Tujina

Zimbabvejske volitve pod drobnogledom

London, 14. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna skupnost ni zadovoljna z rezultati predsedniških volitev v Zimbabveju, na katerih je po zadnjih podatkih zmagal dolgoletni predsednik Robert Mugabe. Z volitvami so nezadovoljni tako v ZDA kot v Commonwealthu, Velika Britanija pa je napovedala razpravo o sankcijah na ravni EU.

Britanski zunanji minister pravi, da je Zimbabvejcem odvzeta pravica, da volijo predsednika
Britanski zunanji minister pravi, da je Zimbabvejcem odvzeta pravica, da volijo predsednika FOTO: Reuters

Britanski zunanji minister Jack Straw zimbabvejskemu predsedniku Robertu Mugabeju očita nepravilnosti na predsedniških volitvah, ki so minuli konec tedna in v ponedeljek potekale v Zimbabveju. Na volitvah je bil po 26 letih vladanja znova izvoljen Robert Mugabe. Straw meni, da je bila "Zimbabvejcem odvzeta temeljna pravica, da si sami izberejo predsednika".

Britanski minister je pred poslanci spodnjega doma še dejal, da bo Evropska unija na vrhu v Barceloni ta konec tedna ocenila, ali bo uvedla sankcije proti Mugabejevi diktatorski vladi. Velika Britanija bo poleg tega v sodelovanju z ZDA, državami skupine G7 in Rusije ter državami južne Afrike preučila možnosti za razširitev sankcij proti Zimbabveju. Kot je še poudaril Straw, bo britanska vlada sicer še naprej podpirala boj proti aidsu v Zimbabveju, po drugi strani pa si bo prizadevala, da vlada Roberta Mugabeja ne bo več prejemala mednarodne finančne pomoči.

Ponovna izvolitev dolgoletnega predsednika gre mednarodni skupnosti v nos
Ponovna izvolitev dolgoletnega predsednika gre mednarodni skupnosti v nos FOTO: Reuters

Svoje mnenje o nepravilnem poteku volitev so izrazili tudi opozicija Mugabejeve vlade ter številni mednarodni, predvsem zahodni opazovalci. Kot je zapisano v poročilu 42-članske skupine opazovalcev držav Commonwealtha, so volitve potekale "v podnebju strahu". V omenjenem poročilu so svojo kritiko o izidu in poteku volitev poleg Evrope izrazile tudi ZDA. Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan pa je sicer izrazil vznemirjenost nad položajem v državi, ob tem pa je ljudi pozval k miru.

SORODNI ČLANKI