Tujina

Po težkem vikendu v Ukrajini bo Zelenski predstavil 'načrt za zmago'

Kijev, 23. 09. 2024 06.37 | Posodobljeno pred 26 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Za Ukrajino je precej uničujoč vikend. Mesto Harkov je bilo znova tarča napadov, ruske sile so zadele večnadstropne stanovanjske hiše, ranjenih naj bi bilo najmanj 21 ljudi. Poleg tega naj bi Rusi nad svojo sosedo izstrelili še 60 brezpilotnih letal šahed in dve raketi, ukrajinski obrambi naj bi uspelo sestreliti 71 brezpilotnikov. Medtem se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pripravlja na odhod v ZDA, kjer naj bi predstavil svoj načrt za zmago.

Volodimir Zelenski prispel v ZDA
Volodimir Zelenski prispel v ZDA FOTO: AP

Prvi postanek na obisku v ZDA je Zelenskega čakal v tovarni streliva Scranton v Bidenovem rojstnem kraju, kjer se je delavcem zahvalil za oskrbo Ukrajine s strelivom in dejal, da bo tovarna še pospešila proizvodnjo artilerijskih izdelkov, ki so ključni za vojna prizadevanja Kijeva, poroča CNN. 

"V krajih kot je ta lahko resnično začutite, da lahko demokratični svet prevlada," je poudaril. "Zahvaljujoč takšnim ljudem, v Ukrajini, ZDA in vseh partnerskih državah, ki si neutrudno prizadevajo za zaščito življenj."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njegov naslednji postanek bo v New Yorku, kjer bo v sredo govoril na Generalni skupščini Združenih narodov in se srečal z voditelji, nato pa bo še odpotoval v Washington na pogovore in predsedniku Joe Bidnu, podpredsednici Kamali Harris ter nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu predstavil svoj "načrt za zmago". Obisk ukrajinskega predsednika v ZDA, kjer se bo udeležil tudi generalne skupščine ZN, pa poteka ravno v času, ko si Bela hiša prizadeva pripraviti novi paket vojaške pomoči Ukrajini v višini 375 milijonov dolarjev oziroma nekaj manj kot 336 milijonov evrov.

"Ta jesen bo odločila o prihodnosti te vojne," je napovedal Zelenski v svojem video nagovoru na družbenem omrežju X in opisal tri elemente svojega načrta za zmago. 

Šlo naj bi za nadaljnje donacije orožja za vojsko, diplomatska prizadevanja, da bi Rusijo prisilili k spravi, in odgovornost Moskve za obsežno invazijo na njegovo državo.

Ukrajina sicer že več mesecev prosi ZDA, Združeno kraljestvo in druge zahodne zaveznice, naj zmanjšajo omejitve glede uporabe raket dolgega dosega za napade na cilje v Rusiji, a zaenkrat je podpora Zahoda pri tej zadevi še neodločena, piše BBC. V začetku septembru je tudi ruski predsednik Vladimir Putin opozoril vse zahodne države, da bo napade na cilje v Rusiji obravnaval kot "neposredno udeležbo" vojaške zveze Nato v vojni. 

Na največji "napor" bi lahko Zelenski pri predstavitvi svojega načrta naletel ravno pri republikanskemu kandidatu Trumpu, ki je v preteklosti večkrat kritiziral Ukrajino in pohvalil Putina. A tokrat je tudi Trump dejal, da se bo "najverjetneje" srečal z Zelenskim. Je pa Trump že predstavil svoj načrt za končanje vojne v "24 urah", če bo novembra izboljen, vendar ni navedel nobenih podrobnosti, razen da je podporo ZDA Ukrajini označil za zapravljanje denarja. Po besedah madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana, ki se je s Trumpom srečal meseca marca, je nekdanji predsednik dejal, da za vojno "ne bo dal niti centa". 

Težek vikend za Ukrajino

Napadi so v noči na nedeljo potekali v okrožju Ševčenkovski, severno od središča Harkova, ki je drugo največje ukrajinsko mesto, je sporočil lokalni guverner Oleh Siniehubov. Poškodovane so bile večstanovanjske stavbe, ranjenih pa naj bi bilo več kot 20 ljudi. Med ranjenimi naj bi bil tudi osemletni otrok, iz ene od stavb pa so bili primorani evakuirati 60 prebivalcev, poroča AP.

Harkov je sicer kar pogosto tarča ruskih napadov, že vse odkar je Moskva februarja 2022 začela invazijo na sosednjo Ukrajino. Napadi so potekali tudi v petek, ravno tako na različne četrti v Harkovu, ranjenih naj bi bilo 15 ljudi, med njimi tudi otroci, stari 10 in 12 let, je dejal župan Harkova Ihor Terehov.

V obeh napadih naj bi bile uporabljene letalske bombe tipa KAB, gre pa za posodobljeno sovjetsko orožje, s katerim Rusija že več mesecev pustoši po vzhodni Ukrajini. Zelenski je obsodil napad in vnovič pozval zahodne zaveznike Kijeva, naj pošljejo več orožja, da bi pomagali "zaščititi življenja in zagotoviti varnost prebivalcev". 

"Ukrajina potrebuje popolne zmogljivosti orožja dolgega dosega in o tem si prizadevamo prepričati naše partnerje," je dejal Zelenski v svojem nagovoru na družbenem omrežju X. Ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov je sicer povedal, da se Kijev pogaja s partnerji v Evropi, da bi pridobili švedska letala Gripen in evropska letala Eurofighter Typhoon, pričakovali pa naj bi tudi ameriška letala F-16 in francoska letala Mirag.

Nad Ukrajino poletelo 80 brezpilotnih letal Šahed

Harkov pa v noči na nedeljo ni bil edina tarča ruskih sil, brezpilotna letala so poletela tudi drugod nad Ukrajino. Kot so sporočile ukrajinske letalske sile, so uspeli sestreliti 71 brezpilotnih letal. Daleč na jugu sta umrli 12 letna deklica in ženska, potem ko je rusko brezpilotno letalo zadelo osebni avtomobil v mestu Nikopol, je sporočil lokalni guverner Serhij Lisak, dve drugi osebi, vključno s štiriletnim otrokom, pa sta bili močno ranjeni.

V vzhodni regiji Doneck je rusko letalo v nedeljo zjutraj zadelo hiše v mestu Slovjansk, dva rudarja pa sta umrla v obstreljevanju rudnika zahodno od mesta Pokrovsk. Tako Slovjansk kot Pokrovsk sta ključni tarči ruskih sil, ki nadaljujejo s prodiranjem proti zahodu, da bi zavzele celoten industrijski vzhod Ukrajine. Zaradi ruskih napadov je bila poškodovana tudi energetska infrastruktura v osrednji ukrajinski regiji Poltava in severnem mestu Šostka, so sporočili uradniki.

Ukrajinske enote nad ruske cilje

Kljub vsem napadom na Ukrajino, pa tudi ukrajinske sile niso odlašale. V nedeljo je ukrajinski brezpilotni letalnik v Lugansku na vzhodu Ukrajine, ki ga zaseda Rusija, ubil gasilca, dva pa sta bila ranjena. V ruski regiji Belgorod, ki meji na Ukrajino, je bilo po besedah regionalnega guvernerja Vjačeslava Gladkova v ukrajinskem obstreljevanju ranjenih najmanj 12 ljudi, med njimi tudi eden izmed uradnikov in pripadniki prostovoljnih sil za samoobrambo. Več ruskih regij, med njimi tudi Belgorod, je namreč ustanovilo t.i. enote teritorialne obrambe za preprečevanje sovražnih dejavnosti.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 20