Tujina

V gorah jo je pičila strupenjača, po skoraj tednu dni so jo našli živo

Kosciuszko, 27. 10. 2024 16.22 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred šestimi dnevi je fotografinja Loviosa Sjöberg izginila v odročnih gorah avstralske zvezne države Novi Južni Wales. Po skoraj tednu dni iskanja so žensko naposled vendarle našli živo, a z rano, ki so jo morali nujno oskrbeti, še preden so jo prepeljali v bolnišnico. Štiri dni pred njenim odkritjem naj bi jo namreč pičil bronasti glavež.

48-letna fotografinja Loviosa Sjöberg je po poročanju BBC-ja redna obiskovalka avstralskega nacionalnega parka Kosciuszko, kjer fotografira v okviru projekta, ki dokumentira divje konje v gorah. A kot je sporočila policija, so s fotografinjo po odhodu na nedavno pustolovščino nazadnje govorili 8. oktobra.

Strah za njeno varnost je še dodatno narasel, ko je podjetje za izposojo avtomobilov sporočilo, da Sjöbergova avtomobila ni vrnila ter da z njo ne morejo vzpostaviti stika. Kmalu za tem so našli njeno najeto vozilo, a nje v okolici ni bilo.

Strupeni bronasti glavež
Strupeni bronasti glavež FOTO: Shutterstock

Policija Novega Južnega Walesa je 21. oktobra javnost pozvala, naj pomaga najti pogrešano žensko. Začela se je obsežna iskalna akcija, v kateri so sodelovali gasilci, enote s psi, čuvaji parkov in helikopter. A pogrešane kljub vsem ekipam na terenu niso mogli najti. Temperature pa so se v okolici narodnega parka ponoči spustile tudi do 0 stopinj Celzija.

Sjöbergovo je naposled v nedeljo popoldne po lokalnem času našel uradnik službe za nacionalne parke in divje živali. Pogrešana se je nahajala na poti Nungar Creek pri Kiandri. A še preden so jo prepeljali v bolnišnico, je ženska nujno zdravniško oskrbo potrebovala že na terenu.

Štiri dni, preden so jo našli, naj bi jo namreč pičila kača. Po besedah fotografinje naj bi jo pičil bronasti glavež. "Na kraju so jo oskrbeli reševalci, nato pa so jo v stabilnem stanju odpeljali v okrožno bolnišnico Cooma," so sporočili s policije. Kot je za The Guardian povedal avstralski muzej, je strup te kače močno nevrotoksičen in brez hitre zdravniške oskrbe lahko tudi smrten.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SREBRNIBREG.
27. 10. 2024 17.28
Kačo ali žensko? Dandanes je ljudi bolj strah za živali kot človeka.