Tujina

Izbruh vulkana bi lahko uničil mesto Grindavik

Rejkjavik, 12. 11. 2023 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Islandsko mesto s približno 4000 prebivalci v bližini glavnega mesta Rejkjavik bi po mnenju strokovnjakov lahko močno poškodoval vulkan, ki naj bi izbruhnil v nekaj urah ali dneh. Mesto so sicer že evakuirali, vendar se sedaj bojijo za infrastrukturo. Islandijo je davi streslo več sto potresov. Po navedbah oblasti so na otoku med polnočjo in šesto uro zjutraj zabeležili več kot 880 šibkejših potresnih sunkov, magnituda vseh je bila pod 3.

Mesto Grindavik na jugozahodni obali se nahaja v bližini geotermalne elektrarne Svartsengi, ki je glavni dobavitelj električne energije in vode za 30.000 prebivalcev polotoka Reykjanes. Poleg tega v bližini leži še geotermalno zdravilišče Modra laguna, priljubljena turistična destinacija, ki je bila že v začetku tega tedna zaprta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mesto so že v soboto v zgodnjih jutranjih urah evakuirali, potem ko je magma, ki se premika pod zemeljsko skorjo, povzročila na stotine potresov, kar naj bi napovedovalo skorajšnji izbruh vulkana. "Magma je zdaj na zelo majhni globini, zato pričakujemo izbruh v najkrajšem možnem času," je dejal Vidir Reynisson, vodja islandske civilne zaščite. Najverjetnejši scenarij, ki ga pričakujejo, je, da bi se v bližini Grindavika v tleh odprla razpoka, piše Guardian. "Razpoka bi bila dolga približno 15 kilometrov in kjer koli na tej razpoki lahko potem pride do izbruha," je dejal Reynisson.

Sicer ni izključena niti možnost izbruha na dnu oceana. "To ni najbolj verjeten scenarij, vendar ga ne moremo izključiti, ker konec razpoke sega v morje," je dodal Reynisson.

Škoda je že nastala, zaradi potresov in dvigovanja tal so v mestu in njegovi okolici poškodovane stavbe in ceste. Velika razpoka je razdejala tudi zelenice na igrišču za golf. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovensko veleposlaništvo v Koebenhavnu, pristojno za nordijske države, je v soboto zvečer na družbenem omrežju X opozorilo na verjetnost skorajšnjega vulkanskega izbruha na Islandiji. Na veleposlaništvu so zapisali, da "potnikom svetujejo, da se izogibajo območja in upoštevajo navodila lokalnih organov".

Na Islandiji, ki ima sicer 33 aktivnih vulkanov, so razglašene izredne razmere. V več bližnjih mestih so odprli zasilna zavetišča in centre za pomoč, večina prebivalcev pa je zatočišče za zdaj poiskala pri prijateljih ali sorodnikih, navaja Guardian. 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentator aligator
12. 11. 2023 11.45
+2
Nujno prodam hišo v Grindaviku na super lokaciji.
avgust.
12. 11. 2023 11.12
-1
To bo moralo iti najmanj 10 km v višino, sicer bo neuspešno. Tako kot letos spomladi Šiveluč na Kamčatki - letos najprej potres potem 2 krat izbruh 15 km + v zrak, Kar naj bi znižalo temperaturo na Zemlji cca 1 - 2 stopinji. To naj bi se zgodilo mogoče enkrat ali dvakrat v zadnjih 200 letih, pa skoraj nikjer niti objave. Pred tem so se trudili z Malorco, pa s Tongo,.... a ni šlo dovolj v zrak in prehitro pade nazaj, da bi bilo kaj učinka.
MojsterSplinter
12. 11. 2023 10.38
+7
Vsaka država ima svoje probleme. Če imaš že srečo, da imaš tako rekoč zastonj geotermalno energijo, pa potem tole.