci se je rodila Tajnikarjeva, ki je tokrat prvič nastopila na velikem članskem tekmovanju. "Nastop na 100 m sem končala v polfinalu. Upam, da bom dober rezultat in še hitrejši tek zmogla na 200 m. Dan pred polfinalom sem se lažje zastrupila s hrano in ob pomoči zdravnika reprezentance Rastka Stoka in trenerja Srđana Đorđevića nastopila, vendar sem že takoj po začetku znova čutila bolečine in zato mi ni uspelo, da bi izboljšala osebni rekord, kar je bil moj cilj," je pojasnila Tajnikarjeva.

Kozmus v finalu
Primož Kozmus
Primož Kozmus FOTO: POP TV

Brežičan Primož Kozmus je v kvalifikacijah meta kladiva v svoji skupini zasedel peto mesto in skupno osmo (75,90 m) ter bo v petek nastopil v finalu. Slovenski rekorder je v prvi seriji ostal brez rezultata, saj se je v krogu za izmet preveč nagnil in je celo padel. V drugem poskusu je orodje vrgel 74,64 metra, vendar to tedaj še ni bilo dovolj za finale, saj je bil 13., dosegel pa je prav tako daljavo kot dvanajstouvrščeni Slovak Miloslav Konopka, vendar je ta imel veljaven prvi poskus. Odločala je zadnja, tretja kvalifikacijska serija, v kateri pa je bil Kozmus bolj prepričljiv in je s 75,90 metra napredoval na peto mesto in si je tedaj že zagotovil boj za odličja. "V prvi seriji sem napravil tehnično napako in se nisem mogel več rešiti. Nato sem bil kar malce nervozen, saj sem načrtoval uspešen met že v prvi seriji, po kateri mi ne bi bilo treba metati na vso moč. V drugi seriji sem vrgel premalo in šele v tretjem poskusu se mi je odvalilo breme s srca. Pred odhodom na EP sem doma vrgel 77,5 metra in to sem nameraval tudi v kvalifikacijah. Na srečo so tudi ostali metali krajše in za visoko mesto v kvalifikacijah ni bila potrebna velika daljava. Danes me čaka še en trening, naslednji dan počitek in nato upam, da bom v petek na tekmi uspešno in daleč vrgel vsaj enkrat," je povedal Kozmus, ki je letos po dvajsetmesečni odsotnosti zaradi poškodbe drugič v karieri vrgel kladivo prek 80 metrov in je z 80,34 metra osmi na evropski lestvici sezone v tej disciplini. Pred poškodbo je bil peti in šesti na SP in na OI.

Buč končal z nastopi

Že po tretjem krogu sem imel težave, vendar sem se držal vodilne skupine. Nato v zadnjem delu enostavno nisem imel dovolj moči. V zadnjih štirih tednih sem dobro treniral, imel kontrolni čas na 1500 m 3:47, zato sem bil prepričan, da bi lahko tekel 8:25, kar bi bilo dovolj za finale. Očitno pa sem imel preveč premorov med treningi zaradi poškodbe tetive v gležnju, ki se mi vleče od decembra lani Boštjan Buč

Na 3000 m zapreke je Mislinjčan Boštjan Buč v polfinalu v drugi skupini zasedel zadnje, 13. mesto (9:13,90) in z zadnjim, 25. časom predtekov končal svoje nastope na EP. Buč je prvi krog začel v ozadju, nato pa je po drugem krogu že prišel takoj za najboljše in v ospredju imel možnost za preboj v finale. Tri kroge pred koncem pa je nenadoma povsem popustil, v nekaj korakih zaostal za vsemi ter končal kot zadnji daleč od uvrstitve med 12 najboljših.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.