Tujina

V razbitinah ladje iz 19. stoletja našli zaprte steklenice šampanjca

Stockholm, 27. 07. 2024 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V globinah Baltskega morja so potapljači našli razbitine ladje iz 19. stoletja. Med potopom ob švedski obali so naleteli na ladjo, v notranjosti pa so našli veliko količino steklenic šampanjca in mineralne vode, za katero so verjeli, da ima zdravilno moč, stekleničijo pa jo še danes. S pomočjo zgodovinarjev je ekipa potapljačev izvedela, da je ladja tam potopljena ležala okoli 170 let.

Zasebna skupina potapljačev ekipe Baltictech, ki išče ladijske razbitine v Baltskem morju, je v začetku julija med pregledovanjem zanimivih točk približno 37 kilometrov južno od otoka Öland odkrila ladjo. Približno 58 metrov globoko so ob švedski obali odkrili razbitine stare jadrnice, ki je bila še vedno dobro založena s porcelanom in približno 100 steklenicami šampanjca ter mineralne vode. Na steklenicah je bila odtisnjena tudi blagovna znamka mineralne vode Selters, za katero so takrat verjeli, da ima zdravilne moči. Blagovna znamka šampanjca še ni določena.

Vodja ekipe Tomasz Stachura je povedal, da bi bilo lahko dragoceno blago takrat na poti na kraljevo mizo v Stockholmu ali v rezidenco ruskega carja v Sankt Peterburgu, ladja je namreč potonila v drugi polovici 19. stoletja. Potapljači so s potopom že zaključili, dva od njih pa sta se po dveh urah ponovno potopila in ostalim sporočila novico o svoji najdbi. 

Stachura je posnel že na tisoče podvodnih fotografij razbitin v Baltskem morju, kljub temu pa je bila ta najdba drugačna, je dejal in pojasnil, da je bilo na ladji najdenih približno 100 steklenic. "Potapljam se že 40 let in pogosto se zgodi, da v razbitini najdemo steklenico ali dve, da smo jih odkrili toliko, pa je zame prvič," je Stachura povedal za agencijo AP. Je pa bila najdba po njegovih besedah naključje, kajti del, na katerem so našli razbitine, prečesavajo že leta. "Iz čiste radovednosti smo preverjali nove točke, ki smo jih zbirali že leta, in takrat sva naletela na to razbitino," je povedal Stachura in dodal, da niso pričakovali, da bodo našli kaj pomembnega, na začetku pa sta celo oklevala, ali naj se sploh potopita. 

Najdenega blaga je bilo v razbitini toliko, da sprva niso mogli oceniti, za koliko steklenic sploh gre. Vse je najbolj presenetil šampanjec, a je več o zgodovini plovila razkrila voda, ki so jo našli. Bila je v zapečatenih glinenih steklenicah z oznako Selters, nemško blagovno znamko, ki je bila v 19. stoletju zelo cenjena, pogosto rezervirana za kraljeve družine in je veljala skoraj za zdravilno, so zapisali pri APju. Voda je izvirala iz istoimenskega mineralnega izvira v mestu Selters v osrednji nemški zvezni deželi Hessen, ta pa se stekleniči že več kot 800 let.

 

"Uspelo nam je fotografirati blagovno znamko, odtisnjeno na glineni steklenici, za katero se je izkazalo, da je iz nemškega podjetja Selters, ki jo proizvaja še danes," je povedal potapljač in podvodni snemalec Marek Cacaj. Po navedbah spletne strani Baltictech je bila njena vrednost tako dragocena, da je transporte spremljala policija.

"Zaradi oblike in s pomočjo zgodovinarjev vemo, da je bila najdena pošiljka izdelana med letoma 1850 in 1867. Zanimivo je, da še vedno obstaja tudi tovarna keramike, v kateri je bila voda ustekleničena, z njo smo v stiku, da bi izvedeli več podrobnosti," so še zapisali. O svoji najdbi so potapljači obvestili švedske oblasti, transport tekočin pa bi lahko zaradi upravnih omejitev trajal še kar nekaj časa.

"Tam so steklenice ležale 170 let, zato naj tam odležijo še eno leto in imeli bomo čas, da se bolje pripravimo na operacijo," je povedal Stachura.

Njegova ekipa zdaj sodeluje z nizozemskim podjetjem za pomorske podatke MARIS, švedsko univerzo Södertörn in profesorjem Johanom Rönnbyjem, ki nadzira švedske podvodne raziskave, da bi pripravila smernice za prihodnje raziskovanje razbitine.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mr.poper
28. 07. 2024 10.11
Časovna kapsula ali v čem je razlika 170 let starega šampanjca, to bo izziv preizkuševalcev vin ,da ocenijo vpliv morske globine in kaj se je z leti spremenilo oz. dogajalo z penino .
ArkaMast
27. 07. 2024 21.50
+1
Ful noro. Lepa najdba. Če je pa še užiten, ali morda celo prijeten za ustno votlino, .... mmmm... če je?
Nightingale
27. 07. 2024 21.28
-1
Tak šampanjec je samo za v snobovske vitrine. Nevintage šampanjce lahko hranimo neodprte praviloma tri do štiri leta, vintage cuvée pa pet do deset let. Šampanjec se bo s staranjem spreminjal – večina bo postala globlje, zlate barve in izgubila nekaj mehurčkov...
Ramzess
27. 07. 2024 19.42
-2
Vseeno manjka podatek koliko je celih in koliko razbitih, vseeno če so zaprte.
Uporabnik1888402
27. 07. 2024 18.34
+1
Pluta zdrzala?
bohinj je zakon
27. 07. 2024 17.48
+1
Vsak, ki se ukvarja z potapljanjem.............si želi, da se kaj takega prav njemu zgodi. Toda.......nismo vsi "lovci" na tovrstne zaklade. Po naključju pa se to ne zgodi.
brabusednet
27. 07. 2024 17.39
+7
Že zbirajo kupce za penino.
Lojze Biber
27. 07. 2024 19.41
+1
btbslo
27. 07. 2024 17.23
+9
Uf, ta bo pa drag
ddolores
27. 07. 2024 17.16
-1
So našli neodprte steklenice šampanjca - verjetno bi morale biti odprte!
flojdi
27. 07. 2024 18.20
-1