Tujina

Zmagali proevropski stranki

Nikozija/Bruselj, 15. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Volilci Turške republike Severni Ciper, ki jo razen Turčije ne priznava nobena država, so dali prednost dosedanji opoziciji, ki se zavzema za združitev otoka.

Privrženci zmagovite opozicijske Turške republikanske stranke (CTP) s solzami veselja ob prvih delnih rezultatih volitev
Privrženci zmagovite opozicijske Turške republikanske stranke (CTP) s solzami veselja ob prvih delnih rezultatih volitev FOTO: Reuters

Po preštetju glasov na vseh 554 voliščih sta po prvih začasnih rezultatih zmagovalki nedeljskih parlamentarnih volitev v Turški republiki Severni Ciper opozicijski proevropski stranki, Republikanska turška stranka in Gibanje za mir in demokracijo, ki sta skupaj dobili 48 odstotkov glasov oziroma 25 poslancev. Stranka nacionalne enotnosti in Demokratska stranka, ki nasprotujeta načrtom o združitvi otoka, pa sta skupaj dobili 46 odstotkov glasov.

Volivci Turške republike Severni Ciper, ki jo priznava le Ankara, so v nedeljo izbirali poslance 50-članskega parlamenta za novih pet let. Republika Ciper bo 1. maja 2004 kot ena od desetih držav sprejeta v Evropsko unijo. Če do tega datuma ne bo prišlo do ponovne združitve med grškim in turškim delom otoka, bo zakonodaja EU sprva veljala le v grškem delu Cipra.

EU ni nezadovoljna z rezultati

Ciper je na dva dela razdeljen od leta 1974, ko je turška vojska v odgovor na državni udar ciprske narodne garde, podprte s strani grškega vojaškega režima, vdrla na severni del otoka in tam omogočila ustanovitev turške države. Vse odtlej so propadli vsi poskusi za rešitev spora v tej nekdanji britanski koloniji.

Opozicija, ki si prizadeva za združitev otoka, saj bi tako lahko tudi Severni Ciper kot del združenega Cipra postal del Evropske unije - južni, grški del otoka bo namreč v EU vstopil 1. maja 2004 - je več kot podvojila število svojih poslancev, kar kaže na to, da so prebivalci - teh je okoli 200.000 - vedno bolj naklonjeni združitvi otoka. Tako rezultate volitev vidi tudi Evropska komisija, ki je v odzivu na volilne izide menila, da je časa za rešitev ciprskega vprašanja še vedno dovolj.

Komisija "neodločen izid" - kljub temu, da sta opozicijski stranki zbrali 48,1 odstotka glasov, vladajoči pa 45,8 odstotka, bosta imeli enako število poslancev - vidi kot rastočo željo Ciprskih Turkov po rešitvi vprašanja razdeljenega otoka, in sicer v skladu z načrtom generalnega sekretarja OZN, po katerem bi bili na otoku združeni dve državi, med seboj pa bi bili povezani s šibko osrednjo vlado - po modelu švicarske konfederacije. "V ta namen pozivamo vse stranke, da brez odlašanja začnejo z nadaljevanjem pogovorov z ZN."

Denktaš je napovedal, da bo opoziciji dal mandat le če bodo prepričljivo zmagali
Denktaš je napovedal, da bo opoziciji dal mandat le če bodo prepričljivo zmagali FOTO: Reuters

Komisija je prepričana, da bi bila rešitev na podlagi Annanovega načrta v najboljšem interesu za ciprske Turke in celotno regijo. V Bruslju so še izrazili pripravljenost pomagati pri iskanju rešitve, poleg tega pa tudi pri pripravi vsega potrebnega za vpeljavo evropskega pravnega reda na severnem delu otoka. Tudi donatorska konferenca za Severni Ciper ni izključena, so sporočili v Bruslju.

Opozicijski stranki sta sicer v primeru zmage želeli oblikovati koalicijo, generalni sekretar Republikanske turške stranke Serdil Sabit Soyer pa je ob tako tesnem izidu dejal: "Razočarani smo, ker nismo dobili jasne večine." Dosedanji voditelj Severnega Cipra, 79-letni Rauf Denktaš, je že dejal, da ne bo imenoval člana opozicije za voditelja Severnega Cipra, če te stranke ne bodo "prepričljivo" zmagale.