Tujina

Naša ekipa na terenu: najbolj ogrožene evakuirali, a noč minila mirno

Sarajevo, 09. 10. 2024 08.15 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.L., T.V.
Komentarji
2

Nove obilnejše padavine v BiH na srečo niso prinesle nove katastrofe. Najbolj ogroženi prebivalci so noč preživeli v hotelih in začasnih bivališčih, nam je sporočila naša novinarska ekipa, ki je še vedno na terenu. A vremenska napoved še naprej ni obetavna. Kot vse kaže, pa se bo dolina Neretve izognila okoljski katastrofi, saj na tone smeti, ki plavajo v Neretvi, niso povzročile škode na elektrarnah.

Na območjih Jablanice in Konjica, ki so jih minuli teden prizadele katastrofalne poplave, so oblasti ob napovedi novih obilnejših padavin v torek zvečer odredile nujno evakuacijo najbolj ogroženih prebivalcev. Kot nam pripoveduje naša novinarka na terenu Tanja Volmut, je noč kljub padavinam minila mirno. Na terenu ostajajo tudi slovenski reševalci, ki bodo pomagali do nadaljnjega. 

Civilna zaščita BiH je v torek zvečer s pomočjo reševalcev iz Hrvaške in Srbije izvedla evakuacijo najbolj ogroženih predelov na območju Jablanice in Konjica.

Ljudi so ob napovedanih obilnejših padavin namestili v hotele in začasna bivališča, številni pa so zatočišče poiskali pri sorodnikih in prijateljih. Vremenska napoved sicer še naprej ni obetavna, saj so ravno za območje Hercegovine znova napovedane močnejše padavine.

Poplave in plazovi, ki jih je v noči na petek sprožilo močno deževje, so terjali okoli 20 življenj. Reševalci s pomočjo kolegov iz več držav, tudi Slovenije, bodo danes nadaljevali iskanje pogrešanih.

Na pomoč Caritas BiH

Na pomoč prizadetim v poplavah je priskočila tudi Caritas BiH, ki je v Sarajevu pripravljala pakete s  pomočjo 10.000 evrov, ki jih je poslala slovenska Karitas. Skupaj so pripravili 300 paketov s hrano in higienskimi potrebščinami.

Rdeči križ Slovenije je začel z zbiranjem finančne pomoči.  

Prispevke zbirajo z nakazili na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije in s poslanimi SMS sporočili POPLAVE5 ali POPLAVE10 na število 1919, s katerimi se prispeva pet oz. deset evrov. 

Iz sklada solidarnosti je sicer Rdeči križ Slovenije že nakazal 5000 evrov Nacionalnemu društvu Rdečega križa BiH.

 

Prispevate lahko s finančnim nakazilom na:

Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana

IBAN: SI56 0400 0027 7766 813 (odprt pri NOVA KBM OTP GROUP)

BIC: KBMASI2X

sklic: 00 96895

Namen: pomoč po poplavah BIH

koda namena: CHAR

 

Tudi sodelavci Karitas v Bosni in Hercegovini se organizirajo za razdeljevanje prve pomoči s poplavami prizadetim ljudem. Slovenska karitas je za prvo pomoč že namenila 10.000 evrov Karitas BiH in začenja z akcijo zbiranja sredstev.

Sredstva za pomoč lahko darujete na:
Slovensko karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Koda namena: CHAR
Namen: POPLAVE BIH
Sklic: SI00 890
Prispevate lahko tudi s poslanim SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 evrov ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 evrov. 

Po katastrofalnih poplavah še 'poplava' smeti

Dolini Neretve je po poplavah grozila še okoljska katastrofa. Morje odpadkov je namreč spremenilo podobo reke Neretve. A s pomočjo civilne zaščite in uporabo celotne razpoložljive mehanizacije za čiščenje se zdi, da vsaj zaenkrat smeti ne bodo ogrozile glavne opreme na hidroelektrarni v Jablanici, Gabrovici in Salakavcu. 



KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
09. 10. 2024 10.22
+2
novinarji pa res morate biti vsepovsod in delat zmedo
PomisliNaSonce
09. 10. 2024 09.16
+2
Bosna in Hercegovina kot z energetskimi viri bogata država: rečni tokovi, t.j. hidropotencial, velike zaloge premoga in vetrni potencial, svoje energetske potrebe pa pokriva prav z električno energijo, pridobljeno iz hidro , termo in vetrnih elektrarn. Poleg tega izvoz električne energije predstavlja pomembno postavko v zunanjetrgovinski bilanci Bosne in Hercegovine. ...še bosancem ne lažejo, samo slovenci nikakor ne izvažamo :)