Tujina

'Najhujša je bila obtožba, da sem ubil lastno mamo'

Valletta, 31. 08. 2024 09.31 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Jasmina Štorman
Komentarji
48

Zmerjali so jo s čarovnico in jo prikazovali enkrat z zeleno kožo, drugič s kljukastim nosom in metlo. Obtoževali so jo, da je kurba, lezbijka, transvestit. Pisali osmrtnice za "čarovnico iz Bidnije, za katero ne žaluje nihče". Bila je vse, le človek ne. A Daphne Caruana Galizia, v začetku 90. let prva novinarka na Malti, ki si je upala pisati pod svojim imenom in ne anonimno kot druge ženske pred njo, je bila tista, ki si je upala na glas opozarjati, da je Malta pralnica denarja. Neustrašno je odkrivala mafijske posle malteške vlade. In bila je mama trem sinovom, zaradi katerih se je z neizprosnim peresom borila proti korupciji. V ponedeljek, 26. avgusta, bi bila stara 60 let. A jo je 16. oktobra 2017 ubila bomba, podtaknjena v njenem izposojenem peugeotu 107.

Tisti dan je bila Daphne Caruana Galizia doma skupaj z najstarejšim sinom Matthewom. Tako sta bila zatopljena v delo, da sta pozabila na kosilo. To je že bil čas, ko je Daphne dom zapuščala le redko, zaradi zmerjanj, obtoževanj in groženj je bila večino časa zaprta za domačimi zidovi, kjer je preiskovala dokumente, preverjala informacije in pisala blog. Na dan ga je prebralo tudi 400.000 ljudi, kar je več od skupne naklade vseh malteških časopisov. In potem je prišel usodni klic z banke.

Daphne je sedla v avto in kmalu zatem je njen takrat 31-letni sin slišal zvok, ki je za vedno zarezal v življenje njihove družine. Avto, ki ga je Matthew večer prej pustil parkiranega zunaj domačega dvorišča, je eksplodiral. Ko je pritekel do izmaličene pločevine, v avtomobilu ni bilo videti nikogar. Kmalu je opazil, da so okoli njega človeški ostanki. Ko ga je policist, ki je prihitel na kraj eksplozije, vprašal, kdo je bil v avtu, je vedel. "Moja mama."

Bomba sprožena prek SMS-sporočila

"Najhujša obtožba, ki so jo večkrat ponovili različni politiki in propagandisti vladajoče stranke, je bila, da sem umoril lastno mater, da bi za to okrivil takratnega premierja Josepha Muscata," Matthew Caruana Galizia pripoveduje danes, skoraj sedem let po umoru njegove matere.

Šele pred dvema letoma sta bila za umor na 40 let zapora obsojena brata George in Alfred Degiorgio, čeprav so ju aretirali že konec leta 2017. George je bil tisti, ki je podstavljeno bombo prek SMS-sporočila sprožil s čolna, vse telefone pa odvrgel v morje. Na 15 let zapora je bil zaradi sodelovanja pri umoru obsojen še en moški, medtem ko malteški poslovnež Yorgen Fenech, ki je po mnenju tožilstva umor načrtoval, na sojenje še čaka.

Aretaciji poslovneža Yorgena Fenecha l. 2019 so sledili številni protesti in odstop premierja Josepha Muscata.
Aretaciji poslovneža Yorgena Fenecha l. 2019 so sledili številni protesti in odstop premierja Josepha Muscata. FOTO: AP

Daphne je pred smrtjo preiskovala njegove sumljive posle z državo, povezane z gradnjo plinske elektrarne. Izkazalo se je, je imel Fenech v Dubaju tajno podjetje, s pomočjo katerega je nameraval denar preusmeriti v dve panamski podjetji, ki sta pripadali tedanjemu ministru za energijo in vodji kabineta takratnega premierja. Državno tožilstvo za Fenecha zahteva smrtno kazen, že pet let pa je v priporu.

"Datum sojenja še vedno ni znan," pojasnjuje Matthew. Tako dolgotrajna sojenja so za Malto nekaj običajnega, pravi. "Včasih so postopki prekinjeni za več mesecev, ker zvočniki v sodni dvorani ne delujejo ali pa ni denarja za rezervno opremo ali nadzor, zato se ključni dokazi izgubljajo ali jih ukradejo, kaznovan pa ni nihče. Tudi prenosni računalnik premierjevega šefa kabineta je bil ukraden iz sodišča brez kakršnih koli posledic."

Bo nekdanji premier kdaj odgovarjal?

V – na Malti zelo počasne – sodne mline se je medtem ujel tudi nekdanji premier Joseph Muscat, ki je leta 2017 zaradi razkritij Daphne Caruana Galizia o spornih povezavah z azerbajdžansko kraljevo družino celo razpisal predčasne volitve. Že leto prej, leta 2016 je novinarka pisala tudi o njegovi sporni privatizaciji bolnišnic, ki bo morda vendarle dobila tudi sodni epilog. Maja letos sta bila namreč tako Joseph Muscat kot spomladi še aktualni podpredsednik vlade Chris Fearne, ki se ga je pred letošnjimi evropskimi volitvami omenjalo celo kot potencialnega kandidata za malteškega evropskega komisarja, med obtoženimi korupcije in drugih kaznivih dejanj.

Joseph Muscat je l. 2020 odstopil kot premier, maja letos je bil obtožen zaradi korupcije in pranja denarja.
Joseph Muscat je l. 2020 odstopil kot premier, maja letos je bil obtožen zaradi korupcije in pranja denarja. FOTO: AP

To je prvič, da se bo pred sodiščem moral zagovarjati nekdanji premier, ki je sicer zaradi pritiskov javnosti po umoru Daphne Caruana Galizia leta 2020 odstopil. Med drugim je javna preiskovalna komisija, ki je z delom začela leta 2019 na zahtevo Sveta Evrope, ugotovila, da država ni prepoznala tveganja, ki mu je bila novinarka izpostavljena zaradi razkritij spornih poslov visokih politikov v tujini, in je ni ustrezno zaščitila.

'Naša življenja so uničena'

Malta, ki se je Evropski uniji pridružila leta 2004, hkrati s Slovenijo, sicer slovi kot davčna oaza, zelo privlačna za tuje vlagatelje, in je tudi med tistimi državami, kjer bogataši zlahka kupijo evropsko državljanstvo. Denar je torej na tem sredozemskem otoku vreden več kot resnica in pravica, prav za to pa se že vse od oktobra 2017 bori njen prvorojenec Matthew, sicer tudi direktor fundacije, ki nosi mamino ime. Že kot otrok je bil priča temu, da so njegovo mamo obkladali z najhujšimi žaljivkami, ji grozili s smrtjo, ubili domačega psa, kar je povzročilo vseživljenjsko travmo, njegovo življenje pa zaradi umora matere nikoli več ne bo "normalno". "Morilci so uničili naša življenja in sestaviti jih moramo znova, čeprav bo zelo pomemben del vedno manjkal," pravi.

Matthew Caruana Galizia, najstarejši od treh sinov ubite malteške novinarke
Matthew Caruana Galizia, najstarejši od treh sinov ubite malteške novinarke FOTO: AP

Preberite celoten intervju z najstarejšim od treh sinov ubite malteške novinarke Matthewom Caruano Galizio.

Skoraj sedem let je že od umora vaše mame, Daphne Caruana Galizia, pa pravica še vedno ni dosegla vseh vpletenih. Je datum sojenja za domnevnega naročnika umora Yorgena Fenecha, ki je v priporu že pet let, že znan? Zakaj traja tako dolgo?

Datuma sojenja še nimamo. Na Malti je običajno, da sojenja za umor trajajo več kot deset let po tem, ko je bila vložena obtožnica. V enem od nedavnih odmevnih primerov umora je minilo skoraj 20 let od datuma vložitve obtožnice do zaključka sojenja. Nepojmljivo je, da je Evropska komisija glede tega tako prizanesljiva do Malte. Zdi se, da dokler je to problem, s katerim se soočajo le običajni ljudje, vladi ali evrokratom ni mar, denar iz Bruslja pa še naprej prihaja. Ne gre za to, da ne bi bilo denarja. A vlada porabi več za zasaditev trate na krožiščih kot za izboljšanje pravosodnega sistema. Namesto da bi zaposlila več sodnikov ali sodnih uradnikov, denar porablja za dobro plačane službe partnerjev in partnerk različnih ministrov. Včasih so postopki prekinjeni za več mesecev, ker zvočniki v sodni dvorani ne delujejo ali pa ni denarja za rezervno opremo oziroma nadzor, zato se ključni dokazi izgubljajo ali jih ukradejo, kaznovan pa ni nihče. Tudi prenosni računalnik premierjevega šefa kabineta je bil ukraden iz sodišča, brez kakršnih koli posledic. Policija zadeve niti resno ne preiskuje. V primeru moje matere imamo zelo močne dokaze proti obtoženemu, tako da ni težava v pomanjkanju dokazov, pač pa v šibkosti sodišča kot institucije. Prepričani smo, da je vladi to v interesu. Trenutni izvršilni oblasti namreč ustreza, da je nima nihče pod drobnogledom.

Nekdanji premier Joseph Muscat je bil maja letos obtožen zaradi prejemanja podkupnin, pranja denarja in korupcije v povezavi s privatizacijo javnih bolnišnic. O tem je kot novinarka pisala že vaša mama, a se ni zgodilo nič. Kaj je bil prelomni trenutek, da je policija vendarle začela preiskovati ta primer?

V tem smislu je bila moja mati podobna Kasandri (prerokinja v grški mitologiji, ki ji niso verjeli, op. a.). Z njo jo je primerjal neki kolumnist in primerjava je res zelo ustrezna. Njene napovedi so bile točne, številni so se z njo strinjali, a so bili v manjšini, vse dokler tudi drugi niso ugotovili, da je imela prav. Takrat je bilo že prepozno - posli so razpadli in na stotine milijonov evrov ukradenega denarja verjetno nikoli ne bo vrnjenih.

Leta 2019 so protestniki od premierja Muscata zahtevali odstop.
Leta 2019 so protestniki od premierja Muscata zahtevali odstop. FOTO: AP

Vaša družina je po materini smrti podedovala številne tožbe proti njej. Koliko jih je bilo ter koliko ste jih dobili in koliko izgubili? To je bil nekakšen način izčrpavanja vaše družine, tudi finančni. Koliko vas je to stalo?

Podedovali smo več kot štirideset tožb in jih izgubili le nekaj - morda tri ali štiri. V primerih, ki smo jih izgubili, so bile odškodnine, dodeljene tožnikom, tako nizke, da smo ocenili, da se niti ne splača pritožiti. Da, vztrajanje pri tožbah proti moji umorjeni materi je bil zagotovo način, da nas izčrpajo v najbolj ranljivih trenutkih, ko smo se ukvarjali z njeno izgubo in s tem, da naredimo vse, kar je v naši moči, da bi bilo zadoščeno pravici. Boj v teh tožbah bi bil za nas nemogoč, če ne bi imeli finančne podpore dveh evropskih organizacij, Free Press Unlimited in Evropskega središča za svobodo tiska in medijev.

Kot novinarko so vašo mamo zmerjali s čarovnico, grozili so ji s smrtjo, jo tožili, ubili so vašega psa ... Nazadnje je bila povsem izolirana, niti hiše ni več zapuščala. Kako je bilo za vas kot njenega sina gledati vse to?

To je povzročilo vseživljenjsko travmo. Po drugi strani pa nas je, ker se je to začelo kmalu po mojem rojstvu in ker sem zrasel s tem, tako mene kot moja brata to naredilo zelo trdožive.

Sami pravite, da bi bil odnos do vaše mame drugačen, če bi bila moški. Zakaj?

Veliko napadov na mojo mamo je bilo usmerjenih na podlagi spola, v to ni dvoma. Reči, da je grda, čarovnica, kurba, ljubica opozicijskega voditelja – to niso napadi, ki bi jih lahko na Malti učinkovito uporabili proti moškim.

Kakšnih obtožb ste bili vi in vaši bratje deležni po njeni smrti?

Najhujša obtožba, ki so jo večkrat ponovili različni politiki in propagandisti vladajoče stranke, je bila, da sem umoril lastno mater, da bi za to okrivil Josepha Muscata. Kljub temu da je Joseph Muscat že zelo kmalu izvedel, da je bil Yorgen Fenech glavni organizator, ni svojim privržencem nikoli rekel, naj me nehajo obtoževati. Nikoli ni bil dovolj moža, da bi to rekel. Zanj je bila vse to igra za oblast in manipuliranje situacije njemu v korist.

Na pogrebu 3. novembra 2017 sta krsto nosila tudi novinarkina sinova, Paul in Matthew.
Na pogrebu 3. novembra 2017 sta krsto nosila tudi novinarkina sinova, Paul in Matthew. FOTO: AP

Sporočilo, ki vam ga je mama zapustila, je bilo, da je na Malti vendarle možna pravica. Še vedno verjamete, da je to mogoče?

Da, nikoli ne bom prenehal verjeti v to. Pravičnost je mogoča povsod, ne glede na sredstva.

Kot je zapisal vaš brat Paul v knjigi z naslovom Smrt na Malti, je vaša mama vedno trdila, da bodo 'le prek njenega trupla njeni otroci obtičali na teh skalah'. Ste med njeno kariero imeli občutek, da vse, kar počne, počne za vas, za vaše dobro?

Da, vedno sem imel ta občutek, vendar je ta zares prišel do izraza šele po njeni smrti.

Se bo vaša kampanja za pravičnost kdaj končala?

Da, se bo končala, a zame je to verjetno vseživljenjski projekt, saj moram popraviti škodo, ki so jo meni osebno povzročili morilci. Naša življenja so uničili in sestaviti jih moramo znova, čeprav bo zelo pomemben del vedno manjkal.

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rothschild1
01. 09. 2024 16.35
+1
Na Malti so zadevo preiskali in nasli storilca. Sedaj pride na vrsto se narocnik. Pri nas se pa se pisati ne sme o rabotah lopova, ki je prodajal elektriko po Balkanu. Kaj sele, da bi zaceli s preiskavo. Ljubiteljica opic se z vsemi stirimi brani, da bi ustanovili preiskovalni komisijo 🥶. Malta je svetlobno leto pred nami
Betuul
01. 09. 2024 10.14
+0
+1
Bahahaha čim več takih člankov.
primorec2
01. 09. 2024 09.53
+3
Ce je glavna v EU Kimisiji Urska von der Laydra osumljena korupcije v zvezi s covid cepivi Pfaizer in caka na sodno odlicitev kako naprej, tudi manjsim po EU "unijici" ne bo hudega. Demokracija je farsa, kakor 10 bozjih zapovedi v RKC.
Ici
01. 09. 2024 09.26
+0
Človek se vpraša, zakaj je umrla? Za nič. Raziskovala je in raziskovala. In kaj zdaj? Nič. Ona je mrtva. Otroci so brez mame. 400.000 njenih bralcev bere zdaj druge bloge. Na Malti pa se pere denar naprej. Srbi bi rekli, da "za ideale ginu samo budale".
Groucho Marx
31. 08. 2024 18.07
+4
Kaj imajo skupnega morilska brata degiorgio in slovenska nedotakljivca žibert in mali kradelj? Da ko jim zagori pod nogami, nabavijo nove telefone.
indigokid
31. 08. 2024 17.25
+7
bivši slovenski premier je npr. v zaporu spoznal kriminalca, ki ga je nato postavil za finančnega ministra :)
Jožajoža
31. 08. 2024 15.47
-2
Janšizem je ZLOOOO
Ici
01. 09. 2024 09.30
-1
Zlo so/ste vsi ekstremisti tega sveta, ki mislite, da se težave rešuje z žaljivimi in nasilnimi obtožbami in dejanji. Če je "Janšizem", kot ti temu praviš, tako grozno "zlo", potem bi vsi mi Slovenci, zdaj, ko imamo Goloba, leteti v nebesih. Pa temu niti slučajno ni tako.
biggbrader
31. 08. 2024 14.47
+2
Tudi Požarju se lahko kaj zgodi, glede na mafijsko delovanje okoli cenzure njegovega prispevka. Bojan, bodi previden.
visoki
31. 08. 2024 15.37
-1
bojanu se to težje zgodi,ker je večinoma na sodiščih zaradi laži
Rothschild1
01. 09. 2024 16.31
+1
nenavadno je, da Bojan na sodiscu vecinoma zmaga. Kjub temu, da mu sodijo sodniki, ki so zlizani z levaki. Zadeve, ki jih preiskuje, so prevec ocitne. Kljub temu, da mi Pozar ni vsec, je pospravil ze ; novinarje. Obicajno zacne odkrivati svinjarije, ki jih tudi drugi vidijo, pa ne smejo pisati. Ko oa zacne Pozar, pa zadeva eskalira, saj je ne morejo pomesti pod preprogo
Levcekk
31. 08. 2024 13.30
+4
Podobno se dogaja tudi v naši drzavi(EU)samo bolj prefinjeno in potiho.Lahko poven,da zoper mene politika in država zlorablja institucije ter zdravstvo,ker me ne morejo imeti v oblasti in se ne pustim ustrahovati ter izsiljevati in sem glasen oz.kriticen do politik ustrahobanj,zlorab institucij ter pa korupcije v vrhu politike oz.drzave.Tako so mi med drug v UKCL po ukazu politike/oblasti in v sodelovanju z politiko in država načrtno uničili transplantirano ledvico z predpisovanje.neustreznimi odmerki imunnosuptesivne terapije in pa istočasno namernim.zavlacevanjem biopsije(diagnoze).To pa je bil le del načrta,da so lahko zlorabili moje nestrinjanje z obravnavo kot povod za prisilno hospitalizacijo na psihiatriji kjer so mi pripisali diagnozo psihoza oz.sizofrenija po transplantaciji ledvice in to brez vsakih simptomov z namenom,da me politika,družba in država prikažejo kot neveredostojnega govorca oz.pricevalca.Dejstvo je,da me politika,družba in pa država ter pa je treba izpostaviti policijo,ki se v službi države zelo trudi in ukvarja z menoj ter daje napotke kako I kaj zoper mene ter deluje kot koordinator(organizator)med politiko,družbo in institucijami z namenom,da me spravijo ob pamet,prikrijejo resnico in med drugim tudi zlorabo zdravstva zoper mene ter etiketiraja,da bi tako politika in država rešila težavo z menoj.Nedavno sta tako nastopila skupaj celo PV.Golob in gospa z transplantirano ledvico,seveda dogovorjeno in zrežirano na POP.TV v oddaji Focus na temo zdravstvo z namenom zavesti me in utišati ter prikazati zdravstvo,oblast in državo v lepi luči in nedolžno.Družba pa vse to podpira in obtožujejo mene in komentirajo v smislu,da je prav,kar so mi naredili in mi počno ter naj raje držim.gobec.Včasih pa so celo hinavsko prijazni do mene,da bi pridobili moje zaupanje in vsiljevali laži kot resnico.Glej moj Facebook, Instagram Borut Zabret in zdravstveno dokumentacijo, ki sem jo objavil vpogled in kot dokaz zlorabi zdravstva zoper mene in nameri politike in države
visoki
31. 08. 2024 15.38
+1
brusilec
31. 08. 2024 12.06
+21
to da se dovoljuje poslovanje z davčnimi oazami, državami kjer je takšna korupcija, pranje denarja.. cela eu bi morala se aktivirati, ampak ker so politiki podmazani seveda do tega ne bo prišlo..
NeXadileC
31. 08. 2024 12.05
+9
Zmaga Ukrajini...
31. 08. 2024 11.37
-9
Takšno stanje kot na Malti, so mokre sanje tudi evropskih desnuhov ala orban, ćelavec, duda,... V normalnih in zdravih demokracijah do česa takšnega ne more priti. Samo tam, kjer imajo države slab "imunski sistem", lahko desnuhi državo spremenijo v takšno gangstrsko leglo. Malta je glede tega najhujši evropski bolnik. Kmalu za njo je Italija s svojo Ndrageto, Cosa nostro,... in ostalimi italijansko južnjaškimi gangstrskimi familijami. Očiten primer je tudi moskovija s putlerjem - po dobi pomanjkanja v USSR so bili moskviči tako navdušeni nad odprtostjo, obiljem, podjetniško svobodo,... da jih sploh ni zanimalo kaj počne oblast. USSR je tako hitro razpadla, da se niso imeli časa transformirati v resno demokracijo. Posledice so znane.
knapeljc
31. 08. 2024 12.02
+4
Zmaga Ukrajini...
31. 08. 2024 12.16
-3
Zmaga Ukrajini...
31. 08. 2024 13.05
-4
Mio56
31. 08. 2024 13.23
+9
Hja to so ti desnicarji kaj ces…tudi tvoj ljubljeni zelenko je zravn…k nenazadnje od vseh miljard ki smo jih ze dal v UA, bi v tem casu mogli zavzet ze kitajsko, ne pa da imajo vsak dan manj ozemlja…ampak ja dnar gre za bel prasek, luksuzno zivljenje izbrancev, soping prve dame,…
Zmaga Ukrajini...
31. 08. 2024 14.33
-5
Ti si samo še ena od premnogih "žrtev" moskovitske propagande. Tu pomaga le izobrazba in splošna razgledanost ter kajpak tudi nekaj poznavanja zgodovine. Ni zaman tisti rek, ki pravi: " Kdor ne pozna zgodovine, je obsojen na to, da jo bo ponavljal". In enako kot se je v Evropi dogajalo leta 1941, se dogaja danes.takrat hitler s svojim nacizmom, danes pa putler s svojim. Taki kot si ti, boste pa pač gledali stran in blebetali o lažeh glede Zelenskega, ki jih je za vas pripravila moskovitska propaganda. Je pa zanimivo, da bolj ko gre moskoviji slabo, bolj se ukvarja z Zelenskim, Evropo, Bidnom, ameriškim pufom,... Skratka lepo vas furajo kot ovce - stran od realnih problemov...Mene bi na tvojem mestu raje bolj skrbelo za moskovijo. Ima toliko problemov, da jih še desetletja ne bo rešila.
buuuu ZmagaU
31. 08. 2024 16.10
+2
Rainbow warrior
31. 08. 2024 16.31
+4
@Zmaga verjetno se niti ne zavedaš kakšni mafijoz je šele tvoj Zelenjak in koliko milijonov je že pobasal v svoj žep.
buuuu ZmagaU
31. 08. 2024 17.08
+2
r h
31. 08. 2024 11.31
+10
In potem se sploh splača hodit na volitve, če so kandidati mafija oz. bodo to postali, če bodo izvoljeni.
Abica
31. 08. 2024 11.32
-3
alenka.NN
31. 08. 2024 13.57
+5
no ja, vsi ne...samo pomembneži, ki jim damo glas
U1665256761563
31. 08. 2024 11.27
-8
Žal je rezultat njenega delovanja zgolj to, da je uničila življenje sebi in svoji družini. Karavana pa gre dalje. En sam človek ne more proti celotni mafilski mreži nič.
knapeljc
31. 08. 2024 12.03
-5
točno tak. Kolesje mafije se vrti naprej. Ona pa povzročila doživljenske travme svojim otrokom
Abica
31. 08. 2024 11.27
+1
Malta nima smrtne kazni, ker je del EU, ze zato je ne more biti.
Abica
31. 08. 2024 12.13
+0
Ne vem, zakaj minusi, pogoj za clanstvo v EU je, da drzava nima smrtne kazni.
gongash
31. 08. 2024 11.15
+9
To je pa zelo podobno sloveniji
MucaNeGrize
31. 08. 2024 11.37
+3
to je cel opevani zahod...ni samo v Sloveniji tako ....bolj izrazit primer je Julijan Assange...ki je s prstom pokazal na zločine in kriminal...rezultate smo videli...še dobro da je sploh živ....
asdfghjklč
31. 08. 2024 11.07
+10
Kaj pa je pričakovala? Ko mačku stopiš na rep, zacvili ... Pičila jih je tam, kjer jih je najbolj bolelo. Ker je drugače niso mogli utišati, so jo pa potamanili ... To so pač politiki in njihovi mafijski klani ... Mafije podpirajo politiki (vsak svojo) in potem, če je kje kaj pestrega, pošljejo svoje pomočnike, da jih utišajo oz. zagrozijo. Italijanska vlada je v prejšnjem stoletju na veliko sodelovala z raznimi "svojimi" mafijci. Pod oblastjo nekoga (recimo Berlusconija), je tista njegova mafija imela večjo moč in privilegije nad početjem. Sledi so se zakrile itd ... Tako je tudi v Sloveniji, v rusiji, v ZDA, v Nemčiji, v Franciji itd itd ... Povsod je isto. Le, da nekje so mafijci pravi morilci, nekje pa samo težki pretepači.
gongash
31. 08. 2024 11.17
+8
Mafija deluje samo če jih folk boji in ne upa ukrepati.
Abica
31. 08. 2024 11.33
+5
Bila je pogumna, pricakovala pa je vse mogoče.
MucaNeGrize
31. 08. 2024 11.39
+0
mafijo podpirajo tudi takšni...ki izrabljajo ...kaj pa je pričakovala...Takšni brezhrbtenicarji ustvarjajo ugodno klimo za kriminal ....ker jih je strah in raje goltajo...in se raje skrijejo, ko vidijo nepravilnosti. pa to...
stumfeta
31. 08. 2024 12.28
+5
Ja očitno je pričakovala nekaj, če se je raje zadrževala doma zaradi vseh groženj in žalitev. In nekateri imajo toliko poguma, da vseeno počnejo tisto, kar je prav.
Rde?a pesa in hren
31. 08. 2024 11.01
+13
Tako kot povsod, posebej tale južni del evrope posebej problmeatičen, Malta, Grčija, celi Balkan, Španija, Francija, portugalska, Itaija..... a rezn mediteranske hrane in nijhovega vedno bolj onesnaženega morja (in kontinta) sploh kaj dobrega slišat? vs ete obale sredozemlja, na evropski in afriški ter bližnje V strani ena sama ruleta, igralnica, in pralnica denarja. Vključno z nami, Slovenijo seveda, da ne bo pomote....
MucaNeGrize
31. 08. 2024 10.57
+11
to so te opevane zahodne vrednote, tradicija in kultura ...imenujejo jo tudi demokracija- le ta pa je največji nateg človeštva v znani zgodovini...Raji vladajo kriminalci , lopovi in zločinci...1. ukrep bi moral biti...da vsak politik in javna oseba kazensko in materialno odgovarja za vsako najmanjšo izrečeno laž...2. ukrep - vse seje za zaprtimi vrati bi morale biti javno dostopne vsem...ker se ravno na takšnih " sejah " odloča o življenju nas vseh...itd itd...itd. .
asdfghjklč
31. 08. 2024 11.09
+4
Em ... da ne bi kaj o rusiji začel pisati ... kakšne primere ... Bodi raje tiho.
asdfghjklč
31. 08. 2024 11.14
+2
To, če bi vsak politik odgovarjal za laž, potem bi tvoj putin bil v zaporu že ogromno let ... Recimo s tistim, ko je na začetku trdil, da ruska vojska v letu 2014 ne oborožuje proruskih upornikov v ukrajini ... kasneje je priznal, da jih so oboroževali .. .potem s tistim, da ni imela rusija in njihova vojska nič pri tem, ko so isto leta 2014 okupirali Krimski polotok, je putler trdil, da nima njegova vojska nič s tem, da so to samo neki uporniki ali kaj že točno je rekel, kasneje je priznal, da je s svojo vojsko moral ukrepati v Krimu ... potem, da ukrajine ne bo napadel, da si američani samo izmišljujejo (rusofili ste se mu pridružili in se isto norčevali iz američanov, da jiih rusi ne bodo napadli), potem so jih napadli ... potem je rus rekel, da bodo napadali samo vojaške objekte, danes so zravnali nekje cela mesta, kjer ni ostala niti ena cela stavba, rekel je, da ne ciljajo civilistov, a pobili so jih že na tisoče ... in to niso take laži, kot recimo od "našega" LjublJankovića, ki reče, da ni plačal zahteval seksa v zameno za stanovanje ... pač pa laži, kjer se gre o umorih, rušenju objektih, okupacijah itd itd ...
MucaNeGrize
31. 08. 2024 11.34
-3
kazanje s prstom v drugo smer je tipično za krimalce in lopove ...whataboutarstvo je doktrina lažnivcev za preusmerjanje pozornosti...