Tujina

Kobejeva omarica iz slačilnice na dražbi prinesla skoraj tri milijone evrov

New York, 03. 08. 2024 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Dobra štiri leta in pol po smrti ameriške košarkarske legende Kobeja Bryanta je spletna dražba njegove omarice v slačilnici prinesla skoraj tri milijone evrov. Po podatkih dražbene hiše Sotheby's je dražitelj zmagal s ponudbo za okoli 2,65 milijona evrov.

Izklicna cena za omarico, ki jo je Bryant uporabljal v slačilnici dvorane Staples Center v času, ko je igral za Los Angeles Lakers med letoma 2003 do zadnje sezone leta 2016, je bila 750.000 dolarjev oziroma okoli 686.000 evrov.

Prodaja je na spletu trajala deset dni. Toda v zadnjih 20 minutah dražbe so ceno zviševali štirje dražitelji. Gre za tretji najdražji kos Bryantovih spominkov; pred tem sta dva njegova dresa prinesla 5,6 milijona in 3,69 milijona dolarjev oziroma nekaj več kot pet milijonov evrov in nekaj manj kot 3,4 milijona evrov.

Kobe Bryant
Kobe Bryant FOTO: Profimedia

"Omarica Kobeja Bryanta ni le spominek," so v izjavi po dražbi sporočili pri dražbeni hiši. "Gre za pomembno relikvijo ene najslavnejših košarkarskih osebnosti. Ta znesek ne priča le o Kobejevi trajni zapuščini, ampak tudi o izjemni naravi tega edinstvenega športnega predmeta."

Bryant je konec januarja 2020 pri 41 letih s svojo 13-letno hčerko Gianno in še sedmimi ljudmi umrl v helikopterski nesreči blizu Los Angelesa. Del izkupička dražbe bodo namenili mladinski fundaciji Los Angeles Lakers, ki si prizadeva za opolnomočenje in promocijo mladih skozi izobraževanje, šport in družbeno angažiranost.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.