Tujina

V ruskih napadih na Lvov, več kot 1000 km stran od fronte, umrlo več ljudi

Kijev, 04. 09. 2024 08.00 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusija je ponoči izvedla nove napade na Ukrajino, med drugim na mesto Lvov na zahodu države, kjer je bilo po navedbah notranjega ministra Igorja Klimenka ubitih najmanj sedem ljudje, več deset pa ranjenih. Lvovu, ki leži več kot 1000 kilometrov od fronte, je vojna doslej v primerjavi z nekaterimi drugimi deli Ukrajine v večji meri prizanesla.

 

Sprva je guverner regije Lvov Maksim Kozicki sporočil, da so bili v napadu ubiti trije ljudje, vključno s 14-letnico, med ranjenimi, ki jih je bilo prvotno najmanj 25, pa da je pet otrok. Po besedah župana mesta Andrija Sadovija je več stanovanjskih stavb po napadu zagorelo, dve šoli pa bosta danes ostali zaprti.

Kasneje je notranji minister Igor Klimenko na Telegramu sporočil, da je mrtvih več. "V Lvovu je umrlo sedem ljudi, med njimi trije otroci," je zapisal. Po podatkih tožilstva je bilo ranjenih 40 ljudi.

Zelenski: Ruska stran bo plačala

Predsednik Volodimir Zelenski je napad obsodil kot terorističen in zagrozil, da bo ruska stran zanj plačala. Ob tem je zahodne zaveznice vnovič pozval, naj Ukrajini zagotovijo orožje dolgega dosega.

Lvovu, ki leži več kot 1000 kilometrov od fronte, je vojna doslej v primerjavi z nekaterimi drugimi deli Ukrajine v večji meri prizanesla. V ruskih napadih je bila sicer doslej že večkrat poškodovana energetska infrastruktura v regiji, napadi tako z droni kot raketami pa so že večkrat terjali smrtne žrtve v mestu.

Zgodaj zjutraj je bilo po poročanju britanskega BBC eksplozije slišati tudi nad Kijevom, kjer so zračno obrambo uporabili proti ruskim raketam.

Rusija je ponoči med drugim napadla tudi osrednji del Ukrajine, kjer iz mesta Krivi Rog poročajo o najmanj petih ranjenih.

Pred tem je bilo v torek v enem najhujših posamičnih napadov od začetka ruske agresije v Poltavi v osrednji Ukrajini ubitih najmanj 51 ljudi, še več kot 200 pa ranjenih. Tarča napada z dvema balističnima raketama je bil vojaški inštitut.