Tujina

Macron: Emily mora ostati v Parizu, Emily v Rimu nima smisla

Pariz, 10. 10. 2024 10.46 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vsi smo slišali za izjemno uspešno serijo Emily v Parizu, v kateri glavna junakinja Emily živi v čudovitem Parizu, se sprehaja po urejenih ulicah brez ene smeti, reka Sena ima sumljivo modro barvo, nikjer pa ni videti brezdomcev. A četudi francoski mediji trdijo, da je serija popolnoma nasprotno od realnosti, je ta v državo pripeljala horde turistov ter spodbudila prodajo in trgovino. Emilyjin odhod v Rim je zdaj povzročil pravo politično vprašanje, sam predsednik Emmanuel Macron je namreč napovedal, da se bo odločno boril, da Emily ostane v Franciji.

"Trdno se bomo borili in prosili bomo, da ostanejo v Parizu. Emily v Rimu nima smisla," je dejal Macron za ameriški časopis Variety. Četudi mnogi trdijo, da življenje v Parizu vsekakor ni tako sanjsko, kot se zdi v seriji, ulice niso tako čiste, Sena ni tako čudovito modre barve, glavna junakinja pa je po mnenju francoskih medijev "pretirano oblečena Američanka".

A naj francoski mediji govorijo, kar želijo, serija je požela ogromen uspeh in s tem še bolj proslavila že tako znani Pariz. Vendar ali se bo ta doba za Pariz končala, slava in turistična eksplozija pa se bosta preselili v Rim? 

Tega se bojijo Francozi, vendar se bo še najbolj od vseh, da Emily ostane v Parizu, kot kaže, potrudil Macron. Verjetno tudi zaradi tega, ker je manjšo vlogo v seriji odigrala prav prva dama Francije, njegova žena 71-letna Brigitte. Macron je bil zelo zadovoljen z njenim nastopom, piše Guardian. "Bil sem zelo ponosen, ona pa je bila zelo vesela, da je to storila. Sicer je šlo le za nekaj minut, vendar mislim, da je bil to zanjo zelo dober trenutek."

Ocenil je tudi, da je to zelo dobro za podobo Francije. "Emily v Parizu je zelo pozitivna naložba v smislu privlačnosti za našo državo." 

A četrta sezona se je zaenkrat iz Pariza preselila v Rim, kjer junakinja Emily, ki jo je zaigrala Lily Collins, išče nove zaposlitvene in romantične možnosti. Prejšnji mesec so sicer serijo odobrili še za peto sezono, ki naj bi se dogajala med Parizom in Rimom, pri čemer pa bo bolj izpostavljena prav italijanska prestolnica, s svojimi zgodovinskimi stavbami in znamenitimi Vespami.

Darren Star, ustvarjalec serije je komentiral le, da je Emily postajala že "preveč udobna v Parizu", zato naj bi jo želel vreči v neznane vode in ponuditi nekaj novega.

No, nad novo državo so verjetno bolj navdušeni francoski kritiki, ker je serija, kot pravijo, Pariz prikazala v lažno glamurozni luči. Kljub temu je bila gledanost izjemno dobra. "To je serija, polna stereotipov o Franciji, a kljub temu se ne moremo pripraviti do tega, da bi jo popolnoma sovražili," je po začetku predvajanja o njej zapisala francoska kulturna revija Telerama.

In tudi številke najbrž ne lažejo. Letošnja študija francoskega Nacionalnega centra za kinematografijo in animacijo (CNC) je pokazala, da je približno 38 odstotkov turistov med razlogi za obisk Pariza navedlo prav to serijo. Pariški turistični urad je celo uvedel seznam desetih ključnih krajev, ki jih je treba obiskati, kjer so bili posneti pomembni prizori. Serija pa je poleg tega spodbudila tudi povpraševanje po selitvah v francosko prestolnico. 

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RB26DETT
10. 10. 2024 14.46
+1
Emily v Alžiriji, opala Parizu.
nestabilen
10. 10. 2024 13.47
+0
Ne razumem zakaj tak pomp zaradi te nadaljevanke,gledal sem 5 minut prve episode in sem imel zadosti.
sinister
10. 10. 2024 13.41
+2
Kaj pa bodo snemali v Parizu? Smeti in šotore?
Mateja88
10. 10. 2024 14.33
+0
Antifo, potencialne upravljavce smetiščnih košev ki se opisujejo kot Levičarji.
JohannDoe
10. 10. 2024 13.41
+2
Reci mi leta 2024 "ameriška serija", pa ti takoj povem sestavo in postavitev likov in njihovo vlogo v zgodbi.
Fagus
10. 10. 2024 12.48
+5
A Macron res nima bolj pomembnega dela kot moledovati, da neka nepomembna ... ostane v Parizu
alex cross
10. 10. 2024 12.45
+6
Pariz in Francija sta postala euroafrika....serija je daleč od nasmetene ,črne in umazane Francije.. Slovenija je raj za francoze....
Natoforever
10. 10. 2024 12.22
+10
V ZDA kar 70% kriminala naredijo temni..to je uradni podatek..20% Latino...10% beli..
JohannDoe
10. 10. 2024 12.14
+8
Lahko bi posneli kako serijo v Izoli, kako jo slaščičar zasleduje po ulicah. Ljubljanski žandarji so rekli, da majhen delež določenih prebivalcev zakrivi eno tretjino vseh dejanj, da pa še vedno ostane dve tretjini za večino. Tako da ni panike. To zgleda spada zraven.
esteller
10. 10. 2024 12.13
+8
Kar žalostna sem, kako so Američani skomercializirali Pariz. Pariz je krasno mesto, polno zgodovine in umetnosti. Trume turistov, ki se tja stekajo zaradi ene mediocre serije ... resno?
SlobodaNE
10. 10. 2024 11.35
+2
Kaj mu je mogla delat v srednji šoli 😅🙂😆🤣❤️