Tujina

Puigdemont se je pojavil v Španiji, nato pa zopet izginil

Barcelona, 08. 08. 2024 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja katalonskih separatistov Carles Puigdemont se je po sedmih letih življenja v izgnanstvu vrnil v Španijo, kjer mu grozi aretacija. Pred glasovanjem parlamenta o novi regionalni vladi je v Barceloni nagovoril svoje privržence, nato pa na glasovanju ni bil navzoč, za njim pa se je izgubila vsaka sled. Zaradi suma, da je Puigdemontu pomagal pri begu, so aretirali katalonskega policista. Pobegnil naj bi namreč v njegovem vozilu.

Puigdemont se je davi pojavil v Barceloni v spremstvu politikov iz svoje separatistične stranke Skupaj za Katalonijo (JxCat) in nagovoril množico privržencev. "Naj živi svobodna Katalonija!" je vzklikal, medtem ko se je povzpel na oder in pozdravil na tisoče zbranih v bližini katalonskega regionalnega parlamenta, ki danes glasuje o imenovanju regionalne vlade pod vodstvom socialista Salvadorja Ille.

"Prišel sem, da vas spomnim, da smo še tu," je dodal Puigdemont in požel aplavz. "Sedem let nas preganjajo samo zato, ker smo želeli dati glas prebivalcem Katalonije," je dodal.

Po kratkem nagovoru naj bi se Puigdemont odpravil v parlament na glasovanje, ki se je medtem že začelo, poroča francoska tiskovna agencija AFP in dodaja, da Puigdemont na glasovanju v parlamentarni dvorani ni bil navzoč. Za Puigdemontom naj bi se po nagovoru privržencem izgubila vsaka sled. Na televizijskih posnetkih ga ni bilo mogoče videti, španski mediji pa so se spraševali, kje bi lahko bil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju spletnega medija Politico ga išče policija, ki je zaprla vse ceste, ki vodijo iz Barcelone.

Puigdemontu v Španiji grozi aretacija zaradi njegove vloge pri spodletelem poskusu odcepitve Katalonije leta 2017, po katerem je katalonski voditelj pobegnil v tujino in več let živel v Belgiji.

Policija naj bi mu želela preprečiti, da se udeleži glasovanja in bi ga lahko pridržala, še preden bi vstopil v parlament. Puigdemont je po poročanju medijev zavrnil ponudbo policije za dogovorjeno in diskretno aretacijo. Njegova stranka JxCat je sporočila, da bo zahtevala prekinitev parlamentarne razprave, če bo Puigdemont aretiran.

Puigdemont je v sredo napovedal svojo vrnitev v domovino. Kot je pri tem zapisal na družbenem omrežju X, je njegova demokratična pravica kot izvoljeni član katalonskega regionalnega parlamenta v Barceloni sodelovati pri glasovanju o novem predsedniku katalonske vlade.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bronco60
08. 08. 2024 18.07
Uzela ga magla.
4556
08. 08. 2024 16.07
To lahko komentiramo spodleteli teroristični napad na Dunaju pa ne in če bi napad načrtoval kašen skrajni desničar bi pa o tem na široko pisali .
Samo navijač
08. 08. 2024 15.18
+2
Pravi borec za svoje ljudstvo. Katalonci si zaslužijo državo . Zahodna elita jim pa tega ne dovoli,demokraticno ni kaj.
obožeobože
08. 08. 2024 14.39
+1
Podobno kot v Russiji. Stopnice, okno, novičuk....
oježeš
08. 08. 2024 14.24
+0
Aha, potem ni bil kandidat za v parlament ali predsednika vlade.
ptuj.si
08. 08. 2024 13.14
+8
In pol se Erdogan in Sančez oglašata o Palestini, prvo doma porihtajta zadeve pa priznajta, Kurde in Katalonce, Baske,....
tornadotex
08. 08. 2024 13.13
+8
Važno je to ,da Ukrainci napadajo globje v Rusijo..Kar dokazuje,da so Moskviči nesposobni braniti svojo zemljo...
ptuj.si
08. 08. 2024 13.10
+11
Priznajo Palestino, katalonce pa ne,.....
JApajaDAja
08. 08. 2024 14.34
+4