Tujina

Obsežne preiskave Uskoka v Zagrebu, Osijeku in Vukovarju

Zagreb, 21. 09. 2024 11.57 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na območju Zagreba, Osijeka in Vukovarja potekajo obsežne kriminalistične preiskave, ki jih usmerja Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok). Kot so sporočili, preiskave izvajajo, ker obstaja utemeljen sum o koruptivnih kaznivih dejanjih s področja gospodarske kriminalitete. Tri osebe so aretirali, med njimi naj bi bila Josip Škorić, nekdanji direktor Hrvaških cest, in Zoran Škorić, predsednik Osijek Koteksa.

Kriminalisti Urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) izvajajo preiskave zoper več oseb zaradi suma storitve kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala. Aretacije potekajo na območju Zagreba, Osijeka in Vukovarja. Po zaključku kriminalistične preiskave in zaslišanjih osumljencev bo Uskok sprejel odločitev o nadaljnjih ukrepih, so sporočili s hrvaške policije.

Hišne preiskave v Osijeku
Hišne preiskave v Osijeku FOTO: RTL

Kot poroča Net.hr, so policisti aretirali tri osebe – Josipa Škorića, ki je avgusta nenadoma odstopil s položaja predsednika Hrvaške uprave za ceste, in njegovega bratranca Zorana Škorića, predsednika uprave Osijek Koteksa.

Po poročanju lokalnih medijev naj bi bile aretacije povezane tudi s postavitvijo razsvetljave na Pelješkem mostu in deli na osiješki obvoznici. Jutarnji list poroča, da so Škorića pridržali v okviru preiskave goljufij v državnem cestnem podjetju. Uskok naj bi ga sumil prirejanja poslov pri objektih na osiješki obvoznici, v zameno za kar naj bi prejemal nagrade.

Škorić, ki velja za enega najtesnejših sodelavcev ministra za pomorstvo, promet in infrastrukturo Olega Butkovića, je avgusta s položaja odstopil zaradi, kot je navedel, osebnih razlogov, vendar pa je v podjetju nadaljeval delo kot svetovalec. 

"Hrvaške ceste so seznanjene z informacijami, ki jih je zjutraj uradno objavil Uskok, a razen tega nimamo nobenih dodatnih spoznanj ali informacij, ki bi jih lahko objavili v tem trenutku. Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas lepo pozdravljamo," so sporočili s Hrvaških cest.

Kot tretja aretirana oseba se v hrvaških medijih neuradno omenja Sanda Bajtl, direktorica podjetja Structivo, d. o. o.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iziizi
21. 09. 2024 14.20
Kaj iščejo invalide ki imajo 350 eur invalidske penzije
Covid 19
21. 09. 2024 14.12
V sloveniji takih ne lovijo,jih podpirajo,ker so del njih..
JApajaDAja
21. 09. 2024 12.57
+5
le kdaj bo takšen udarni naslov za ves kriminal v r slo?
Stane Adami?
21. 09. 2024 12.42
-4
Pri nas pa NPU čaka kdaj bo šel Janša v rdečo???????
Nidani
21. 09. 2024 12.51
-2
On naj najprej odsedi za pravnomočno obsodbo!
Stane Adami?
21. 09. 2024 13.12
-1
Dragica Cegler
21. 09. 2024 13.24
+0
Saj je.Ja.movici in levaki pa se to ne bodo.Pa medtem,ko se v zdravstvu fajtajo,ptic privatizira energetiko,sodišče se pa ukvarja z eno Janševo podrtijo,bogu za hrbtom