Tujina

Umrl je Silvio Berlusconi

Rim, 12. 06. 2023 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.L., STA
Komentarji
0

V milanski bolnišnici San Raffaele je davi umrl nekdanji trikratni italijanski premier in medijski mogotec Silvio Berlusconi. 86-letni vodja vladne stranke Naprej Italija je dve leti bolehal za kronično levkemijo, zaradi katere je bil v zadnjih mesecih večkrat v bolnišnici. Pokopali ga bodo v sredo, pogreb z državniškimi častmi bo potekal v milanski katedrali. Ta dan bo razglašen za nacionalni dan žalovanja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Umrl je Silvio Berlusconi
    03:26
    Iz 24UR: Umrl je Silvio Berlusconi
  • Iz 24UR: Odzivi na Berlusconijevo smrt
    01:19
    Iz 24UR: Odzivi na Berlusconijevo smrt

Silvio Berlusconi, medijski mogotec, ki je zaznamoval italijansko politiko zadnjih treh desetletij, je umrl v milanski bolnišnici San Raffaelle, star 86 let. Po poročanju tiskovne agencije Ansa, ki je kot vir navedla vire blizu družini, so tam bili tudi njegov brat Paolo ter otroci Marina, Eleonora in Barbara. 

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi FOTO: AP

Berlusconi je bil v bolnišnici od petka, ko so sporočili, da so ga sprejeli zaradi rednih pregledov zaradi levkemije. V isti bolnišnici se je nazadnje zdravil 45 dni do 19. maja zaradi pljučnice, ki je bila posledica kronične levkemije. Takrat so tudi prvič sporočili, da se z omenjeno boleznijo bori že dve leti.

V zadnjih letih je bil Berlusconi večkrat v bolnišnici. Leta 2016 je prestal operacijo na odprtem srcu, tri leta kasneje pa je imel še operacijo na črevesju. Leta 1997 so mu operirali tumor na prostati. Leta 2021 je bil večkrat hospitaliziran tako zaradi težav s srcem kot zaradi covida-19 in zapletov po njem.

Pokopali ga bodo v sredo, pogreb z državniškimi častmi bo potekal v milanski katedrali. Že danes pa naj bi njegovo truplo prepeljali v njegovo vilo San Martino blizu Milana.

Milijarder, medijski mogotec, lastnik nogometnega kluba, politik

Za milijarderjem, ki je vodil desnosredinsko stranko Naprej Italija od njene ustanovitve leta 1994, sta dve desetletji prevlade v italijanski politiki, ko je doživljal vzpone in padce. Na politični sceni je vztrajal kljub starosti in težavam z zdravjem ter številnim aferam ter okoli 30 sodnim procesom. Ime si je ustvaril z izgradnjo medijskega imperija v začetku 90. let in kot lastnik nogometnega kluba AC Milan. 

V italijansko politiko je vstopil z zmago na volitvah leta 1994. Bil je eden najuspešnejših italijanskih politikov, edini, ki mu je po vojni uspelo na položaju predsednika italijanske vlade ostati celoten petletni mandat med letoma 2001 in 2006. Prvič je bil sicer premier že med letoma 1994 in 1995, na položaj pa se je po vmesni vladavini levice s svojim Ljudstvom svobode znova povzpel leta 2008, kjer je zdržal dobra tri leta.

Imel je široko podporo, saj so številni verjeli njegovi podobi malega človeka, ki se je povzpel s trdim delom in iznajdljivostjo. Italijani so tako dolgo po tihem prikimavali energiji in "poskočnosti" politika, ki se je tudi kot premier podil za mladimi ženskami, celo mladoletnicami, in s številnimi žgečkljivimi škandali skrbel za muzanje tudi na mednarodni sceni. Odnesla ga je šele nezaupnica leta 2011, ko je bila Italija "težek evropski bolnik", tako domača kot evropska javnost pa sta zahtevali spremembe. 

Berlusconi se je za nekaj časa umaknil, a se nato spet vrnil. Leta 2013 je bil izvoljen za senatorja, uspeh je ponovil leta 2022, vmes pa prenovil in "oživil" svoje stranko Naprej Italija. Dejstvo, da je bil prav v tem času obsojen zaradi korupcije in je imel celo nekajletno prepoved zasedanja javnih funkcij, je njegovi politični karieri škodovalo manj, kot bi pričakovali. 

V starosti zbolel za krvnim rakom

Kronična mielomonocitna levkemija, za katero je Berlusconi bolehal, je krvni rak, ki se običajno pojavi v starosti in se lahko kaže v različnih oblikah, pri katerih prevladujeta anemija in nevtropenija (zmanjšanje števila belih krvničk) ali proliferativna oblika z velikim številom belih krvničk. Edina možnost zdravljenja je presaditev matičnih celic zdravega darovalca. Zdravljenje je na voljo, ampak ga je zaradi visoke starosti večine bolnikov v številnih primerih težko izvesti.

V zadnjih letih je bil Berlusconi večkrat v bolnišnici. Leta 2016 je prestal operacijo na odprtem srcu, tri leta kasneje pa je imel še operacijo na črevesju. Leta 1997 so mu operirali tumor na prostati. Leta 2021 je bil večkrat hospitaliziran tako zaradi težav s srcem kot zaradi covida-19 in zapletov po njem.