Tujina

ZDA zahtevajo vojaške okrepitve

Kabul, 01. 02. 2008 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški obrambni minister Gates je od Nemčije in Danske zahteval, naj na jug Afganistana pošljeta več vojakov.

Ameriški obrambni minister Robert Gates je svojemu nemškemu kolegu v Berlinu poslal "neobičajno strogo" pismo, v katerem Washington od Nemčija zahteva, da na jug Afganistana pošlje več nemških vojakov.

Gates je nemškemu in danskemu obrambnemu ministru poslal ostro pismo.
Gates je nemškemu in danskemu obrambnemu ministru poslal ostro pismo. FOTO: Reuters

Pismo naj bi Gates nemškemu obrambnemu ministru Franzu Josefu Jungu poslal pred tednom in pol, v njem pa naj bi zahteval več vojakov, helikopterjev in padalcev, skupno 3200 vojakov. Po pisanju Suddeutsche Zeitung naj bi Jung v podobnem "neposrednem in ostrem" pismu že odgovoril.

Mandat nemškega bundestaga trenutno predvideva napotitev do največ 3500 vojakov na sever Afganistana. Po navedbah iz Berlina pa naj bi podobna pisma dobile tudi druge države članice Nata.

Kot je danes v Berlinu pojasnil nemški obrambni minister, je v pismu Gatesu zavrnil, da bi Nemčija v Afganistanu razširila svoj mandat. "Menim, da moramo ostati pri našem težišču na severu," je dejal Jung in dodal, da "proces v Afganistanu ne more biti uspešen, če bomo nanj gledali samo z vojaškega vidika". Pri tem je imel nemški obrambni minister v mislih pomoč Nemčije pri obnovi Afganistana.

Gates pisal tudi danskemu kolegu

Tudi dansko obrambno ministrstvo v Koebenhavnu je danes potrdilo, da so dobili Gatesovo pismo, v katerem naj bi ameriški obrambni minister pozival "specifične zaveznike", naj podprejo zahtevo po povečanju vojaških sil na jugu Afganistana. Imena posameznih držav pa naj v pismu ne bi bila navedena.

Danska ima svoje sile nameščene v provinci Helmand na jugu države. Danski obrambni minister Soeren Gade je v preteklosti javno kritiziral druge članice zveze Nato, ker omejujejo svojo misijo na sever države, vendar poimensko držav pri tem ni omenil.

Nemčija ima trenutno v Afganistanu 3200 vojakov, ki so nastanjeni v prestolnici Kabul in na relativno mirnem severu. Slovenija ima v Afganistanu 65 vojakov; v Heratu na zahodu Afganistana in Kabulu.

Namestitev sil zveze Nato v Afganistanu sicer že postaja kamen spotike v odnosih med ZDA in Nemčijo. Obrambni ministri zveze Nato se bodo še ta mesec sestali na srečanju v litovskem glavnem mestu Vilnius, na vrhu pa aprila v Bukarešti, kjer bodo govorili o operaciji v Afganistanu, kjer je trenutno nameščenih 42.000 vojakov, si pa zveza želi še dodatnih 7500 vojakov, ki naj bi jih namestili na nemirnem jugu države.

Ubili Al Libija

Ameriške vojaške sile naj bi v Afganistanu ubile pomembnega poveljnika vodje Al Kaide Osame bin Ladna. Abu al Libi je bil eden izmed šestih sodelavcev terorističnega vodje Al Kaide Osame bin Ladna, poleg tega pa je bil eden izmed prvih, ki je medijem sporočil, da ja Osama bin Laden preživel napad, ki so ga leta 2001 na Afganistan izvedle ameriške sile. "Postal je mučenik, skupaj z drugimi brati, ki se borijo na področju islamskega Pakistana“, je smrt Al Libija komentiral predstavnik organizacije Al Fajr, ki je povezana z Al Kaido.

Ameriška vojska v Afganistanu je ponudila 100 tisoč funtov za ugrabitev Al Libija.
Ameriška vojska v Afganistanu je ponudila 100 tisoč funtov za ugrabitev Al Libija. FOTO: Reuters

Različne obveščevalne službe naj bi potrdile, da je Al Libi umrl v bombnem napadu ameriških sil prejšnji teden, v regiji Vaziristan, kjer je umrlo tudi 13 teroristov. Obveščevalne službe so še zatrdile, da ni nobenega dvoma, da Al Libi ne bi umrl v tem napadu. Pakistanski časopisi so poročali, da je napad ameriških sil meril na Obaidaha al Masrija, drugega moža Al Kaide. Predstavniki lokalnih plemen pa so dejali, da je med mrtvimi bil le namestnik Al Libija, ki se je nahajal na področju napada.

Al Libi se je nazadnje pojavil na televiziji novembra lansko leto skupaj z vodjo Al Zavahirijem, kjer je naznanil, da se je libijska islamistična organizacija pridružila Al Kaidi. Oktobra je ameriška vojska v Afganistanu ponudila 100 tisoč funtov za njegovo ugrabitev.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawasakimen
03. 02. 2008 06.26
Se popolnoma strinjam z bnam 2707.Osebno mislim da je najvecji terorist Bush.
bnam 2707
02. 02. 2008 14.22
ZDA naj se kar sama ukvarja z godljo,ki so jo skuhali,pa ne samo tam ampak po raznih delih sveta!Njihovi bojni pohodi temeljijo na izkoriščanju in pohlepu po tujih naravnih dobrinah! Tudi na Kosovu kuhajo vročo juho,ki jo bo morala pojesti EU. Vžigalice pa so dali Sloveniji,da zakuri ta požar!EU bi morala imeti svojo vojsko,ki bo temeljila na obrambi in ne na sodelovanju pri rožljanju z orožjem širom sveta.NATO je stvar preteklosti prejšnjega stoletja in za njega nebi smelo biti prostora v obrambnem sistemu EU.
kriss714@amis.net
01. 02. 2008 21.11
Moro, pod židovsko komando se verjetno res nočejo bojevati.
deattack@email.si
01. 02. 2008 17.27
usi pravte kok so amerikanci bedni napadajo afganistan pa irak .. pa da je njihova politika podn, paralelno pa podpirate (nekateri) njihovo stalisce do kosova bla bla .. isto ti je to use so to slabe odlocitve odraz njihove politike.
jansa-arms
01. 02. 2008 16.52
Sami so naredil to sranje in ga naj tudi sami rešujejo! Sam ne vem kako morejo biti starši vojakov tako hudičevo zabiti da se ne uprejo pošiljanju svojih otrok v smrt! Kongresniki pa ministri in ostala golazen naj pošilja svoje otroke za doseganje njihovih lakomnih ciljev!
dodoman.20@gmail.com
01. 02. 2008 16.09
točno tako gtr....ko se gre za interese amerike naj eu skače v njihov bran?...smeh.. me zanima, če bi američani branili Slovenijo pred hrvati v primeru vojne..khmmmmm
GTR
01. 02. 2008 15.56
Kreteni Ameriški, kar ste si nakopal, to rešte, sami, ne pa useh drugih zdaj na pomoc klicat... slabiči. :) Glede na to da je to le napad za nafto, ki jo bo dobila Amerika, res nevem zakaj bi se Evropejci mogl metkom nastavlat...
DarthRevan
01. 02. 2008 15.54
Chudak, to ni kapitalizem, ampak neokolonializem ter imperialzem...
chudak@planet.si
01. 02. 2008 15.53
v vojni v iraku je v teh letih umrlo že milijon civilistov, pa tm okol 5000 ameriških in drugih vojakov in iraških vojakov ter uporanikov... za koga, za nafto in v imenu demokracije? pa pravijo, da so komunisti slabi, kapitalizem je se slabši
DarthRevan
01. 02. 2008 15.47
Ali pa jim obljubimo da potem ko bojo nabavljene, pošljemo dol naše Erjave Kahle...
max99
01. 02. 2008 15.45
a slovenija še ni prejela pošte od Gatesa ? sigurno zahteva , da mu damo enga ;dva; a pa kar vse tri tanke....z popolno posadko ,če je seveda imamo....!!! lol
LexLuthor
01. 02. 2008 15.39
Lahko še mi ene tri vojake pošljemo... Samo potem odpade častna straža pred predsedniško palačo :)))))
pravicen
01. 02. 2008 13.54
generalpostmail jep največja pa je Bush
generalpostmail@hotmail.com
01. 02. 2008 11.38
Bin Laden ima veliko desnih rok :)
night.rider.mg
01. 02. 2008 11.33
nobene koristi ne bo smrt abu-ja , če kači odsekaš glavo , rep še vedno trepeta !
gelion1101@yahoo.com
01. 02. 2008 10.05
Upajmo, da ni levičar...