Tujina

Prijatelj direktorja OceanGata: Ustvaril je mišelovko za milijarderje

Ottawa, 20. 07. 2023 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upravljavec podmornice Karl Stanley je dejal, da je izvršnega direktorja podjetja OceanGate Stocktona Rusha opozoril na nevarnosti plovila. Rush, ki je pred mesecem dni umrl v podvodnem plovilu Titan, pa je po besedah njegovega prijatelja vedel, da se bo ena od odprav nekoč končala katastrofalno. "A kljub temu je z delom na tej mišelovki za milijarderje nadaljeval," je dodal Stanley.

Mesec dni po imploziji podvodnega plovila Titan se je za oddajo za 60 Minutes Australia oglasil prijatelj pokojnega direktorja podjetja OceanGate Stocktona Rusha. Karl Stanley, ki je sicer tudi sam upravljavec podmornice, je po poročanju SkyNewsa dejal, da je Rush vedel, da se bo ena od odprav nekoč končala katastrofalno.

Leta 2019 se je namreč z direktorjem v plovilu potopil tudi sam, med potopom pa da so na vsake tri ali štiri minute odzvanjali glasni zvoki, ki so spominjali na strele. Svoje skrbi je takrat delil tudi s prijateljem, ki ga je o dotični zadevi večkrat poklical ter mu poslal več elektronski sporočil. Ne dvomi, da je ob potopu odpovedala prav cev iz ogljikovih vlaken, ki ga je skrbela že med njegovim potopom in na katero je prav tako opozoril izvršnega direktorja.

Titan
Titan FOTO: Shutterstock

Posvaril ga je, da bo v prihodnje le še slabše: "Opozoril sem ga na scenarij, ki se je zdaj tudi zgodil. Vendar tudi to ni bilo dovolj." Prav zato je prepričan, da je Rush dobro vedel, kakšna usoda čaka Titan in njegove odprave. "Od tega sveta pa se je poslovil z največjim pokom v zgodovini človeštva. Dobesedno in figurativno," je dejal.

V imploziji Titana je umrlo vseh pet oseb na krovu: britanski pustolovec Hamish Harding, oče in sin Shahzada in Suleman Dawoodo, francoski raziskovalec Paul-Henri Nargeolet ter izvršni direktor podjetja. "Umoril je dva milijarderja, ki sta mu za ta privilegij celo plačala," je dejal Stanley ter dodal: "Tvegal je svoje življenje in življenja svojih strank, da bi se zapisal v zgodovino." 

Podjetje, ki je imelo v lasti Titan, je po imploziji plovila začasno ustavilo svoje komercialne dejavnosti. V razbitinah podvodnega plovila, ki so ga potegnili iz globin Atlantika, so našli domnevne posmrtne ostanke peterice potnikov.

Oblasti še vedno preiskujejo razbitine in preiskujejo vzrok uničenja plovila, ki je pod vprašaj postavilo tudi predpise, ki urejajo tovrstna globokomorska potovanja.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amor Fati
20. 07. 2023 17.42
Jz se vedno menim da je Pastorek kriv
aezakmi
20. 07. 2023 17.13
Folk je čuden
tarzan13
20. 07. 2023 16.49
+4
Začasno ustavilo komercialne dejavnosti ? Ali se sploh še upajo ponoviti kakšen potok? Me prav zanima , če se bo sploh kdo podal v tak nevaren podvig ??
tarzan13
20. 07. 2023 16.50
+0
pravicnez.
20. 07. 2023 16.38
+8
s tole piksno se ne bi peljal za noben denar.
jugalo
20. 07. 2023 16.09
+9
Bravooo :) denar jih je spravil v grob 😜😜
roten
20. 07. 2023 15.55
+3