Tujina

Tajfun Šanšan pustoši po Japonski, evakuiranih več milijonov ljudi

Tokio, 29. 08. 2024 11.23 | Posodobljeno pred 15 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
M.S., STA
Komentarji
4

Tajfun Šanšan je z močnimi sunki vetra in obilnimi padavinami dosegel jugozahodno obalo Japonske. Tamkajšnje oblasti so sprožile evakuacijo več milijonov ljudi, zaprte so tovarne, na tisoče gospodinjstev pa je ostalo brez električne energije.

Tajfun je davi dosegel južni otok Kjušu in ponekod povzročil razdejanje. Poškodovanih je več deset, najmanj ena oseba pa je pogrešana. 

Tajfun sta ob stiku s kopnim spremljala močan dež in veter, ki je dosegel tudi do 252 kilometrov na uro. Šanšan tako velja za enega najmočnejših tajfunov v zadnjih desetletjih, ki so dosegli kopno. Sunki vetra so sicer po stiku s kopnim nekoliko oslabeli – na 198 kilometrov na uro.

V zemeljskem plazu, ki so ga sprožile obilne padavine ob približevanju tajfuna, so v torek zvečer v japonski prefekturi Ajči umrli trije ljudje. O najmanj 39 poškodovanih poročajo iz prefektur Mijazaki in Kagošima. Na celotnem otoku Kjušu je brez elektrike ostalo približno 255.000 gospodinjstev.

Številne tovarne, vključno z avtomobilskima velikanoma Toyota in Nissan, so zaradi tajfuna zaprle svoja vrata. Odpovedanih je na stotine letov na jug države, prekinjene pa so tudi nekatere železniške povezave, poroča britanski BBC.

Po napovedih meteorologov bo tajfun v naslednjih dneh potoval proti severovzhodu Japonske, zaradi česar so oblasti za nekatere območja izdala najvišjo stopnjo vremenskega opozorila, več sto tisoč prebivalcev ogroženih območij pa pozvale k evakuaciji. Šanšan naj bi prihodnji teden v ponedeljek ali torek dosegel tudi prestolnico Tokio.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

UsliŠana
29. 08. 2024 14.09
+1
Neverjetno koliko ljudi je na Japonskem, kar črno je tam doli na vzhodu zemlje pod ekvatorjem...na miljone...preseljenih...
Delavec_Slo
29. 08. 2024 13.05
+7
Ja samo na japonskem bo v pol leta vse porihtano, pri nas pa rabimo 30 let!
Kimberley Echo
29. 08. 2024 12.32
+1
Tajfun "Shanshan" je resda včeraj zvečer pihal okoli 200 km/h, vendar tekom noči postal I. kat. in je mesto Fukuoka dosegel z vetrom pod 130km/h. Zdaj je že tropska nevihta.
PomisliNaSonce
29. 08. 2024 14.13
+1
Logično...ne more v miljonska mesta vstopit. Na morju se zavrti pa ravno zaradi teh umetih sonc tako kot se