Tujina

V 30-urnem terorističnem napadu v Somaliji več deset mrtvih

Mogadiš, 21. 08. 2022 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Bitenc
Komentarji
4

V petek so oboroženi pripadniki islamistične militantne skupine Al Šabab napadli hotel Hayat v somalijski prestolnici Mogadiš, kjer se pogosto zadržujejo vladni uradniki in poslanci. Po 30 urah in več kot 30 mrtvih so somalijske varnostne sile uspele prevzeti nadzor, pri tem pa iz hotela rešile 106 talcev.

Napad islamistične skupine na hotel v somalijskem glavnem mestu Mogadiš se je začel z glasnimi eksplozijami, končal pa šele v nedeljo, nekaj minut po polnoči, je povedal policijski komisar Abdi Hassan Hijar. "Med napadom so naše varnostne sile iz zavzetega hotela rešile večje število ljudi, tudi žensk in otrok," je še dejal. Po navedbah portala Euronews je bilo s hotela rešenih 106 talcev. BBC poroča o 117 ranjenih.

Policisti so zaenkrat z informacijami skopi, zato še ni znano, koliko pripadnikov skupine Al Šabab je sodelovalo v napadu. Znano pa je, da so hotel zavzeli z dvema samomorilskima napadoma, dva člana skupine sta se z avtomobilom bombo zaletela v stavbo in tako ostalim pripadnikom skupine, ki so bili oboroženi z ročnimi granatami in puškami kalašnikov, omogočila vstop. Ob tem so prosto streljali po bližnjih osebah.

Spopadi med somalijskimi silami in pripadniki islamistične skupine so se sicer končali šele v nedeljo ob 9. uri zjutraj, kasneje pa so se pred močno poškodovano stavbo že začeli zbirati okoliški prebivalci. Policija je vse napadalce ubila, še poroča Euronews.

Islamistična skupina Al Šabab, povezana z Al Kaido, je že prevzela odgovornost za napad, ki je zadnji v vrsti mnogih. Po njihovih navedbah naj bi v napadu umrlo 40 ljudi. Skupina se pri svojih napadih osredotoča predvsem na kraje, ki jih obiskujejo visoki vladni uradniki.

Napad na hotel je prvi večji teroristični incident v Mogadišu, odkar je maja predsedniški položaj prevzel novi voditelj Hasan Šejk Mohamud

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je že obsodil napad. "Združeni narodi podpiramo prebivalce Somalije v njihovem boju proti terorizmu in prizadevanju za mir," je dejal. 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Balki36
21. 08. 2022 20.02
+0
Vojak na sliki oblecen se v bundo.....noro....somalija....40 do 50 stopinj....uniforma....bunda....pa povrh se metalna jakna iz metkov....pol pa mi jamramo zarad vrocine....pa to
SREBRNIBREG.
21. 08. 2022 19.15
+0
Proti komu so na vrsti sankcije?
einar blackstenius
21. 08. 2022 14.40
+3
kaj pa kaj ko se reveži južnokorejci utaplajajo v kletnih stanovanjih ob poplavah, ki jih oddajajo bogati južnokorejci? boste kaj napisali o protestih?
einar blackstenius
21. 08. 2022 14.38
+2
Koliko so jih kaj Saudijci pobili v Jemnu?