Tujina

V objektiv ujeli kar dve ogroženi sredozemski medvedjici

Tirana, 05. 04. 2023 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Iz Albanije prihajajo novi posnetki ogrožene sredozemske medvedjice. V objektiv v nacionalnem parku Karaburun-Sazan so ujeli kar dve medvedjici.

V nacionalnem parku Karaburun-Sazan v Albaniji že več let spremljajo prisotnost ogrožene vrste.  Medvedjicam nastavljajo t. i. foto pasti, s pomočjo katerih so zabeležili prisotnost dveh samic. Nacionalni park Karaburun-Sazan je skoraj povsem nenaseljeno območje na jugu Albanije, zato bi lahko bilo primerno domovanje za to redko vrsto, je pojasnil biolog inštituta Plavi svijet Grgur Pleslić. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O tem, da so v Albaniji 'med kosilom' posneli razigrano skoraj izumrlo sredozemsko medvedjico, smo poročali že lani. Zdaj pa sta se v objektiv ujeli še dve medvedjici in poskrbeli za navdušenje v nacionalnem parku.  

Kot poroča Slobodna Dalamacija, je namreč svetovna populacija te vrste sestavljena iz zgolj 800 živali, razglašena je za ogroženo.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. FOTO: Shutterstock

Sredozemska medvedjica je bila nekoč vrsta, ki je s svojo prisotnostjo razveseljevala tudi na sosednjem Hrvaškem, predvsem na območjih okoli otoka Vis, na Biševem, kjer je po tej vrsti poimenovana celo znamenita jama Medvjedja špilja, a je tudi tam že pred časom povsem izginila. Skoraj povsem so jih namreč iztrebili ribiči, saj so jim kradli ribe in uničevali ribiške mreže. O tem, da bi naj videli primerek, so sicer poročali predlani z otoka Vira in Pule, a posnetka, ki bi to potrdil, mimoidočim ni uspelo narediti.  

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rodion Raskolnikov
05. 04. 2023 16.11
-3
Škodljive živali, Hrvati so naredili prav. Kdor ima s tem težave, naj gre v zoo gledat tjulne, ni neke dramtične razlike.
Rožice so zacvetele
05. 04. 2023 12.02
+5
Ja, zopet je človek kriv za izumiranje živali, povsod po svetu je enako. Ne zavedamo se, da mora veriga živali, predvsem prehrambena, obstajati. Če temu ne bo tako, bo šlo izumiranje naprej, ker živali ne bodo imele hrane. Zelo malo je namreč živalskih vrst, ki nimajo naravnih sovražnikov, oz., niso na jedilniku nobene živali.
brabusednet
05. 04. 2023 12.00
+8
No Albanci še niso pregnali teh živali,kot Hrvati.Menim pa,da bo tudi tam turizem več vreden,kot te živali.Saj na Hrvaškem poleti ni kotička,kjer bi take živali imele mir.Hrvatov se pa tako polovica od turizma živi.
Exile
05. 04. 2023 11.58
-5
ne štekam... iztrebili ribiči, ker so jim uničevali ribiške mreže.. kaaaj ?