Tujina

Ustavno sodišče BiH razveljavilo volilni zakon Republike Srbske

Sarajevo, 19. 09. 2024 20.01 | Posodobljeno pred 13 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ustavno sodišče Bosne in Hercegovine je razveljavilo volilni zakon, ki ga je aprila sprejel parlament entitete Republike Srbske. Sodišče je v odločitvi, ki jo je objavilo tudi na svoji spletni strani, navedlo, da je zakon neustaven, ker prevzema pristojnosti državnih institucij.

Parlament Republike Srbske je na pobudo predsednika entitete Milorada Dodika aprila sprejel zakon, po katerem so organi entitete prevzeli pooblastila za izvedbo volitev, ki jih ima po veljavni volilni zakonodaji na državni ravni osrednja državna volilna komisija BiH. Zakon je v entiteti stopil v veljavo 17. julija.

Ustavno sodišče BiH je teden pozneje zakon začasno razveljavilo, danes pa je sprejelo končno odločitev.

Kot je ugotovilo, zakon ni v skladu z ustavo BiH in volilnim zakonom BiH, ker prevzema pristojnosti institucij BiH. Opozorilo je tudi, da v ustavi BiH ni določb, na podlagi katerih bi se lahko vzpostavila ustavnost zakona, ki ga je sprejela narodna skupščina Republike Srbske.

Ustavno sodišče BiH je še spomnilo, da volilni zakon BiH predstavlja odločbo institucij BiH, pa tudi, da entiteti po ustavi morata spoštovati te odločbe.

Dodik na volišču
Dodik na volišču FOTO: AP

Dodik je danes v odzivu na odločitev ustavnega sodišča po poročanju sarajevskega portala Klix.ba vztrajal, da je volilni zakon Republike Srbske skladen z ustavo. Napovedal je tudi, da bodo v entiteti ta "zakonski akt" upoštevali.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

patogen
19. 09. 2024 20.14
Srbi res ne morejo živeti v miru. Njihov izraženi ego jih sili, da ves čas iščejo pozornost in s tem filajo svoj ego. Ker pa je njihova realnost nepomembna in kruta, se enačijo z Rusi in s tem bildajo svojo pomembnost, da potešijo svoj ego. Dva oka v eni glavi.